keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Loppiaiscookiet

Niin sitä vain taas joulun loma-ajat hujahtivat ohitse ja ollaan jo loppiaisessa. Millään ei vielä tekisi mieli laittaa jouluvaloja kaappiin kun ulkona on kuitenkin suurimman osan aikaa edelleen niin pimeää, vaikka runsas lumi valostuttaakin maisemaa kauniisti. Ehkä ne valot voivat vielä hetken olla ilona, kun eivät ne kuitenkaan niiiin jouluisia ole, pelkkiä värittömiä “tuikkuja” vain.


Vieraita odotellessa teki mieli leipoa jotain omaan makeanhimoon, vaikka puhetta oli että mitään tarjoiluja ei tällä kertaa järjestetä... Eräs kakku on ollut jo pidemmän aikaa tekolistalla, mutta eilen en sitä saanut aikaiseksi, ja koska kakku on kertoman mukaan parhaimmillaan valmistusta seuraavana päivänä, en halunnut pilata nautintoa alkamalla turhaan hosumaan. Hedelmälautasella lojui pari kämähtänyttä jouluomenaa jotka kaipasivat sijoituskohdetta. Siitä syntyikin sitten nämä loppiaiscookiet, maistuva herkku juhlakauden lopetukseen. Mukana hieman piparkakkumausteita ja sitä jouluomenaa – lopputulos on ihanan mausteinen mutta kuitenkin tavallaan raikas (niin raikas kuin voi-sokeri pikkuleipä nyt voi olla). Rusinoiden sijaan mukaan kävisivät varmasti myös esim. taatelit jos niitä on jäänyt joululeivonnaisista yli. Ohjeen perusta on sama kuin Pikku E:n kasteessa tarjoamissamme rusina-pähkinäcookieissa, mutta mausteet aivan erit, joten uusi resepti on paikallaan. Vaikea sanoa kummat voittavat, tänään maistuivat kyllä nämä :)

Omenacookiet (12 kpl)
100g huoneenlämpöistä voita
1½dl fariinisokeria (tai kuten tänään ½dl fariinisokeria + 1dl ruskeaa ruokosokeria)
1 luomu kananmuna
1dl pieniä omenakuutioita = 2 pientä tai 1 iso omena
2dl vehnäjauhoja
1½dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
2 maustemittaa kanelia
1 maustemitta neilikkaa
1 maustemitta muskottipähkinää
1 maustemitta jauhettua inkivääriä
½dl rouhittuja manteleita
½dl (luomu) sultanarusinoita
Vaahdota voi ja fariinisokeri. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon omenakuutiot. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi mantelit ja rusinat. Jaa taikina 12 osaan ja taputtele pikkuleivät tasaiseksi leivinpaperoidulle pellille. Jätä reilut välit, sillä cookiet leviävät reippaasti. Paista 200C asteessa 15min. Jäähdytä pikkuleivät ritilän päällä niin ne rapeutuvat.

2 kommenttia:

  1. Hyvin maistui, kiitos! :) Kyllä näillä mauilla oli oivallista hyvästellä joulun aromit taas vuodeksi!

    VastaaPoista
  2. Kiitti vaan :) Nyt voi tosiaan laittaa joulun narikkaan odottamaan. Tosin kyllähän näitä keksejä voisi helposti syödä "jo" vaikka syksyllä omena-aikaankin (ei oo pakko käyttää jouluomenaa) ;)

    VastaaPoista