sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Kirpeää salaattia ja kantarelliveneitä

Eilen illalla halusimme syödä vähän kevyemmin, koska olimme jo päivällä Hämeenlinnassa käväistessämme tankanneet tuhdisti maukkaita jauhelihapullapihvejä ja sienikastiketta. Käteen osui vuoden vanha Maku-lehti (3/07), josta nämä herkut sitten nopeasti löytyivätkin, tietenkin jonkun verran niitä taas muokattiin omaan makuun sopivaksi. Jostakin syystä ovat jääneet aiemmin kokeilematta, mutta ainakin noita kantarelliveneitä tehdään varmasti monta kertaa myöhemminkin. Salaattiin olisi kuulunut vuonankaali, mutta sitä ei tällä kertaa kaupasta löytynyt. Otimme sitten umpimähkään viinisuolaheinää kun se oli niin nätin näköistä. Se oli ihan miellyttävä tuttavuus, maku muistutti vähän kirpeää ketunleipää. Näiden lisäksi annoimme toisen mahdollisuuden puna-ahvenelle. Olemme niitä kerran aikaisemmin muutama vuosi sitten kokeilleet ja se oli kertakaikkisen karmaiseva kokemus (yksi haarukallinen ja loput roskiin). Selkeästi kalat eivät silloin ihan tuoreita enää olleet, mutta ei puna-ahven vieläkään meitä vakuuttanut. Päädyimme siihen että Ludvig XV:n keittiömestari on jo aikanaan todennut aivan oikein:”Ahven, Perche, meressä ja makeassa vedessä elävä kala, jota tavataan kahdenlaista. Meressä elävää ahventa ei oikeastaan käytetä ruoaksi, koska se on kankeaa, limaista ja pahanmakuista. Makean veden ahvenet taas ovat hyvin herkullisia ja haluttuja kaloja.” (Keittotaidon kannettava käsikirja).

Avokado-verigreippisalaatti
2 kypsää avokadoa
1 punasipuli
1 verigreippi
½ ruukkua viinisuolaheinää
½ ruukkua rucolaa
Kastike
3rkl oliiviöljyä
1tl dijonsinappia
1tl hunajaa
hyppysellinen suolaa
5 tippaa tabascoa
Sekoita ensin kastikkeen aineet keskenään. Viipaloi punasipuli ja laita se kastikkeeseen marinoitumaan (tämä poistaa mahdollisen kitkeryyden). Halkaise avokadot, poista kivet sekä kuoret ja viipaloi ne. Leikkaa greippi kalvottomiksi viipaleiksi. Laita avokado- ja greippiviipaleet sekä salaatit kulhoon ja sekoita kastike sipuleineen joukkoon juuri ennen tarjoilua.


Kesäkurpitsa-kantarelliveneet (2hlö)
1 pieni kesäkurpitsa
100g kantarelleja
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
(2rkl sitruunamehua)
2rkl silputtua basilikaa
1rkl silputtua minttua
rouhaisu suolaa ja mustapippuria
päälle juustoraastetta (meillä Edamia ja Pecorinoa)
Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa. Koverra pehmeä sisus lusikalla pois. Nosta kurpitsat mikron- ja uuninkestävään vuokaan. Ripottele leikkuupinnoille suolaa ja kuumenna mikrossa täydellä teholla n.3min. Pyyhkäise kesäkurpitsoista ylimääräinen kosteus pois talouspaperilla. Paista sieniä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes neste on irronnut ja haihtunut. Lisää pannulle voinokare sekä silputut sipulit. Kääntele hetki ja lisää joukkoon mausteet. Täytä kesäkurpitsoiden kolot sieniseokselle ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista uunissa 225C asteessa n.15min.

2 kommenttia:

  1. "Nosta kurpitsat mikron- ja uuninkestävään vuokaan. Ripottele leikkuupinnoille suolaa ja kuumenna mikrossa täydellä teholla n.3min. Pyyhkäise kesäkurpitsoista ylimääräinen kosteus pois talouspaperilla."

    Saako näin siis kesäkurpitsoiden karvauden nopeasti pois? Siis syrjäyttää perinteisen itkettämisen. Ei sinänsä, hyvin harvoin kyllä itketäänkään kesäkurpitsojani, mutta tämä kikka on kyllä hauska juttu.

    VastaaPoista
  2. Hei Polkkapossu! Tämä tosiaan auttaa sekä mahdollisen kitkeryyden poistoon, että samalla lähtee myös ylimääräinen kosteus etteivät veneet enää uunissä lötkähdä juuri ollenkaan. Itsekin ensi kerran tätä kokeilimme, ja hyvin toimi.

    VastaaPoista