maanantai 19. lokakuuta 2009

Kaura-ahvenia ja voipottua

Jos tykkää voista ja perunasta, niin tässäpä oiva ohje siihen, miten tehdä kyseisestä seoksesta vielä hieman maukkaampaa – ja tuhdimpaa. Tämä kerrassaan herkullinen perunalisäke kulkee nimellä norjalaiset perunat Glorian viidennessä ruokakirjassa. Perunamössö on parhaimmillaan tietysti uusista perunoista tehtynä, mutta näillä mausteilla saa kyllä hieman vanhemmankin potaatin maistumaan ja kokki jää ihmettelemään mihin se hurja kasa perunaa katosi...

Samasta lähteestä otettiin ohje myös näille ahvenille, joissa normaaliin leivitysseokseen on korppujauhon sijaan käytetty kaurahiutaleita. En muista milloin meillä olisi kadonnut tuollainen määrä kalaa (10 reilunkokoista meriahvenfilettä kahdelle hengelle) noin vilkkaasti kuin se teki tällä kertaa. Kalat olivat ihanan rapeita ja todella maukkaita, mikä on varsin huomionarvoista kun kyseessä on meriahven, joka ei yleensä meitä ole miellyttänyt (olemmekin jo aiemmin lainanneet Ludvig XV:n keittiömestarin sanoja meriahvenen parjaamiseen, kuten linkin takaa voi halutessaan tarkistaa...). Ihan huippuherkkuahan tästä kokonaisuudesta saisi, jos saatavilla olisi tuoreita järviapporoita, mutta niitä on valitettavasti täällä päin harvoin tarjolla. Oli ahven mikä hyvänsä, kunhan on tuore, niin tälle ei voi sanoa kuin “oi nam!”.

Rapeat kauraiset ahvenfileet
400-600g ahvenfileitä
1 kananmuna
1dl kaurahiutaleita
½dl vehnäjauhoja
rouhaisu mustapippuria myllystä
voita
sitruunaa
suolaa (savu Maldon)
Kastele ruodottomat ahvenfileet rikotussa kananmunassa ja pyörittele ne sitten kaurahiutale-jauhoseoksessa, jossa on rouhaisu mustapippuria. Paista fileet voissa kullanruskeiksi. Purista lopuksi pinnalle hieman sitruunan mehua ja lisää suolaa maun mukaan.

Norjalaiset perunat
½kg (uusia) perunoita
25-50g voita
vajaa desi ranskankermaa
1dl ruohosipuli- ja tillisilppua
Keitä perunat kypsiksi. Murskaa ne haarukalla melko karkeaksi soseeksi. Lisää voinokareita ja ranskankermaa niin, että seos pysyy yhä kiinteänä. Sekoita lopuksi joukkoon yrttisilppu ja hieman suolaa. Alkuperäisessä ohjeessa 1dl yrttisilppua käytettiin kiloon perunoita. Meille maistui sama määrä yrttejä, vaikka perunoiden määrä puolitettiin.

5 kommenttia:

  1. oi vau mikä setti! ei ihme jos hävisi nopsaan.

    eipä ole tullut muuten mieleen leivittää kaurahiutaleilla. perunat ovat meille uudenlainen juttu, raikkaan vihreää. ruohosipulin ja tillin sijastahan voisi käyttää vaikka villivihreitäkin, hmm...

    tykkään kovasti tuosta samaisesta kirjasesta, mutta näitä en sieltä muista. täytyykin ottaa taas selailuun tuo vihko.

    VastaaPoista
  2. Merituuli, niinpä! :)

    Mielenkiinnolla jäädään odottamaan, mitä vihreitä te keksitte noiden perunoiden joukkoon heittää! Voidaan sitten itsekin yrittää ensi keväänä ja kesänä alkaa niitä villiyrttejä hyödyntämään.

    Yllätyin iloisesti kun sain työkaverilta tuon ruokakirjan, mutta yllätyin myös siitä, että se oli jo viides. Se ensimmäinen meillä oli ennestään, ja nyt ihan harmittaa kun niitä on noin monta ehtinyt huomaamatta ilmestymään...

    VastaaPoista
  3. Nam,ahvenet kauraisella kuorella kuulostaa ihanan herkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Tosi kivaperunaohje! En välitä yhtään keitetyistä perunoista, mutta tälleen "tuunattuna" potut ovat tosi hyviä!

    VastaaPoista
  5. Yaeliean, oli kyllä hyvää! Mitenkäs siellä teillä päin, mitä ahvenkaloja siellä syödään? Onko ne niitä kultaotsa-ahvenia vai jotain muita?

    Veera, keitetyn perunan fiilis katoaa tällä tavalla laitettuna tosiaan kokonaan. Ja se ei olekaan huono juttu ;)
    Tosin uudet perunat ja Lapin puikulat maistuu kyllä meille keitettynäkin.

    VastaaPoista