sunnuntai 17. tammikuuta 2016

TÄÄLLÄ TAAS JA MAHTAVA PATALEIPÄ



 Voitteko kuvitella, täällä sitä taas ollaan! Mulle iski viime keväänä jotenkin totaalinen stoppi tämän blogin kanssa, enkä ole edes kirjautunut sisään edellisen burgerin jälkeen. Nyt alkoi tuntua siltä, että kivoja reseptejä on taas tullut kokeiltua, sellaisia joita on ollut mukava kuvata ja joita tulee tehtyä myöhemminkin, joten on tarve saada ohjeet talteen. Muutenkin alkoi säälittää koko blogi, joka on kuitenkin perustettu jo keväällä 2008, kun ruokablogeja ei vielä ollut ihan suunnattomasti. Jonkintasoinen muinaisjäänne blogirintamalla siis ;) Jos olet edelleen lukijaksi kirjautuneena ja satut tänne vielä vieraisille tulemaan, niin paljon kiitoksia kärsivällisyydestä!

Ihan ensimmäiseksi tämän pitkän tauon jälkeen, naputtelen ilmoille pataleivän ohjeen. Leipää on sosiaalisessa mediassa hehkutettu jo useamman vuoden ajan, mutta itse kokeilimme sitä sopivan padan saatuamme vasta äskettäin. Ja jäätiin koukkuun, kuten niin moni muukin ennen meitä. Uskomattoman herkullinen leipä, todella pienellä vaivalla. Ainut haaste on muistaa laittaa taikina ajoissa tekeytymään, se kun vie sen 12-24 tuntia. Tällä hetkellä aikeissa on laittaa aina uusi taikina tulemaan, kun edellisen paistaa, joten uunituoretta leipää olisi vähintään joka toinen päivä tarjolla. Leivän helppous selittyy sillä, että taikinaa ei tarvitse vaivata yhtään, missään vaiheessa ja makua saa vaihdeltua erilaisten jauhoseosten mukaan. Meillä on vasta muutama erilainen testileipä takana, mutta ne ovat olleet kaikki erinomaisia. Alla muutama esimerkki, ja lisää erilaisia ajattelin lisäillä sitä mukaa kun niitä kokeillaan. Varsinkin ne kaikkein erinomaisimmat. Kuvat ovat ihan ensimmäisestä kokeilusta, jossa käytin ihan pelkkää valmista luomu-sämpyläjauhoseosta. Hyvää sekin, mutta tämän hetken suosikki on tuo toinen, rukiisempi versio.

Kuuluuko pataleipä jo teidän arkeen tai juhlaan?

Pataleipä sämpyläjauhoista
3,5dl vettä
½tl kuivahiivaa, tai herneen kokoinen pallo tuore hiivaa
1-1,5tl suolaa
7dl sämpyläjauhoja
pari rkl vehnäjauhoja
pari tl öljyä, esim. rypsi

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen (kuivahiiva 42C astetta, eli hieman kädenlämpöä lämpimämpään). Lisää suola ja jauhot. Sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai kulhon kannella ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. 

Ennen leivän paistamista, ripottele taikinan päälle kulhoon vehnäjauhoja, käännä ja nosta taikinaa pari kertaa kevyesti. Älä vaivaa.  Ripottele pinnalle vielä hiukan jauhoja ja peitä taikinakulho liinalla. Jätä kohoamaan noin puoleksi tunniksi  Laita sillä aikaa kannellinen 2 litran valurautapata kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on paistovalmis. Pyyhkäise padan sisäpinta kevyesti öljyllä. Nosta taikina kuumaan pataan ja pane kansi päälle. Laita pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Kumoa leipä padasta ja anna sen jäähtyä kevyesti liinalla peitettynä. Ole tarkkana patakintaiden kanssa, ettet saa palovammoja kuumaa pataa ees-taas siirrellessä...

Rukiisempi pataleipä
4dl vettä
½tl kuivahiivaa, tai herneen kokoinen pallo tuore hiivaa
1-1,5tl suolaa
2dl ruishiutaleita
2rl ruisjauhoja
3dl vehnäjauhoja
pari rkl vehnäjauhoja
pari tl öljyä, esim. rypsi

Toimi kuten edellä.

Kolmas pataleipä
3,5dl vettä
½tl kuivahiivaa, tai herneen kokoinen pallo tuore hiivaa
1-1,5tl suolaa
1,5dl venhälese
1dl sämpyläjauho
2dl ruisjauho
3dl vehnäjauho
2rkl auringonkukansiemeniä
pari rkl vehnäjauhoja
pari tl öljyä, esim. rypsi

Toimi kuten edellä

4 kommenttia:

  1. Kiva nähdä täällä taas postaus Petra,tervetuloa takaisin:) Pataleipä on tosi hyvää,en ole aikoihin sitä tehnytkään.Kauniit kuvat:)

    VastaaPoista
  2. No hei Jael, ihana huomata että olet vielä täällä! Kiitos paljon kommentistasi <3

    VastaaPoista
  3. Kiva että olet täällä takaisin!
    Meillä tämän leivän leipomisessa (niin kuin keittiötöisssä muutenkin enemmän) on kunnostautunut mies, leipä on niin herkkua että tammikuisen uuden elämän (!) myötä on täytynyt kieltää koko leipominen... Meillä tähän käytetään usein spelttihiutaleita, ne antavat mukavan rouheisen tuntuman. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, kiva kuulla!
      Sehän tässä on pieni haittapuoli, että saattaa olla liiankin hyvää... ;) Pitääkin seuraavaksi ostaa niitä spelttihiutaleita, tähän asti olen tyhjennellyt olemassa olevia jauhopusseja. Kiitos vinkistä :)

      Poista