torstai 15. lokakuuta 2009

Puolukkamurupaistos

Tämän herkun piti toimia jälkkärinä puolukkaiseen syysateriaan, mutta olimme ruoan jälkeen jo niin täynnä ja myös uupuneita kokkaukseen, että paistoksen valmistus ja maistelu jäi seuraavaan päivään. Jälkeenkin päin ajateltuna se oli hyvä päätös, sillä tämä on oikeasti melkoisen tuhtia ja täyttävää. Täyttöastetta voi toki säädellä sillä paljonko tätä lautaselleen lappaa... Hesarista (17.9) löytyi tämäkin ohje.


Sen verran hyvin paistos meille maistui, että sitä tehtiin uudestaan seuraavana viikonloppuna rva Patalinnun äidin syntymäpäiväaterian päätteeksi. Borssikeiton “lisukkeeksi” se sopi hienosti, varsinkin kun pääruoan ja jälkkärin välillä käytiin hieman reippailemassa raikkaassa syyssäässä.

Ja jotta tulisi varmasti testattua tarkkaan, paistos otettiin jälleen listalle viime perjantaina kun rva Patalinnun työtoverit tulivat take away pitsojen kera lounasseuraksi. Kolme kertaa samaa tuotosta kahden viikon aikana, ei varmaan jätä kenenkään mieleen kysymystä siitä oliko tämä meistä hyvää..? Mantelilastut olivat tässä vaiheessa jo lopussa, joten jäljellä olevan lusikallisen lisäksi desi täyttyi kookoshiutaleista ja nekin sopivat mukaan mainiosti. Mukaan voi siis heitellä siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja juttuja melko vapaasti sen mukaan mitä kaapista löytyy. Ja syödäänkö tämä jäätelön kera? Ehdottomasti!


Kuorrutus:
125g voita
1dl kaurahiutaleita
1dl mantelilastuja / kookoshiutaleita tms
1dl kurpitsansiemeniä / auringonkukansiemeniä tms
1½dl vehnäjauhoja
1dl fariinisokeria
1tl kanelia
1tl kardemummaa

Vuokaan:
1rkl voita
500g puolukoita (tuoreita tai pakastettuja, mutta kokonaisia. Murskatut kiehuvat yli, kuten tuli kolmannella kerralla testattua.)
1dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
2-3rkl perunajauhoja

Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon loput kuorrutuksen aineet ja sekoita tasaiseksi.
Voitele pyöreä piirakkavuoka voilla. Sekoita puolukoiden joukkoon sokerit ja perunajauho. Kaada puolukkaseos vuokaan. Murusta kuorrutus päälle.
Paista 175C asteisessa uunissa 35-40min. Malta jäähdyttää hetki, ja herkuttele sitten vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti