keskiviikko 27. elokuuta 2008

Tutustuminen pistouhun, sahramiin sekä merikrottiin

Nyt on lomat, (yllätys)häät ja häämatkakin saatu pidettyä ja erittäin vastahakoisesti palattu taas arkiseen aherrukseen. Samalla alkaa varmaan löytyä aikaa taas ruokablogin päivitykseenkin, mikä puolestaan ei tietenkään ole vastahakoista. Matka suuntautui Ruotsiin Gotlannin saarelle Visbyyn kaupunkiin, joka oli paitsi keskiaikaisilta näkymiltään ja ilmapiiriltään, myös ruoan puolesta erittäin hieno kokemus. Ravintolasta riippumatta annokset oli aina aseteltu todella kauniisti ja raaka-aineet olivat kohdallaan sekä kala, liha että kasvis rintamalla. Niistä meillä ei kuitenkaan ole kuvia tarjolla, joten jokainen kiinnostunut joutuu matkustamaan paikan päälle ihan itse tarkistamaan asian. Suosittelemme ehdottomasti!

Ja sitten rästireseptien kimppuun. Kolmisen viikkoa sitten ystävämme oli meillä syömässä ja testailimme peräti kolmea uutta ohjetta. Alkuun tarjoilimme Pistou-vihannes-pastakeittoa ja pääruoaksi sahrami-kalaa (Rena Salaman: Healthy mediterranean cooking) sekä maa-artisokka -perunapaistosta (Jamie Oliver: Alastoman kokin paluu). Pistou osoittautui olemaan pestoa ilman pinjansiemeniä tai muitakaan siemeniä/pähkinöitä ja sopi aivan erinomaisesti kyseiseen keittoon. Tämä on todella helppo tapa syödä kasviksia jos jollakulla on niissä muuten ongelmia.

Soupe au pistou
1prk valkoisia (luomu) papuja (haricot-beans)
2rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli ohueksi viipaloituna
4 tomaattia, kuorittuna ja hienonnettuna (poista siemenet)
2 pientä perunaa kuutioituna
250g kesäkurpitsaa kuutioituna
2 pientä porkkanaa kuutioituna
100g vihreitä papuja pätkinä
8-10dl kuumaa vettä
1 kasvisliemikuutio
Iso kourallinen silputtua persiljaa (sileälehtinen)
Pieni puska kirveliä silputtuna
60g ”raketti spagettia” (spagetini)
Suolaa ja mustapippuria myllystä rouhaistuna

Pistou
Ruukku basilikaa
1 valkosipulin kynsi
4-5 rkl oliiviöljyä
½dl raastettua parmesan-juustoa
2rkl raastettua pecorino-juustoa

Tee ensin pistou maustumaan. Laita pilkottu valkosipuli sekä hienonnettu basilika mortteliin ja murskaa ne. Lisää oliiviöljy ja sekoita se mukaan. Lisää vielä juustoraaste ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Jos pistou tuntuu liian paksulta lisää enemmän öljyä tai lämmintä vettä.
Huuhtele valkopavut. Laita öljy isoon pannuun (wokkipannu toimi hyvin), lisää sipulit ja kuulota kullankeltaisiksi. Lisää loput kasvikset ja vihannekset ja kääntele kauhalla niin että öljyä on kaikkialla. Lisää vielä kuuma vesi, kasvisliemikuutio, yrtit sekä mausteet ja hauduta n.40 min. Noin 20 min ennenkuin keitto on tarjoilussa, kiehauta se ja lisää pasta. Hauduta pastan kypsymisajan ja ota pois kuumalta levyltä. Lisää 3-4 ruokalusikallista pistouta ja tarjoile. Aseta tarjolle myös loppu pistou ja raastettua parmesaania joita voi lisätä vielä maun mukaan.


Sahramia käytimme ensimmäisen kerran, ja vielä emme huomanneet tämän kalliin (lähes 8000Eur/kg) mausteen ylenvertaisuutta. Kala-kastike oli kyllä hyvin mielenkiintoinen ja maukas ja varmasti kokeilemme sitä vielä uudemmankin kerran, mutta pakko myöntää että kuha ei ollut tähän ruokalajiin oikea valinta. Kalatiskillä vaan ei tällä kertaa ollut mitään muuta vaaleaa kalaa eikä englanninkielisessä ohjeessa mainittuja kaloja (turbot = piikkikampela, halibut ≈ ruijanpallas, hake = kummeliturska, brill = silokampela tai monkfish = merikrotti) taida kovin usein olla täällä saatavilla. Ruotsin matkalla tutustuimme merikrottiin ja sen hieman sitkas rakenne vaikutti siltä että olisi tosiaan kerrassaan oivallinen tähän ohjeeseen. Toinen minkä arvelimme kastikkeeseen sopivan, tosin täysin kalojen ulkopuolella, on broilerin rintafile.

Kalaa sahrami-inkivääri-kastikkeessa
Kiinteitä kalafileitä syöjien mukaan
2rkl oliiviöljyä
1rkl voita
2rkl kuorittua ja raastettua tuoretta inkivääriä
1-1½dl kasvislientä
Suolaa ja mustapippuria
2 hyppysellistä sahramia
½dl ruokakermaa (5%)
2rkl tuoretta korianteria silputtuna
Kuivaa kala talouspaperilla puhtaaksi. Lämmitä öljy sekä voi pannussa ja lisää inkivääri. Kuulota muutama minuuttia sekoittaen. Lisää kalafileet pannuun ja kääntele niitä muutaman kerran n.3-4 minuuttia niin että ne ovat yltäpäältä öljy-inkivääri seoksessa. Lisää kasvisliemi, kiehauta kevyesti ja lisää sahrami murskaten se sormilla. Hauduta muutama minuutti (aika riippuu kalasta), käännelleen kalaa muutaman kerran. Poista kala seoksesta lämpimälle lautaselle. Lisää kerma ja korianteri pannuun kiehauta se. Hauduta hetki kunnes kastike hieman paksunee. Kaada kastike kalan päälle ja tarjoile.


Jamien maa-artisokkapaistos sai meiltä joukkoonsa myös perunaa, joka pehmensi hieman vaikutelmaa. Varsinkin maa-artisokka tikkujen pilkomisessa saa olla tarkkana, sillä jos ne ovat yhtään paksumpia, paistoaika pitenee huomattavasti, joka taas on hankalaa pinnalla olevien leivänmurujen kanssa jotka silloin uhkaavat kärähtää. Mutta kunhan paistos on kypsää, tämä on erinomainen lisäke monenlaiseen ateriaan!

Maa-artisokkapaistos (3-4 annosta)
1½dl ruokakermaa
½ sitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kourallinen tuoretta timjamia (riivi lehdet)
1½dl raastettua parmesaania
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
½kg maa-artisokkia (kuori ja leikkaa hyvin ohuiksi tikuiksi)
2 pientä perunaa tikkuina
2 kourallista tuoreita leivänmuruja
Oliiviöljyä
Sekoita kulhossa kerma, sitruunan mehu, valkosipulit, puolet timjamista ja suurin osa parmesaanista. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää maa-artisokat ja perunat, sekoita hyvin ja kaada koko seos uunivuokaan. Sekoita leivänmuruihin loput timjamista ja parmesaanista sekä hiukan pippuria. Ripottele murut muun seoksen päälle ja roiski pinnalle vielä hiukan oliiviöljyä. Paista uunissa 200C asteessa n.1 tunti.

1 kommentti: