tiistai 29. joulukuuta 2009

Joulupäivän ateria

Joulupäivänä saimme lounasseuraksi hra Patalinnun nuoremman veljen perheineen. Pikku E:kin viihtyi “pöydän ääressä” asteen verran paremmin kun sai 2-vuotiaan serkkupojan viereensä leikkimään ja höpöttämään. Kyllä nuo lapset ihmeellisesti toistensa seurassa viihtyvät, tai ainakin pienempi isomman, vaikka vielä ei yhteisiä leikkejä olekaan.

Alkuun tarjosimme aatolta jääneitä alkupaloja: katkarapusalaattia, sienisalaattia, portviinissä keitettyjä pikkusipuleita, portviinilohta sekä silliä saaristolaisleivän ja ohuen ruotsalaisen kauranäkkärin kera. Lisäksi teimme myös tämän erinomaisen raikkaan salaatin (HS), jota olimme testanneet jo etukäteen ennen joulua ja todenneet kerrassaan ihanaksi.

Viikuna-mozzarellasalaatti
Paria erilaista salaattia
4 tuoretta viikunaa
2 palloa buffalomozzarellaa
1 pieni punasipuli
½dl paahdettuja pinjansiemeniä

Vadelma-kanelikastike
3/4dl vadelmaviinietikkaa
½dl oliiviöljyä
1 maustemitta kanelia
suolaa
pippuria
Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet. Revi suupaloiksi ja laita vadille. Pese viikunat hyvin ja kuivaa pyyhkeeseen. Lohko viikunat kuorineen salaatin päälle. Revi mozzarellapallot sormin salaatin päälle jotta juusto pysyy pehmeänä. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi ja laita salaatin päälle. (Jos sipulit tuntuvat liian väkeviltä, voit laittaa ne pehmenemään salaatinkastikkeeseen noin vartiksi). Rpottele pinjansiemenet kaiken päälle. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatille juuri ennen tarjoilua.


Pääruoaksi paistoimme Hesarissa ohjeistettua salviakalkkunaa josta tulikin tosi herkullinen. Kalkkunaa meillä ei ole aiemmin tehty, koska hra Patalintu ei ole ollut siitä lainkaan innostunut. Nyt hän söi tätä hyvillä mielin ja totesipa vielä, että tulevina jouluina meillä taitaa olla kalkkunaa pöydässä useamminkin. Digitaalisen lämpömittarin avulla sekä kalkkunan mehevyys että kypsyys oli taattu, joka tietenkin varmisti herkullisuuden. Kalkkunan lisukkeina oli bataattivuokaa, glaseerattuja juureksia, uuniomenoita sekä rucola-sinappikastiketta. Kaiken kaikkiaan tämän joulun ruoat sekä aattona että joulupäivänä olivat todella onnistuneita ja saimme varmasti ainakin osasta näistä jatkuvia seuralaisia tuleviin jouluihin. Ihanhan tässä jää vesi kielellä odottamaan seuraavaa vuotta :)

Kalkkunaohje ei kaipaa mitään muutoksia, vaan lopputulos oli näinkin hyvä. Sen verran poikettiin alkuperäisestä, että käytimme vasikkafondia, kun kana-sellaista meillä ei ollut. Kalkkuna siivut maistuivat sekä heti paiston jälkeen lämpöisinä, että myöhemmin kylmänä saaristolaisleivän päällä sinappisen sienisalaatin kera.

Appelsiini-salviakalkkuna
noin 1kg kalkkunanrintafileetä
Mausteliemi
½dl vaaleaa balsamicokastiketta (Rajamäki)
½ aison appelsiinin mehu
2rkl kanafondia (tai vasikkafondia)
1rkl soijaa
½dl tuoretta salviaa
½dl tuoretta timjamia
Sekoita mausteliemen ainekset ja riivi salvian ja timjamin lehdet joukkoon. Laita kalkkuna muovipussiin ja kaada liemi mukaan. Laita filee jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi. Kääntele pussia välillä, niin että kalkkuna maustuu varmasti joka puolelta. Avaa pussi ja laita liha uunivuokaan. Valuta mukaan myös kaikki liemi. Varmista, että lientä on sekä lihan päällä että alla. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Laita vuoka 150C asteiseen uuniin ja paista kunnes lihan lämpö on 75 astetta (noin 1½ tuntia). Ota vuoka pois ja kääri lintu yrtteineen folioon. Siivilöi uunivuokaan valunut neste tiheällä siivilällä. Leikkaa jäähtynyt liha ohuiksi viipaleiksi (anna yrttisilpun ja appelsiininkuorten olla pinnalla) ja asettele vadille. Valuta päälle siivilöityä lientä ja koristele tuoreella salvialla.


Kastiketta saimme maistaaksemme edellisellä viikolla ystävien luona “pikkujoulu” aterialla ja ihastuimme siihen täysin. Joulupäivänä kastike jäi harmittavasti aivan liian liruksi vaikka se ihan saadun ohjeen mukaan tehtiinkin. Seuraavana päivänä teimme sitä uudestaan maizenalla suurustamalla ja saimme sen lopulta onnistumaan. Kastike on aivan täydellinen kalkkunan kera. Emme kertakaikkiaan voi keksiä parempaa tähän tarkoitukseen. Sopisi mahdollisesti hyvin myös kinkulle sinappisuutensa ansiosta.

Rucola-sinappikastike
2½dl kermaa
1 ruukku villirucolaa
1rkl dijonsinappia
1rkl sitruunamehua
½tl suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
(!rkl maizenaa ja tilkka vettä)
Mittaa ainekset kattilaan. Vedä tasaiseksi sauvasekoittimella ja kiehauta. Jos kastike on liian laihaa, suurusta se kylmään vesitilkkaan sekoittamallasi maizenalla.


Bataattivuoka oli yllättävän mauton. Mahtoiko johtua siitä, että tässä oikaisimme sen verran, että käytimme valmista bataattisosetta, emmekä keittäneet omaa kokonaisista bataateista..? Niin tai näin, kyllä tämä lisuukkeena maistui ihan hyvin.

Bataattivuoka
400g bataattisosetta
1rkl öljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
maustemitta currya
maustemitta korianteria
maustemitta muskottia
2rkl korppujauhoja
1dl kuohukermaa
1 kananmna
½tl suolaa
Kuumenna öljy pannulla ja kuulota curry ja sipulit siinä. Kun sipulit ovat pehmeitä nosta pannu sivuun jäähtymään. Sekoita bataattisose, jäähtynyt sipulisilppu, mausteet, korppujauhot, kerma ja muna keskenään.Voitele pieni uunivuoka ja lusikoi seos siihen. Ripottele päälle korppujauhoja. Paista 175C asteisessa uunissa noin tunnin ajan.


Nämä uunissa paistetut omenat olivat hauska ja helppo lisäke. Meillä ne unohtuivat uuniin liian pitkäksi aikaa ja olivat jo aikamoista mössöä, mutta silti ihan hyvää. Kuva ymmärrettävästi ennen uunitusta ;)

Uuniomenat
3 omenaa
1rkl rypsiöljyä
1rkl karkeaa siemendijonsinappia
2-3rkl hunajaa
tuoretta timjamia
Pese omenat, halkaise ne, poista siemenkodat ja leikkaa pieni pala pohjasta pois niin että ne pysyvät pystyssä uunivuoassa. Sivele omenat öljyllä. Levitä halkaistuille pinnoille siemensinappia ja timjamia. Valuta päälle vielä hunajaa. Paista 150C asteisessa uunissa noin 20min, kunnes omenat pehmenevät. Tarjoa kalkkunan tai kinkun lisäkkeenä.

4 kommenttia:

  1. Nam nam,ihana jouluateria. Ennenkuin jätin linnut pois,kalkkunanrinta oli herkkua,täällä sitä on niin helposti saatavilla joka marketista.

    VastaaPoista
  2. Yaelian, nam nam tosiaan :) Me emme ole kalkkunanrintaan ennen törmänneet (en toki sano etteikö niitä olisi ollut täälläkin tarjolla kun emme vain ole niitä haeskelleet), aiemmin on tuntunut että näkyvästi esillä on ollut vain kalkkunarullia. Tämä kyllä yllätti todella positiivisesti ja kuten sanottu, on varmasti pysyvä lisä meidän (joulu)aterioihin :)

    VastaaPoista
  3. Tein tuota HS:n viikuna-mozzarellasalaattia myös jouluna. Orjallisesti en ohjetta noudattanut, koska en millään löytänyt vadelmaviinietikkaa. Mistä te löysitte sitä? Minkä merkkistä vadelmaviinietikkaa löysitte?

    VastaaPoista
  4. Hei Elina, mekin etsimme omaa vadelmaviinietikkaputeliamme alkusyksyst
    tovin ennenkuin tarttui silmään Stockalla. Tuossa meidän pullossa lukee isolla Vinaigre Framboise ja valmistaja olisi ilmeisesti Domaine de Terres Rouges. Maahantuoja Stockmann, eli sitä ei varmaan muualta löydy. Viime viikolla huomasin Citymarketissa toisen vastaavanlaisen, mutta huomattavasti edullisemman n.2,5eur vs.Stockan 8eur... Siitä en merkkiä muista, mutta siinä luki ihan selvästi suomeksi vadelmaviinietikka :) Tällaisen ohjeen löysin, että etikan voisi valmistaa itsekin (tuo meidän ostotuote näyttää tosin olevan punaviinipohjainen).

    Suosittelen ehdottomasti vielä etsimään, etikka on nimittäin todella ihanan raikkaan, ja oikeasti vadelmaisen, makuinen. Voisin vaikka vannoa, että saat tähänkin salaattiin ihan uuden ulottuvuuden kun teet kastikkeen kyseiseen etikkaan! :)

    VastaaPoista