lauantai 10. joulukuuta 2011

Joululahjavinkki x3

Annettiin jo ystäville pienet jouluiset herkkupussit lahjaksi itsenäisyyspäivänä, joten koska yllätys ei voi enää siellä mennä pieleen niin tässä muutamat herkulliset joululahjavinkit teille.

Paahdettuja pähkinöitä tehtiin oikein jättisatsi niin että niitä jäi itsellekin vielä reilusti naposteltavaksi kolmen lahjapurkin jälkeen. Onneksi olivat tosi hyviä, joten eipä niiden tuhoamisessa mitään ongelmaa ole. Ohje on tässä puolitettuna siitä mitä tehtiin. Me käytimme kuorellisia manteleita, jotka itse kuorittiin. Se onnistuu helposti näin: laita mantelit kiehuvaan veteen, keitä 1min, siirrä mantelit kylmään veteen. Poista kuoret puristamalla mantelia peukalon ja etusormen välissä. Maustekuorrutus on kuitenkin sen verran vahva, että en usko maun kärsivän vaikka käyttäisi valmiiksi kuorittuja manteleita. Tulisia nämä eivät ole, joten jos tykkää potkusta niin cayennen määrää kannattaa lisätä parin maustemitan verran. Suolan voi jättää kokonaan poiskin, mutta me tykkäsimme nimenomaan tästä suolaisen ja makean suloisesta sekamelskasta.

Paahdetut kuorrutetut pähkinät
800g pähkinöitä (puolet kuorittuja manteleita ja puolet cashew-pähkinöitä)
5rkl fariinisokeria
1½tl Maldon-suolaa (+ paahdon jälkeen ripsauteltiin melko reippaastikin tavan jozoa, kun tuntuivat kaipaavan tasapainotusta makeuteen)
1 maustemitta (mm) cayennea
1tl kanelia
1tl (vähän vajaa) inkivääriä
1 kananmunan valkuainen (keltuaisen voit käyttää vaikka alimpaan ohjeeseen)
1rkl kylmää vettä
Sekoita mausteet. Vaahdota valkuainen + vesi (löysäksi vaahdoksi, ei miksikään marengiksi asti). Sekoita pähkinät valkuaiseen, lisää mausteet ja sekoita lisää. Levitä pähkinät kahdelle uuninpellille. Paahda 150C asteessa n.30min. Sekoita välillä pariin otteeseen. Aikaa kannattaa tarkkailla - ekat meillä onnistui, toisessa satsissa cashewt paahtui vähän turhan tummiksi ja aavistuksen palaneen makuisiksi kun luotettiin tuohon 30min.


Suklaanapit tehtiin tällä netistä löytyneellä ohjeella. Näistä tuli herkullisia ja muuten hyvän näköisiä, mutta joku siinä lämmityksessä tai jäähdytyksessä meni pieleen kun lopputulos oli suklaan osalta hivenen harmahtavan pilkullinen. Selkeästi pitäisi alkaa tutustua suklaan temperoinnin saloihin, siitä en toistaiseksi tiedä oikeastaan mitään. Ohje on nyt tässä kuitenkin sellaisenaan, koska korjausta asiaan en tiedä ja lopputulos oli joka tapauksessa hyvän makuinen ja hauskan näköinen. Koristeita jäi reippaasti yli, joten pienemmät määrät riittävät mainiosti. Mutta olihan niitä ihan kiva napsia sellaisenaankin jälkikäteen ;)

Jouluiset suklaanapit (n.30-40kpl)
250g maitosuklaata (käytin fazerin sinistä), tumma suklaa sopisi varmasti myös paremmin kuin hyvin
2mm (maustemittaa) jauhettua inkivääriä
2mm kanelia
1½mm kardemummaa
½dl hieman pienittyjä pistaaseja
½dl kuivattuja karpaloita
½dl kuivattuja mansikoita
½dl vaahtokarkkia pieneksi leikattuna
(voi käyttää myös rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä)

Sulata suklaa vesihauteessa ja anna suklaan hieman jäähtyä, noin 5-10 minuuttia. Lisää suklaan joukkoon inkivääri, kaneli ja kardemumma. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Nostele suklaaseoksesta ruokalusikalla pieniä ympyrän muotoisia kekoja leivinpaperille. Koristele pähkinöillä, hedelmillä ja marjoilla. Anna suklaapalojen kovettua. Voit myös laittaa suklaat jääkaappiin kovettumaan. (meillä suklaat muuttuivat harmaaksi tämän viilennyksen jälkeen)


Viimeinen ohje löytyi Kodin kuvalehden arkistoista. Näitä ei kannata mihinkään piilopakettiin laittaa etteivät pilaannu, mutta ovat tosi kiva vieminen ja naposteltava glögin kera. Tein nämä tosi pienellä tähtimuotilla joka teki kekseistä suorastaan vastustamattomia. Yksi tuollainen pieni vielä... Keksit olivat muuten älyttömän hyviä myös viinirypälemarmeladin kera, joten jotain hilloa kannattaa näiden kaveriksi tarjota jos sitä kaapista löytyy!

Juustokeksit
100g pehmeää voita
100g raastettua parmesaania
1½dl vehnäjauhoja
½tl paprikajauhetta
1tl oreganoa
ripaus cayennepippuria
1/4tl suolaa
1 keltuainen
Nypi juustoraaste ja voi kuivien aineiden kanssa. Lisää lopuksi keltuainen ja nypi valmiiksi taikinaksi. Painele taikina litteäksi ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa pari tuntia. Kaulitse taikina vajaan puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota muotilla pieniä keksejä. Nosta keksit uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Tarjoa glögin kanssa.


7 kommenttia:

  1. Juuri kaivelin täällä ideoita joulun ruokakoriin eli nämä tulivat todella tarpeeseen.

    VastaaPoista
  2. Aloin tutustua aiheeseen tarkemmin, kun tosiaan kohta on joululahjan keittelyt edessä. Uudessa Oliviassa Akseli Herlevi sanoi, että juuri jääkaappikäsittely saa suklaan harmaantumaan.

    VastaaPoista
  3. Suolaa ja hunajaa, kiva kun löytyi jotain hyödyntämisen arvoista :)
    Kiitos tosi paljon vinkistä! Pitää tuosta pyyhkiä sitten kokonaan pois tuo viilentäminen.

    VastaaPoista
  4. Selailin blogia ja hain ideoita joulunajan ruokiin. Löytyi monta hyvää, kiitos niistä :)

    VastaaPoista
  5. Päivi, kiva kuulla että vinkkejä löytyi :) Tuli itsekin tutkittua pari päivää sitten omia ohjeita uudestaan ja taitaa tulla uusinnat meidänkin pöytään jo unohtuneista jutuista ;)

    VastaaPoista
  6. Ihanaa!
    Pähkinöitä tein jo yhden puolikkaan satsin -virhe! Ne meni maisteluun (söin kaikki itse) nyt on toinen satsi joulua varten uunissa.

    Juustokeksit olivat myös hyviä. Ne on tiukasti tölkissä, odottavat joulun gögihetkeä.

    Kiitos! Loistavia reseptejä!

    Lukijasi baijerista :)

    VastaaPoista
  7. Hei Baijerin lukija, ihana kuulla! Uskon että niiden pähkinöiden kanssa on todellakin voinut käydä noin! ;D

    VastaaPoista