Makean vastapainoksi tarvittiin suolaista ja uusimmasta Maku-lehdestä (4/08) löytyi

Mascarpone-marjapiiras
6-7 digestive-keksiä tai isoa piparkakkua (tai molempia sekaisin kuten meillä)
25g voita
2dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250g mascarpone-tuorejuustoa
2rkl hunajaa
1rkl Limoncelloa (tai muuta sitruslikööriä)
3 liivatetta
Vettä
4-5dl mustikoita/vadelmia ja/tai valkoherukoita
2dl vettä
1dl hyytelösokeria
Murskaa keksit ja sekoita pehmeän rasvan kanssa. Levitä seos piirasvuoan pohjalle. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike ja mausta mascarpone hunajalla sekä liköörillä. Lisää vaniljavaahto mascarponen joukkoon ja sekoita. Kaada liivatteesta vesi pois ja sulata niistä pienessä vesitilkassa mikrossa noin minuutin ajan. Kaada liivate ohuena nauhana juustoseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada seos pohjaosan päälle ja tasoita. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.
Kuumenna 2dl vettä ja lisää hyytelösokeri hyvin sekoittaen. Kiehauta. Levitä marjat juustomassan päälle ja lusikoi hiukan jäähtynyt hyytelösokeriseos marjojen päälle. Nosta piirakka hyytymään jääkaappiin ja tarjoile myöhemmin kahvin/mustan teen kera.
Yrttinen sipulipiiras
Pohja:
100g voita
2½dl vehnäjauhoja
Ripaus suolaa
2tl tuoreita rosmariinin neulasia
1rkl kylmää vettä
Täyte:
2dl kermaa
2 munaa
100g parmesaanijuustoa raastettuna
75g sinihomejuustoa murusina
1rkl tuoretta timjamia
½tl viherpippuria
½tl mustapippuria
4-5 pientä kesäsipulia (punaista tai keltaista)
2rkl voita paistamiseen
1½rkl fariinisokeria
1-2rkl sitruunamehua
Sipulinvarsia
Nypi pohjan aineet keskenään kulhossa. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille, pistele haarukalla ja nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Sekoita keskenään kerma, muna, juustot ja mausteet. Leikkaa sipulit pituussuunnassa viipaleiksi. Sulata voi paistinpannussa ja lisää fariinisokeri. Paista sipuliviipaleet nopeasti kuumalla pannulla molemmin puolin. Siirrä sivuun ja lisää sitruunamehu. Esipaista piiraspohjaa 200C asteessa 10min. Kaada täyteseos piiraspohjalle ja asetele sipulit nätisti päälle ja koristele ohuiksi suikaleiksi leikatuilla sipulinvarsilla. Paista vielä n.25min.
Tämä sinihomejuustoon totutteleva kiittää vielä miellyttävästä elämyksestä! Niin suolaisesta kuin makeasta! :)
VastaaPoistaHyvä vaan että maistui ja kiitoksia seurasta! Tervetuloa uudelleen - sitten taas uudet eväät :)
VastaaPoista