lauantai 26. joulukuuta 2009

Jouluaaton jälkiruoka

Ensin kannattaa tarkistaa Jouluaaton alku- ja pääruoka, joko alta tai linkeistä.

Aattoillan herkut huipentuivat ihanaan jälkiruokaan. Aterian kantava voima tuntui olevan portviini, sillä alussa tarjottujen portviinilohen ja portviinissä keitettyjen pikkusipuleiden tapaan myös jälkiruoka valmistui portviinissä keitellen. Tämä onkin imettävälle oiva tapa nauttia viininsä, kun alkoholi poistuu keitettäessä, mutta mehevät aromit ovat vielä tallella. Näistä portviinipäärynöistä tuli kerralla yksi suosikkijälkiruokia, niin raikas, makea, kaunis ja oivasti ateriaa täydentävä se oli. Tämä määrä olisi ohjeen mukaan kahdelle, mutta meistä puolikaskin päärynä olisi ihan riittävä jälkiruoka-annos yhdelle. Kukin vatsansa vetoisuuden mukaan :)



Portviinipäärynät
2 päärynää
2dl portviiniä
1dl vettä
1dl sokeria
1 kanelitanko
1dl kuohukermaa
100g mascarponejuustoa (tai ranskankermaa)
½dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
1rkl limettimehua
1tl raastettua limenkuorta
Kuori päärynät. Mittaa portviini, vesi ja sokeri kattilaan. Lisää joukkoon kanelitanko ja päärynät. Keitä noin 20min välillä käännellen, kunnes päärynät ovat pehmeähköjä. Nosta kattila viileään ja anna päärynöiden maustua liemessä tarjoiluhetkeen saakka. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita mascarpone ja sokerit joukkoon. Mausta limen kuorella ja mehulla ja tarjoile päärynöiden kera.


Joulupäivän aamuna keksimme, että päärynöistä jäänyt ylimääräinen liemi maistuu ihanalta myös uunissa haudutetun ohrapuuron kera. Jopa niin hyvin, että tästä voisi tehdä tradition ihan vain jo tuon puuron takia.

3 kommenttia:

  1. Hei.

    Testasin tuota omenaglögikakkua ja ainakain hyytymättömänä omenaosuus oli hyvää. Kakku syödään vasta myöhemmin tänään.

    Tulin vinkkinä kertomaan, että ainakin valkosuklaan sulatukseen riittää kuuma hanavesi. Eli suklaa minigrippussiin ja lämpimään veteen. Säästyy yksi työvaihe ja yksi kulho :)

    VastaaPoista
  2. Hei Heidi! Toivottavasti kakku maistuu vielä hyytyneenäkin :)

    Kiitos vinkistä! Pitääkin kokeilla seuraavan kerran jos tuo kuuma vesi pelkästään riittäisi. Sulan suklaan lusikoiminen pussiin olisi ihan kiva välttää ;)
    Kauankohan siinä vesihauteessa sulamiseen menee? Kun mikrossa sen suklaapaketin kyljessä mainitun ohjeen mukaisen puoli minuuttisen joutui vetämään kuitenkin neljään kertaan ennenkuin suklaa oli ihan sulaa.

    VastaaPoista
  3. Ei siinä pitkään mennyt, mutta laitoin suklaan reiluina paloina. Jos hatusta vedän jonkun ajan niin sanoisin ehkä 5 min.

    VastaaPoista