maanantai 26. huhtikuuta 2010

Keväinen linnunpesäkakku

Viikonloppuna herkuteltiin vaihteeksi taas oikein kunnolla. Postauksen päätähti on tämä kakku, mutta ateria aloitettiin hieman toisilla eväillä.


Alkuun nautiskelimme vadelmaviinietikasta tehdyllä vinegretillä maustettua viikuna-saksanpähkinä salaattia. Mukana oli myös kolmea-neljää eri salaattia, kevätsipulia ja pecorino-lastuja. Aikamoisen maistuva kokonaisuus.


Pääruoaksi tehtiin pitkästä aikaa pizzaa. Joku saattaa muistaakin, että meillä on se pizzauuni, johon ollaan oltu enemmän kuin tyytyväisiä. Pizzataikina onnistui taas lopputuloksena nappiin, vaikkakin oli hieman tahmeaa, mikä vaikeutti kaulintaa. Yksi pizza jämähtikin leivonta-alustaan kiinni, mutta kyllä se siitä vielä saatiin uuniin rullattua ja maku oli mitä parhain! Perjantaina keitelty tomaattikastike onnistui ihan nappiin, ja maustoi pizzat täydellisiksi. Miesten pizzoista löytyi tomaatikastikkeen lisäksi prosciuttoa, oliiveja, kirsikkatomaattia ja hra Patalinnun tekemää pestoa. Naisten pizzojen päällä oli oliiviöljyssä marinoitua kesäkurpitsaa, artisokan sydämiä, "auringonpussaamia" tomaatteja, oliiveja ja pinjansiemeniä. Molemmissa päällä vielä tuoretta rucolaa, niin ja tietysti mozzarellaa. Itselleni uudeksi suosikiksi nousivat nuo pinjansiemenet, jotka pizzan päällä uunissa paahtuivat juuri sopivasti. Arvaatte varmaan että oli hyvää!?


Sitten tähän kakkuun. Bongasin ohjeen Kotiliedestä jossa Kinuskikissa pitää kakkukoulua. Tämä oli suunniteltu pääsiäiskakuksi pajunkissoineen ja kermaruusuineen, mutta meillä viiden viikon sairasputki sotki pääsiäsisuunnitelmat totaalisesti. Nyt pääsin lopultakin leipomispuuhiin ja tästä tuli iloinen kevätkakku :) Kakku näyttää tavalliselta juustokakulta, mutta täytteessä ei ole juuston hiventäkään, vaan riisipuuroa ja vaniljakastiketta! Kiilteessä taas on käytetty appelsiineista ja sitruunasta puristettua mehua. Näiden osalta kakku on ihanan kevyt ja raikas ja aivan ihanan maukasta. Myös mukavaa vaihtelua tavallisiin juustokakkuihin. Browniespohja sitävastoin ei ollut ihan oma lemppari. Maku on todella hyvä, sitä en moiti ollenkaan! Mutta rakenne on sen verran sitkas, että kakun leikkaaminen on melkoisen vaikeaa. Päällinen ei myöskään millään lailla kiinnittynyt pohjaan vaan, kakkua leikatessa riisipuuro päällys ja browniespohja erkanevat melkein väistämättä. En tiedä toimisiko paremmin jos pohjaa ei olisi kostuttanut ollenkaan vaan olisi antanut kakun täytteen vaan imeytyä pohjaan jolloin se olisi myös ehkä ollut hieman rapsakampi. Saatan kokeilla sitä ensi kerralla tai sitten teen pohjaksi suoraan täällä testatun erinomaisen suklaakakkupohjan. Tässä ohje kuitenkin sen mukaan kuin tämän tällä kertaa tein.

Raikas vanilja-riisikakku
Brownies-pohja
125g voita
75g tummaa suklaata
2dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
kostutukseen 1/4-½dl appelsiinimehua
Vanilja-riisitäyte
1½dl puuroriisiä
8dl vettä riisin keittämiseen
1/4tl suolaa
5 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
500g (Vanilla) vaniljakastiketta
1/4dl sokeria
2tl vaniljasokeria
3rkl vettä
Kiille
3 liivatelehteä
3dl appelsiinimehua (noin 3 isoa appelsiinia)
½dl sitruunamehua
1rkl sokeria
Koristeisiin 75g tummaa suklaata, pari palaa valkosuklaata (tippa elintarvikeväriä), suklaamunia

Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi. Ohjeessa 24cm, minä käytin 26cm ja silti vuoka tuli lähes täyteen kiilteen kanssa. Voitele vuoan alaosa voilla.
Sulata voi. Lisää suklaapalat joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita kananmunat joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja kaada taikina vuokaan. (Ja ei, ohjeessa ei todella ole leivinjauhetta tai soodaa). Paista 175C asteessa 15min. Anna jäähtyä.
Imeytä pohjaan kostuke (jätän itse ensi kerralla välistä kokonaan).
Huuhtele puuroriisi ja keitä se kypsäksi suolatussa vedessä. Jäähdytä ja huuhtele riisiä kylmässä vedessä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5min. Vaahdota kerma ja lisää vaniljakastike, sokeri, vaniljasokeri sekä puuroriisi joukkoon. Sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen ja kaada täytteeseen hieman jäähdyttyä. Sekoittele täytettä kunnes se hieman paksuuntuu ja kaada vasta sitten vuokaan. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
Laita kiillettä varten liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Purista appelsiineista ja sitruunasta mehu. Mittaa kattilaan 1dl mehua ja sokeri. Kiehauta ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita mukaan kylmä mehu ja anna seoksen jäähtyä. Kaada se sitten vuokaan täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.


Mukailin Kinuskikissan pajukranssi koristeohjeita omaan linnunpesääni. Koristeita varten leikkaa talouspaperi hylsy pitkitäin kahtia ja aseta puolikkaat leikkuulaudalle tai muulle jääkaappiin mahtuvalla alustalle. Meillä ei ollut yhtään hylsyä, joten asettelin rinnakkain rullat foliota ja kelmua. Hieman rullaava lopputulos, mutta onnistui silti. Ota arkki leivinpaperia ja tee taitokset rullien välikohtiin. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Itse sulatin sen suoraan minigrippussissa jolla pursotin koska sopivaa tyllaa meillä ei ollut. Leikkaa pussin kulmaan n.3mm kolo ja pursota leivinpaperin päälle oksia muutaman sentin päähän toisistaan. Sulata valkosuklaa ja värjää sitä halutessasi silmujen värisiksi. Meillä ei ollut kuin sinistä elintarvikeväriä, mutta koska valkosuklaahan on oikeasti kellertävää, puolikas tippa väriä kahdelle suklaapalalle toi vihreän lopputuloksen. Pursota silmut oksiin kiinni. Nosta leikkuulauta jääkaappiin kunnes oksat ovat jähmettyneet. Irrota oksat alustasta ja asettele pätkiä kakun päälle linnunpesän muotoon. Munat kannattaa asetella kakun keskelle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä ainakin näiden munien pinta sulahti jääkaapissa hieman ikävästi. Se ei onneksi kuitenkaan haitannut makua, ulkonäkö vain oli tarjoiluhetkellä sen oloinen kuin varis tai orava olisi päässyt linnunpesään herkkuaterialle... Mutta tässä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin ja kakku melkoisen hienon näköinen vai mitä? :)

6 kommenttia:

  1. Wow,upean näköinen kakku! Kinuskikissan ohjeet ovat kyllä mahtavat,ja kakkunne tosi kaunis!
    Mmm,ihana salaatti.
    Ja pizzat herkullisen näköisiä.Mulla on myös pizzauuni,mutta ikivanha,yli 15 vuotta sitten Espanjasta ostettu,joka toimii samalla periaatteella.Oli tosi paljon käytössä silloin kun lapsi oli pieni,nyt vähän tomuttuu hyllyllä.

    VastaaPoista
  2. Kaikki tässä postauksessa oli hyvin kauniin ja herkullisen näköisiä. Ihan herahti vesikielelle pizzojen täytekuvauksia lukiessa. Pinjansiemenet tosiaan on nanno-nanoja paahdettuina (itse ripottelen niitä salaatteihin, viilin päälle, ja ohrapuuronkin), niihin tulee himo! Kakun täyte kuulosti jänskältä yhdistelmältä, ja herätti herkkuhampaani uudestaan, vaikka se saikin jo tänään Ben&Jerry's jätskiä:) Todella kauniin ja onnistuneen koristelun olit tehnyt.

    VastaaPoista
  3. Hauska idea tuo oksien tekeminen. Eikä vaikuttanut ihan ylivoimaisen hankalaltakaan... ;)

    VastaaPoista
  4. KIITOS Yaelian! Pakko myöntää, että kakusta tuli ihan hieno :)
    Ai niitä pizzauuneja on ollut jo noin kauan tarjolla? Me jotenkin kuviteltiin, että tää oli joku hetken villitys muutama vuosi sitten, mutta toisaalta tulihan leipä- ja jäätelökoneetkin tauon jälkeen takaisin. Kun tuossa on tuo oikea kivi paistoalustana, niin kyllä se ihan eri tavalla paistaa pohjan kuin tavan sähköuuni.

    KC, tämä oli kyllä aika onnistunut kokonaisuus. Ainut, että pizzan kanssa ei "ehkä" tarvitsisi noin tuhtia jälkkäriä, mutta näitä kakuntekotilaisuuksia (jotka ovat tiettyyn hetkeen tarkoitettuja) on niin vähän, että pakko toimia silloin kun voi :) Eipä ole tullut mieleen laittaa pinjansiemeniä viiliin taikka puuroon! Voisi toimiakin. Salaateissa on käytetty niitä paljon. Ja tietty pestossa. Ai sä onnistuit saamaan ilmaisen B&J:n? Luinkin kampanjasta, mutta en osunut hollille. Se uusi sandwich malli kiinnostaa, sellainen pitäisi käydä kyllä pian ostamassa ja maistamassa :)

    Nelle, mäkin pidin kovasti noista oksista. Eikä tosiaan ollut liian vaikeeta - onnistuihan ne multakin :D Ja niissä ei haittaa nuo epätasaiset pursotukset ja ylimääräiset valumat, näyttävät vaan entistä enemmän aidoilta oksilta :)

    VastaaPoista
  5. Ihan älyttömän herkullisen näköinen pizza!

    VastaaPoista
  6. Chez Jasu, kiitos! Sitä se oli, myös maultaan!

    VastaaPoista