maanantai 21. helmikuuta 2011

Tulisiivet eli buffalo wings


Jos meidän tekee mieli jotain helppoa pikaruokaa, on silloin siihen tarpeeseen joskus tullut ostettua hornetteja, liekkisiipiä, miksi niitä nyt sitten kutsutaankaan. Tulisia kanansiipiä. Se onkin ollut ainut valmiiksimarinoitu tuote jota meille on ostettu enää vuosiin ja noitakin siis vain muutaman kerran vuodessa. Juuri tuon marinadin vuoksi on monestikin käynyt mielessä, että niitä tekisi itse alusta loppuun, mutta ongelmana on ollut, että mistä noita kanansiipiä oikein marinoimattomana sitten saa? Kun edellisenä viikonloppuna siipiä nähtiiin Stockan lihatiskissä, niin sunnuntain ruoka oli sillä päätetty.

Yritettiin samalla miettiä että mitähän mausteita siihen marinadiin oikein tarvitsisi ja käytiin sitten "Amerikkahyllystä" hieman cayennea nestemäisessä muodossa alkutarpeiksi. Kotiin päästyä surffailua sinne sun tänne (jenkkisivustoille) ja kävi ilmi, että eipähän siihen paljon muuta tarvitsekaan kuin sitä cayennekastiketta. Ja tämä ostamamme Frank's red hot cayennepippurikastike osoittautui sitten olemaan vielä se aito ja alkuperäinen joka on koko kanansiipivillityksen aloittanut (ainakin maahantuojan mainoksen mukaan). Meidän puteli tosin osoittautui extra hot-versioksi, se ihan tavallinen riittäisi varmasti vallan hyvin... Tälläkin tuli kyllä ihan hurjan hyvää, vaikka chilin sietokyky on taannoisista vuosista laskenut huomattavasti.

Yllätyksenä meille tuli, että perinteisesti nämä kanansiivet friteerataan ensin öljyssä ja sitten sivellään voi-cayenneseoksella. Moinen tuntui aika hurjalta rasvapläjäykseltä meidän makuun, joten päätettiin tehdä ne uunissa kuten valmissiivetkin. Siihenkin löytyi ohje miten siivistä silti saa rapeita ja niin niistä tulikin. Nämä olivat kyllä niin moninverroin parempia kuin valmissiivet ikinä, että niihin ei kyllä ole enää palaamista vaikka maustamattomia siipiä ei pitkään aikaan taas mistään löytyisikään. Jos siis näet siipiä marinoimattomana ja pidät näistä tulisista herkkupaloista noin yleisesti, niin koita ihmeessä! Mutta varaudu siihen, että vanhaan ei ole enää paluuta :)


Tulisiivet
1,5dl jauhoja
1tl valkosipulijauhetta
1tl suolaa
maustemitta cayennea
1kg kanansiipiä
Sekoita jauhot ja mausteet muovipussissa ja laita kanat mukaan. Pyöritä jauhoseos kanoihin ja laita pussi jääkaappiin noin tunniksi, vajaakin riittää.
100g voisulaa (reilu desi)
saman verran cayenne kastiketta (frank's hot sauce)
Sekoita voisula ja cayenne keskenään. Dippaa ja pyörittele kananpalat kastikkeessa ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista 250C asteessa noin 40min. Käännä kanat kerran ympäri noin paiston puolivälissä. Me paistoimme viimeiset 15min grillivastuksen alla, en tiedä liekö sillä vaikutusta kanojen erityisrapeuteen.

Perinteisesti buffalo wingsit tarjoillaan selleritikkujen ja sinihomejuustokastikkeen kera. Selleri ei meihin uppoa, joten paistettiin lisukkeeksi ananasta - melkein sama asia, eikö? ;) Sinihomejuustokastike onneksi tehtiin, sillä se sopi siipien kanssa täydellisesti. Aivan ehdoton lisä!! Dippi on tosi laihaa normaaliin kermaviilipohjaiseen dippiin tottuneille, mutta ei sen kyllä tuon paksumpaa tarvinnut ollakaan. Loppu kastike nautiskeltiin seuraavana päivänä kotikebabin lisukkeena!

Sinihomejuustokastike
1dl piimä
1dl ranskankermaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
hyppysellinen (savu)paprikajauhetta
2 maustemittaa suolaa
3rkl sinihomejuustoa
Sekoita piimä, ranskankerma, valkosipuli ja mausteet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää sinihomejuusto ja sekoita ihan vain parin painalluksen verran lisää, juustosta saa jäädä sattumia kastikkeeseen. Anna maustua jääkaapissa mielellään vähintään 4 tuntia.



8.4.2014 Edit: Olisin voinut kirjoittaa koko tekstin uusiksi, sillä meillä ei enää syödä koskaan mitään marinoituja tuotteita, ja marinoimattomia siipiäkin löytyy nykyisin helposti suuremmista marketeista. Pysyköön teksti nyt muistona menneestä, mutta kuvat uusin kuitenkin. Hornetit tuntuu vetävän koko ajan lukijoita ja se keikkuu suosituimpien tekstien joukossa viikosta toiseen. Halusin siis kuvat vaihtoon :) Tällä kertaa ei syöty ananaksen kanssa vaan kurkun, mutta marinadi ja  sinihomejuustokastike olivat samat hyväksi havaittu. Alkuperäiset kuvat vielä muistona lopussa.

14 kommenttia:

  1. Haluaa kanssa (ja on jo pitkään halunnut)löytää maustamattomia kanansiipiä. Mutta tämä "stockkaton" lakeus...

    Kuulosti tosi buenolle, dippeineen päivineen. menisi kokeiluun, jos vain...

    VastaaPoista
  2. Mikähän siinäkin on, että noita maustamattomia ei voida myydä missään. Olivat muuten jo laadultaankin ihan erilaisia kuin ne marinoidut, paljon lihaisampia. Saiskohan niitä sitten jostain hyvältä lihatiskiltä tilaamalla - kuinkahan monta kiloa velvottaisivat tilaamaan..? Kesän grillibileisiin isolle joukolle =) (kilohinta ei ainakaan stockkalla päätä huimannut, 5eur, ja me siis syötiin tuo 1kg kahdestaan ähkyyn asti kun oli niin hyviä)
    Toivottavasti jostain löytyy!!

    VastaaPoista
  3. Teille on tunnustus blogissa Lautasellesi.

    VastaaPoista
  4. Kirjoitin Googlen hakukenttään "porkkanakakku" ja löytyikin jotain paljon parempaa: tämä blogi! Hirveästi inspiraatiota, hyviä kuvia ja mielenkiintoisia tekstejä. Oon yrittänyt herätellä pitkillä talviunilla olevaa sisäistä kotikokkiani ja tätä blogia selatessani huomasin miettiväni, mihin olen laittanut essuni ja kuinkakohan paljon kaapissa on jauhoja. Kiitos! :)

    Tähän reseptiin on kommentoitava, että en oo koskaan ollut mikään kanankoipi/-siipiystävä ja olen aina ajatellut, että tuskin tulen olemaankaan. Mutta tämä mausteseos/marinadi kuulosti niin hyvältä ja erilaiselta, että mieleni tekee kokeilla sitä aluksi ihan tavallisiin broilerifileisiin. Eihän se ihan sama asia tietenkään ole, mutta kenties hyvää siedätyshoitoa tulisiipiä kohti... :)

    VastaaPoista
  5. Voisula, oi kiitos! ♥ Tämäpä varsinainen yllätys - ja ihkaensimmäinen tunnustus Patalinnulle!

    Joanna, kiitos hurjasti mieltälämmittävästä palautteestasi ♥ Toivottavasti en ole sinua onnistunut samantien kääntämään pois surkean hitaalla postaustahdilla!

    Olisi kiva kuulla miten tämä marinadi maistuu jos sitä testaat, kun et kerran ole tulisiivistä muuten ennen välittänyt!? :)

    VastaaPoista
  6. Mustasta Pekasta saa maustamattomia wingsejä hintaan 6.9 euroa kilo.

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä anonyymi! On niitä nyt näkynyt muuallakin, esim cittarissa. Hyvä hyvä :)

    VastaaPoista
  8. Sattuipa silmään lihakaupassa asioidessani juuri maustamattomat siivet. Hintakin VAIN 4.9€ KILO. Joten pari kiloo mukaan siipiä. Tämä ohje kuulostaa juuri täydelliseltä omaan makuun. Kiitos jo etukäteen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että, hyvä saalis! Alkoipa itselläkin tehdä mieli kun nyt näin muistuttelit :) Toivottavasti maistuu!

      Poista
  9. Kuullostaa herkulliselta. Äidillä oli mahtava kanansiipiresepti, ikävä kyllä en ajoissa kysynyt miten ne maustetaan. Kannattaa kirjoittaa kaikki äidin ja mummin perinnereseptit ja heidän omat reseptistä talteen. Näitä aion kokeilla heti, ostimme eilen pari kiloa siipiä. Niitä voi laittaa suuren määrän kerrallaan, ne maistuvat seuraavana päivänäkin. Näistä ei voi tulla muuta kuin suussasulavan hyvää naposteltavaa. Iiris Tukholmasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein näitä tänään. Todella onnistunut maku. Laitoin vahvaa maustekastiketta, tuli sopivaa. Dippikastike tehtiin 10% turkkilaisesta jogurtista siihen vähän valkosipulia ja mustaa pippuria. Lisukkeena ajvaria, tuoretta persialaista leipää, tuoretta kurkkua puikkoina. Suosittelen reseptiä. Iiris

      Poista
    2. Hei Iiris! Kiva kun löysit tänne ja kerroit kokemuksia! Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta, sähköposti oli lajitellut viestit ihan kummasti enkä huomannut näitä kuin vasta nyt.

      Ihan totta tuo, että vanhat reseptit kannattaa kirjata ylös ennenkuin on liian myöhäistä. Hienoa että nämä maistuivat :) Tuore persialainen leipä kuulostaa herkulta!

      Poista
  10. http://www.atria.fi/tuotteet/Sivut/Tuote.aspx?tuoteid=1380 mä oon noihin törmänny jo useamman kerran marketeissa :)

    VastaaPoista
  11. Jos tampereella päin kokkailette, niin kauppahallissa, tampereen laatulihan tiskiltä saa maustamattomia hintaan 4, 5erkkiä kilo! :)

    VastaaPoista