tiistai 9. syyskuuta 2008

Italialaisen lauantain monet herkut

Koimme lauantaina ahaa-elämyksen ja keksimme että Stockaltahan saa nyt varmaankin vasikkaa Milano-viikkojen kunniaksi. Ja kyllähän saikin, sekä paistina että sisä-ja ulkofileenä. Voi olla että niitä sieltä normaalistikin löytyy, mutta ei vain silloin ole sattunut olemaan tarjolla kun olemme harvoin aiemmin etsineet. No, kun sitä vasikkaa nyt sitten oli, päätimme tehdä perinteistä italialaista Saltimboccaa. Olemme tätä joskus aiemminkin kokeilleet sekä broilerista että perus naudasta, mutta nyt lopultakin alkuperäisessä muodossaan ja onhan siinä eroa – jo hyvästä vielä parempaan suuntaan. Saltimboccasta tuntuu löytyvän kaksi eri perusversiota jossa toisessa liha kääritään rullalle ja muut aineet toimivat sille täytteenä ja toisessa salvia ja kinkku kiinnitetään lihan pintaan tikuilla ja kaikki paistetaan litteänä. Me kuulumme tässä tähän litteän paiston koulukuntaan, vaikka erilaisia liharullia muuten tykkäämmekin usein valmistaa. Alku- ja jälkiruoka hoituivat erilaisilla salaateilla (tomaatti-mozzarella sekä sitrus-pistaasipähkinä), joten vasikan nautiskelimme hyvällä omallatunnolla parmesaanisen risoton kera. Kaikki annokset on laskettu kahdelle. Ja taustalle tietenkin italialaista musiikkia soimaan (tuntuvat harrastavan paljon covereita).

Tomaatti-mozzarella salaatti
1 buffalomozzarella siivuina
2 luumutomaattia lohkoina, poista siemenet
8 siivua puolikuivaa tomaattia (voi kuivattaa itse uunissa tai ainakin Stockmann myy myös valmiina)
Rucolaa
Jäävuorisalaattia
10 isoa oliivia
Basilikaöljy:
½ pussia tuoretta basilikaa
½-1 dl oliiviöljyä
Ripaus suolaa sekä mustapippuria
Valmista annokset suoraan lautasille. Revi rucola ja jääsaalaati ensin pohjalle. Asettele päälle tomaattilohkot, puolikuivan tomaatin palat, mozzarella siivut sekä oliivit. Laita basilika ja öljy kolhoon ja sekoita ne sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi basilikaöljyä tipoittain annoksen päälle.



Saltimbocca

2 vasikanleikettä
2 siivua prosciuttoa
Tuoretta salviaa
2rkl sitruunamehua
30g voita
3rkl valkoviiniä (rosé-viinikin näköjään toimii)
Laita vasikanleikkeet kahden kelmun väliin (yksitellen) ja nuiji ne hyvin ohueksi. Laita nuijitut leikkeet lautaselle ja purista niiden päälle 2rkkl sitruunamehua. Anna maustua 30min ja lusikoi mehua aina välillä uudelleen päälle. Kun aika on kulunut, taputtele leikkeet kuiviksi talouspaperilla, laita leikkeiden päälle muutama salvian lehti (kokonaisena) ja niiden päälle prosciutto siivu. Kiinnitä coctailtikuilla. Sulata voi paistinpannussa. Lisää ½rkl pilkottuja salvianlehtiä ja keitä miedolla lämmöllä 1min jatkuvasti sekoittaen. Lisää leikkeet ja paista kummaltakin puolelta muutama minuutti kunnes ne ovat kullanruskeita. Laita viini joukkoon ja kypsennä vielä 2 min. Poista coctailtikut ennen tarjoilua.


Kesäkurpitsa-risotto
1rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 (hyvin) pieni kesäkurpitsa pieninä kuutioina
125g risotto riisiä
Ripaus sahramia
3½-4dl lämmintä kasvislientä
50g parmesaani-juustoa raastettuna
Pari rouhaisua mustapippuria
1 maustemitta yrttisekoitusta (Herbes de Provence)
Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuulota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti kunnes ne pehmenevät. Lisää pannuun kesäkurpitsa ja paista vielä n.3 min. Lisää riisi ja sahrami ja sekoita öljy niihin hyvin. Kaada kasvisliemi vähitellen joukkoon. Odota välillä että neste imeytyy ja kaada vasta sitten lisää. Noin 15 minuutin kuluttua nesteen pitäisi olla imeynyt riisiin – sen pitää olla vielä melko ”kosteaa”. Sekoita joukkoon parmesaani sekä pippuri ja yrtit. Tarjoile heti.


Sitrus-pistaasipähkinä-salaatti
1 appelsiini
1 verigreippi
½ limen mehu ja kuori raastettuna (huom. ei yhtään valkoista mukaan)
1rkl hunajaa
1rkl lämmintä vettä
1rkl tuoretta minttua karkeaksi leikattuna
20g pistaasipähkinöitä murskattuna
Kuori appelsiini ja greippi seuraavanlaisesti: leikkaa kuori hedelmänlihaa myöten terävällä veitsellä pois ensin ylä-ja alapäästä ja sitten sivuilta. Huomaa siis että leikkaat kaiken valkoisen pinnasta samalla pois. Leikkaa appelsiinin ja greipin lohkot vaaleita lokeronseiniä myöten ja irrota pelkkä hedelmän liha, ei kalvoja. Laita lohkot tarjoilukulhoon. Laita limen mehu sekä kuori, hunaja ja lämmin vesi pieneen kuppiin ja sekoita haarukalla. Kaada liemi hedelmälohkojen päälle. Lisää minttu, sekoita kaikki keskenään ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Levitä pistaasipähkinämurska uunipellille ja paahda grillivastuksen alla 2-3 min juuri ennen tarjoilua. Ripottele paahdetut pähkinät sitrussalaatin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti