lauantai 26. joulukuuta 2009

Jouluaaton pääruoka

Lue toki ensin alta tai linkistä Jouluaaton alkuruoka.
Jouluaaton pääruoaksi valikoitui kokonaisena paistettu broileri. Silmään oli tarttunut herkullisen kuuloinen ohje Glorian Ruoka&Viinistä ja kun alkuviikosta kaupassa käydessämme bongasimme lihatiskistä kokonaisia tuoreita broilereita, niin päätös oli sillä tehty. Edellisen kerran pari vuotta aiemmin kokonainen kana meni lähes sellaisenaan roskiin, joten hieman jännitti mitä tällä kertaa tuleman pitää. Ostimme kuitenkin samalla myös digitaalisen paistomittarin, ja se osoittautui todella maailman parhaaksi vekottimeksi. Koskaan ennen emme ole missään saaneet niin mehevää ja mureaa kanaa kuin mitä aattoiltana uunista pöytään nostettiin! Kana varsinkin tulee usein paistettua ihan ylikuivaksi, kun sitä ei missään tapauksessa halua raa'aksi jättää. Nyt kypsyyttä ei enää tarvitse arpoa tai yrittää muistaa tuijottaa lömpötilaa, kun mittari piipittää sillä sekunnilla kun tarpeeksi asteita on kasassa ja liha parhaimmillaan.

Ei ainoastaan kana itse, vaan myös sen täyte ja kastike olivat kerrassaan herkullisia. Jotenkin mandariinista tuli mieleen pääsiäinen (kenties vain värinsä vuoksi), mutta hyvin tämä sopi myös (meidän) jouluun. Pikku E oli seuraillut ruoanlaittoa aikansa, mutta kun ruokailu lopulta alkoi, loppui myös neidin kärsivällisyys. Niinpä sitten jouluateria nautittiin vuorotellen yksikseen toisen viihdyttäessä typsykkää. Ei ehkä ihan sitä mitä oli mielessä, mutta silti tosi ihanaa <3

Täytetty mandariinibroileri
1 broileri (n.1,4kg)
n.2tl suolaa
mustapippuria myllystä
Täyte
3 keskikokoista salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2rkl öljyä
1½dl rouhittuja pistaasipähkinöitä
2dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (meillä timjamia, salviaa ja lehtipersiljaa)
80g huoneenlämpöistä voita
2dl (vaalean)leivän muruja
1dl raastettua parmesaania
1tl suolaa (paitsi jos pähkinät olivat jo suolattuja)
mustapippuria myllystä
Valeluliemi
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1dl mandariinimehua
80g voita
2rkl öljyä
Kastikkeeseen
1-2dl mandariinimehua
1-2dl kanalientä
maissitärkkelystä

Valmista yrtti-pähkinätäyte. Kuulota sipuleita öljyssä muutama minuutti. Laita seos kulhoon ja lisää muut täytteen ainekset mukaan. Pyyhi broileri talouspaperilla päältä ja sisältä. Hiero pintaan suolaa ja pippuria. Täytä broileri yrtti-pähkinäseoksella. Sido kiinni paistinlangalla tai cocktailtikuilla. Nosta lintu vuokaan rintapuoli ylöspäin.
Tee valeluliemi. Laita mandariinimehu, valkosipuli voi ja öljy kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes voi sulaa. Sekoita hyvin.
Valele broileri liemellä. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan, ei täytteeseen saakka. Nosta broileri 200C asteiseen uuniin. Valele lintua liemellä muutaman kerran paiston aikana. Kypsennä broileria kunnes mittari näyttää sisälämmöksi 75 astetta (reilu tunti). Kypsä liha on pehmeää ja lihaneste kirkasta. Anna broilein vetäytyä foliossa noin 15 minuuttia.
Valmista mandariinikastike. Siivilöi vuoan pohjalle kertynyt neste. Lisää mandariinimehua ja kanalientä. Suurusta maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan.


Kanan lisukkeeksi tarjottiin

Karamelisoidut juurekset (2 annosta)
4 puikulaperunaa
1 porkkana
¼ lanttua
1 pieni nauris
2rkl oliiviöljyä
2rkl juoksevaa hunajaa
vajaa rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
Kuori ja pilko juurekset pieniksi kuutioiksi. Laita kasvikset uunivuokaan ja sekoita joukkoon mausteet. Kypsennä juureksia koosta riippuen noin 30-45min uunin keskitasossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti