sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Ensimmäinen vuosi täynnä

Tänään on vierähtänyt tasan vuosi Patalinnun ensimmäisestä postauksesta. Erilaisia kokkailuja oli harrastettu jo hyvän aikaa, ja tuli tarve saada kaikki parhaimmat reseptit talteen yhteen paikkaan, josta ne helposti löytyvät uusintakäyttöön tarvittaessa. Ruokablogeihin törmäsimme kunnolla oikeastaan vasta tuon kevään aikana, ja siitähän kehittyi lopulta idea myös oman blogin perustamiseen. Lasagnelevyistä, kermavaahdosta ja tuoreista marjoista värkätyillä pastaleivoksilla sitten korkkasimme Patalinnun innostuneina avatuksi.


Koska pääasiallisena tavoitteena on ollut saada vain hyviksi todetut reseptit talteen, postaustahti on ollut säännöllisen epäsäännöllinen ja välillä suorastaan itseä harmittavan hidas. Siitä asti kun Pikku Patalintu loppusyksystä ilmoitti tulostaan, on tahti vain hidastunut entisestään. Saa nähdä kuinka käy, kunhan uusi perheenjäsen näkee päivänvalon joskus heinäkuussa... Toiveissa ja tavoitteena tietysti on, että energiaa ja aikaa riittää edelleen sekä ruoanlaittoon, että reseptien ja pienien oheistarinoiden ylöskirjaamiseen. Vaikka ykköstarkoitus on/oli reseptien tallennus itselle, on myös Patalinnun vierailijoista tullut hyvin tärkeä osuus koko bloggausta. Jokainen kommentti jonka olemme saaneet, on todellakin ilostuttanut päivää. On ihana kuulla ystävien, muiden bloggaajien, säännöllisten kävijöiden tai vain ohikulkijoiden ajatuksia omista tekeleistä. Kävijämittari tuntuu raksuttavan useita kymmeniä eteenpäin per postaus - olisikin kiva kuulla keitä kaikkia täällä käy? Kaikki mietteet, tervehdykset, kehut, moitteet, vinkit, kysymykset ja ideat ovat siis aina enemmän kuin tervetulleita! Vierailuja saa toki jatkaa, vaikka sanottavaa ei löytyisikään. Kiitos mielenkiinnosta :)


Patalinnun ensimmäistä syntymäpäivää juhlistimme oheisella HS:n ruokasivuilta löytyneellä mokkamoussekakulla. Kakku oli varsin herkullinen ja sekä aamukahvi-että iltapäiväkahvivierailta kuulluista kommenteista päätellen se herätti ihastusta myös muissa kuin itsessämme. Pohjan teimme edellisen juustokakun malliin oikeaan kakkupohjaan, emmekä ehdotettuun kahvinmakuisista täytekekseistä ja voista tehtyyn seokseen. Koristeluun käytimme mallin mukaan mokkapapumakeisia, mutta myös tuoreita vadelmia ja itsetehtyjä sormenpäänkokoisia minimarenkeja. Aika paljonhan tässä riitti puuhaa, kun täytteeseen tulevien kolmen vaahdon lisäksi vatkasi myös kakkutaikinan sekä marenkimassan, mutta kyllä se myös kannatti. Kakku on kerrassaan suussasulava, ja oikein sopiva pieneen tai isompaankin juhlahetkeen.


Mokkamoussekakku
Pohja
2 luomukananmunaa
0,75dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2rkl tummaa kaakaojauhetta
maitokahvia kostutukseen

Täyte
6 liivatelehteä
2rkl vettä
½dl viskiä
2rkl pikakahvijauhetta (meillä espresso)
400g maustamatonta tuorejuustoa (meillä Philadelphia 5%)
1rkl vaniljasokeria
2dl sokeria
2 valkuaista
2½dl vispikermaa

Koristelu
Tummia ja vaaleita mokkapapumakeisia, tuoreita vadelmia, minimarenkeja

Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 24 sentin irtopohjavuoan pohjalle ja kiristä paperi vuoan reunalla pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi vuoan reunoilta pois. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauho, siivilöi ne varovasti sekoittaen muna-sokerivaahdon joukkoon ja kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes taikina ei enää tartu puiseen kokeilutikkuun.

Kuumenna viski esimerkiksi mikroaaltouunissa ja liuota siihen pikakahvijauhe. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5 minuutiksi. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto, vaniljasokeri ja puolet sokerista kuohkeaksi kulhossa. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Anna hieman jäähtyä. Lisää tuorejuustoseokseen viski-kahviseos sekä juokseva liivateseos ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Liivate alkoi vaikuttaa melko nopeasti, joten jos luulet että seuraaviin vaiheisiin menee yhtään pidempään, tee liivatteen sulatus ja lisäys vasta hieman myöhemmin, niin vältyt paniikilta. Meillä seos kerkisi jo alkaa jähmettymään, ja kun sekoitimme kahta muuta vaahtoa joukkoon, pelkäsimme että juustoseos jää liivatteineen inhottavaksi möykyiksi joukkoon. Onneksi ne kuitenkin olivat tasoittuneet yön aikana ja kakku oli lopulta täydellinen.

Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaahdoksi. Meidän vaahdosta muodostui hassu pikku-pöllö. Vatkaa sähkövatkaimella jääkaappikylmää vispikermaa usean minuutin ajan, kunnes se on jämäkkää vaahtoa. Lisää molemmat vaahdot kolmessa erässä nuolijalla nostellen tuorejuustoseokseen. Kun seos on tasaista, kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Ennen seoksen kaatamista, kostuta kakkupohja (maito)kahvilla. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.

Irrota kakku vetämällä veitsellä vuoan reunoja pitkin, avaa ja poista reunus ja nosta kakku tarjoiluastiaan. Koristele kakku. Jos käytät marenkeja, huomaa että ne vetistyvät ja kutistuvat jääkaapissa, joten tee koristelu vasta juuri ennen tarjoilua.

Marengit
2 valkuaista
1dl (hieman vajaa) sokeria
alle ½tl etikkaa
Lämmitä uuni 100C asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Lisää myös etikka. Vatkaa kunnes massaan tulee sitkoa ja se pysyy kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin. Pursota marengit leivinpaperille pellille ja paista n.30min (meillä marengit siis sormenpäänkokoisia). Käännä virta pois, avaa uuninluukku ja anna marenkien kuivua ja rapeutua uunin jälkilämmössä.

9 kommenttia:

  1. Paljon onnea yksivuotiaalle! Kyllä sitä sietääkin noin komealla kakulla juhlistaa! :)

    Ja todettakoon myös täällä, että kakkua maisteltuaan aamukahviseuran toinen osapuoli totesi harmikseen asuvansa aivan liian kaukana käyttääkseen Patalinnun pitopalvelua juhliinsa!

    VastaaPoista
  2. Paljon onnea yksivuotiaalle blogille!
    Ja onpa mahtavan upea kakku, nami!
    Teillä onkin ihan kiva blogi ja kivoja reseptejä myös..

    VastaaPoista
  3. Paljon onnea yksivuotiaalle!

    Tämä on oikein mainio blogi jonne tulen aina kun uutuuksia ilmoille kajahtaa. Tykkään kovasti menu-kokkailuistanne, joskin kyllä paljosta muustakin.

    ihanaa että bloginne on olemassa <3

    VastaaPoista
  4. Onnea, toivottavasti jaksatte jatkaa blogin pitämistä elämänmuutoksen jälkeenkin :)

    Itsekin tykkään paljon enemmän kunnon kakkupohjista, keksinmurupohjat eivät ole ollenkaan mieleeni. Täytyypä pitää mielessä tämän ja edellisen postauksen reseptit!

    VastaaPoista
  5. Ensin kollektiivisesti Anu, Yaelian, Hyppysellinen ja Laura: paljon kiitoksia onnitteluista! =)

    Anu - meidän "pitopalvelun" kapasiteetti kestäisi ehkä juurikin yhden asiakkaan. Mutta olihan tuo todella ihanan imarteleva kommentti. Eli jos H&A muuttavat lähemmäksi, niin meitä voi hyödyntää ;)

    Yaelian - kakku onnistui kyllä omasta mielestä ulkonäölliseltä toteutukseltaankin ihan yllättävän hyvin. Kiitos ahkerasta kommentoinnista!

    Hyppysellinen - piti ihan laittaa menu-tunnisteet samantien kohdilleen :) Tunnisteessa mukana nyt vain ne postaukset, joissa alku-, pää- sekä jälkiruoka. Pelkät alku+pääruokayhdistelmät ovat toistaiseksi edelleen ulkopuolella.
    Tuo viimeinen lauseesi lämmitti todella mieltä, kiitos!

    Laura - tavoitteena on että bloggaus jatkuu kuten ennenkin. Pakkohan meidän on kuitenkin syödä, oli meitä kaksi tai kolme ;)
    Tämä kakkupohja tuo hieman enemmän töitä normaaliin juustokakkuprosessiin, mutta kyllä se kannattaa!

    VastaaPoista
  6. Heissan, ja onnea yksivuotiaalle blogillenne!
    Minä löysin bloginne sattumalta, jonkun toisen ruokablogin "suosituksista", ja koska tykästyin resepteihin, kirjoitustapaan ja mukaviin valokuviin, laitoin tämänkin blogin itselleni suosikeihin! (Nykyään aamuista menee iso osa suosikkiblogien päivitysten tsekkaamiseen, vaan haetanneeko tuo :D)
    Onnea teille tulevaan, toivottavasti jaksatte päivittää ohjeitanne tänne vastakin!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Inez onnitteluista ja kommentista. Tosi kiva kuulla miten olet tänne alunperin löytänyt ja jäänyt lukijaksi! :)
    Kyllähän sitä itsekin tulee useissa blogeissa päivän mittaan aina vierailtua - eikös se ole oikein oiva harrastus ;D

    VastaaPoista
  8. Hitto kun hyvännäköinen kakku! Niin, ja onneksi olkoon vaan ja monia hyviä vuosia lisää!

    VastaaPoista
  9. KC, mukava että kommentoit, kiitos! Pitää joskus kattoo jos pääsisitte maistiaisille ;)

    VastaaPoista