torstai 24. joulukuuta 2009

Jouluntuoksua

Nyt on jouluaattoaamu ja hyvin nukutun yön jälkeen heräsin laittamaan ohrapuuron uuniin hautumaan. Sen valmistumista odotellessa, on hyvää aikaa kirjoitella ylös pipariresepti kun ei unikaan enää uudestaan silmään tullut.

Minä en ole pipareita aikaisemmin tehnyt omasta taikinasta, ja niistä oman äidin kanssa leivotuistakin on “jokunen” vuosi vierähtänyt. Kun näin Hesarissa (19.11) Mansikkamäki-blogin pitäjän koristamia kauniin kauniita pipareita, heräsi ajatus leipoa omia pipareita ja koristella niitä muutamiin joulupaketteihin laitettavaksi. No, tuo upea koristelu osoittautui täysin kokemattomalle aivan mahdottomaksi tehtäväksi vaikka mallivaihekuvat olivat hyvin selkeitä ja näyttivät täysin mahdollisilta vaikkakin aikaavieviltä. Hommaan olisi selkeästi vaadittu oikeanlainen pursotin muovipussivirityksen sijaan, sekä aiempaa tuntumaa pikeeripussin puristukseen ja vakaata kättä. Kuitenkin jos unohdan nuo mallipiparit mielestäni, olen ihan tyytyväinen omaankin lopputulokseen. Ei todellakaan kuin suoraan kaupan hyllyltä, mutta ihan omin “pikku” kätösin aikaansaatuja.
Täältä kannattaa katsoa mitä kaikkea pipareista voi myös saada aikaan.


Piparitaikinan reseptin poimin Kotilieden sivuilta, tosin tuplasin ohjeen ja lisäsin siihen hieman maustepippuria. Piparit ovat todella maistuvia, rapeita ja kerrassaan suussasulavia (kirjaimellisesti), mutta ihan äärettömän hauraita. Käytin kaikiin pipareihin uusia tähtimuotteja ja useampi kuin yksi tiputti sakaransa ennenkuin niitä mihinkään pakettiin sai laitettua. Onneksi maku pysyy samana,vaikka ulkonäkö kärsii, joten vioittuneetkin maistuvat hyvin kotikeittiössä. Tosin pakko sanoa, että kaulitsin taikinan ihan todella ohueksi, varmaan vain noin 2 millin paksuiseksi. Taikina oli melkoisen haastavaa leipoa, se pehmeni ihan mahdottomaksi muutamassa minuutissa, joten taikinanokareet kaulintaa varten piti pitää pieninä. Kerralla sai noin viisi isoa piparia, niin että ne vielä sai siististi nostettua pellille asti. Ensimmäiseen erään sain mammakaverin oman vauvansa kanssa viihdyttämään Pikku E:tä, joka oli tosiaan tarpeen kun sekä leivonnassa, että paistossa aikaa ei ollut kuin hetki hyvän lopputuloksen saavuttamiseen. Sillä kertaa pipareita tuli 7 pellillistä ja kun pari päivää myöhemmin leivoin lopputaikinan sain siitä vielä 3 pellillistä lisää. Oli muuten hyvä, että taikinaa jäi yli ja pääsin sitä näin kokeilemaan myöhemminkin – leipominen oli parin päivän jälkeen huomattavasti helpompaa. Joten jos ja kun tällä reseptillä seuraavan kerran pipareita leivon, taikinan teen jo paria päivää aiemmin valmiiksi odottamaan.


Laitan tähän vielä pari muutakin ohjetta talteen, niin ei ensi vuonna tarvitse aloittaa paistoa googlettamalla. Mammakaveri oli paistanut omat piparinsa tällä Valion ohjeella. Piparit olivat aitoja perinteisiä ja rakenne oli huomattavasti vahvempi, joten jos vankkuuta tarvitsee niin ehkäpä tämä ohje olisi silloin paikallaan. Odottamaton tapaus -blogista löytyi myös kiinnostava ohje, jossa oli mukana kermaviiliä. Se jäi tänä vuonna testaamatta, mutta joskus olisi tätäkin kiva kokeilla.

Piparkakkutaikina
1dl tummaa siirappia
1tl kanelia
1tl inkivääriä
1tl neilikkaa
1rl pomeranssinkuorta
½tl maustepippuria
2dl sokeria
250g voita
2 kananmunaa
½tl suolaa
2tl soodaa
7-8dl vehnäjauhoja
Mittaa kattilaan voi, siirappi, sokeri sekä mausteet ja kiehauta ainekset. Nosta kattila jäähtymään esimerkiksi kylmään veteen. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa se vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat voimakkaasti vatkaten. Sekoita sooda ja suola vehnäjauhoihin ja lisää jauhot siivilän läpi taikinaan. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua seuraavaan päivään, mielellään jopa pari päivää. Ota taikinasta pieni pala kerrallaan, pyöritä se käsissä palloksi ja litistä jauhotetulle alustalle. Kauli ohueksi levyksi. Huiskauta välillä kevyesti jauhoja taikinan alle sekä kaulimeen, että taikina ei tartu kiinni. Pidä lopputaikina koko ajan jääkaapissa. Paista pipareita 175C asteessa 7-8 minuuttia.


Pikeerit eli kuorrutteet

Pikeeri pipareiden ääriviivoihin
1 munanvalkuainen
4-4½dl tomusokeria
noin 5 tippaa sitruunamehua

Pikeeri ääriviivojen välisen alueen täyttämiseen
1 munanvalkuainen
2½-3dl tomusokeria
noin 5 tippaa sitruunamehua

Tällaiset paketit lähti Pikku E:n kummeille


Oikein herkullista, tuoksuvaa, makujen täyteistä ja iloista joulua kaikille!!

2 kommenttia:

  1. Mansikkamäen Eben piparit ovat kyllä ihan omaa luokkaansa,mutta tosi hienolta näyttävät sinunkin piparisi.
    Ihana pikku tonttu!
    Oikein hyvää ja rauhallista joulua teille!

    VastaaPoista
  2. Mainion näköinen pikkutonttu!

    oikein tunnelmallista Joulunaikaa teillekin!

    VastaaPoista