Ensin ajattelin, ja monet tuntuvat kyselevän jälkikäteen, että missä välissä leipominen kahden pienen kanssa onnistuu. Jaoin tekemistä mahdollisimman paljon eri päiville aina kun lastenhoitoapua oli saatavilla ja leivoin paljon pakastimeen. Tässä oma toimintalistani jonka kanssa ei tullut stressiä ja kaikki oli priimaa pöytään laitettuna :)
- Suunnittelu pitkin kevättä, mutta viimeiset päätökset kuukautta ennen juhlia.
- Askartelut, melkein kuukautta ennen juhlapäivää
- Karjalanpiirakat, mummo nypytti muotoonsa paria viikkoa ennen ja ne pakastettiin raakana. Piirakat mummo paistoi vasta juhlapäivänä, niin olivat taatusti parhaimmillaan. Munavoi edellisenä iltana.
- Bebe-leivokset, koe-erä kolmisen viikkoa ennen, tarjottavat kaksi viikkoa ennen pakkaseen. Pakastusta ei näissä mausta huomaa
- Suolaiset minimuffinssit, pari viikkoa ennen pakkaseen. Lämmitin ne pikaisesti uunissa juuri ennen tarjoilupöytään nostamista niin olivat kuin vastapaistettuja.
- Marenkimurut. Marengit ja pikkuleivät tein viikkoa ennen juhlaa ja pakkasin tiiviisiin rasioihin. Sitruunatahna siveltiin väliin juhlia edeltävänä iltana.
- Raparperi-mustaherukanlehtijuoma. Siirapin keitin vajaa viikko ennen juhlaa. Juoma pullotettiin vissyn kera juhla-aamuna.
- Täytekakku. Kakkupohjan paistoin kaksi päivää ennen ja täytin sen edellisenä iltana. Kakku kuljetettiin sellaisenaan juhlapaikalle ja siellä pari tuntia ennen kastetta kuorrutin ja koristelin kakun ja laitoin jääkaappiin odottamaan.
- Lohijuustokakun tein edellisenä iltana, koristelut juhlapaikalla pari tuntia ennen.
Tässä nyt ensialkuun suolaiset tarjottavat. Makeat seuraavat kunhan tässä ehtii :)
Karjalanpiirakat tarjoiltiin maukkaan kevennetyn munavoin kera
3 kananmunaa
1 prk raejuustoa (200 g)
100 g oivariinia
suolaa
Koristeeksi herneenversoja
Keitä kananmunat koviksi ja jäähdytä. Kuori ja huuhtele munat. Pilko ne paloiksi kulhoon ja hienonna haarukalla. Lisää raejuusto, oivariini ja maun mukaan suolaa. Sekoita tasaiseksi.
Voileipäkakun virkaa toimitti jo Pikku E:n kasteessa erinomaiseksi todettu lohijuustokakku. Tällä kertaa päällä ei ollut mätiä vaan punainen cavi-art eli merilevävalmiste. En tiedä huomasivatko vieraat mädin korviketta, kukaan ei ainakaan maininnut mitään..? ;D
Pikku suolapaloiksi tein minimuffinsseja kahdella eri täytteellä. Ne olivatkin oivia suupaloja joita voisin suositella mihin tahansa illanistujaisiin tai vaikka picnic-salaatin tuhdittamiseen. Ohjeen löysin Pullahiireltä, joita täytteiden osalta sovelsin omaan makuun sopivaksi.
Minimuffinssitaikina (24kpl)
100g voita
½tl suolaa
2dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
Sekoita suola ja jauhot pehmeään voihin. Lisää vesi ja lopuksi vielä tarvittaessa 1rkl vehnäjauhoja jos taikina on liian löysä/tahmainen. Jaa taikina 24 osaan ja painele se minimuffinssipellin koloihin (pelti löytyi Stockmannilta).
Kinkku-rucolatäyte (24 muffinssiin)
100g palvikinkkua hienonnettuna
1dl kermaa
1 kananmuna
Villirucolaa hienonnettuna
Mustapippuria
Suolaa
½dl juustoraastetta (meillä mozzarella)
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nostele sen jälkeen täytettä lusikalla muffinssikuppeihin.
Paista 175C asteessa noin 20min.
Kasvistäyte (24 muffinssiin)
2rkl aurinkokuivattutomaatti tuorejuustoa
½ punainen paprika pienenpieninä kuutioina
1dl kermaa
1 kananmuna
½dl juustoraastetta
Mustapippuria
Suolaa
2rkl hienonnettua ruohosipulia
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nostele sen jälkeen täytettä lusikalla muffinssikuppeihin.
Paista 175C asteessa noin 20min.
Isosiskon kastejuhlien tarjottavat löytyvät tunnisteen kaste alta ja sinne menevät myös nämä loput tarjottavat aikanaan.
Ihanat tarjoilut! Kummasti sitä vain jaksaa kun tietää, että on ainutlaatuinen tapahtuma. Ja hyvä suunnittelu on kyllä tietysti kaiken a ja o. Ja lisäksi se suunnittelu on vielä niin ihanaa, aina kun on yksin ajatuksiensa kanssa voi mielessään miettiä mikä olis hyvää, selata blogeja ja katsella lehtiä sillä silmällä.
VastaaPoistaTietenkin äitiystävälliset, tyytyväiset vauvat myös jättävät äidille voimavaroja, sinullaKIN on ehkä sellainen?
Kiitos Nanna! Niin se on, tosiaan ei se edes tunnu sen kummemmalta työltä kun tietää mihin ne tulee :) Mä tykkään siitä suunnittelusta eniten, olisi aika kiva jos saisi enemmänkin juhlia suunniteltavaksi - toteutuksen voisin sitten delegoida tarpeen mukaan :)
VastaaPoistaJa vauva on tosiaan hyvin äitiystävällinen, tyytyväinen hymypoika :)
Onneksi olkoon vauvan johdosta :) Täällä mennään viimemetrejä helteissä:) Ristiäiset tulevat vastaan onneksi vähän myöhemmin - en ole kyllä yhtään ajatellut koko asiaa vielä :)
VastaaPoistaKiitos Nelle :) Huh, siinä sulla riittääkin näillä säillä lämpöä kun on vielä patteri omastatakaa mukana... Muistan kyllä saman esikoisen odotuksesta kaksi vuotta sitten kun silloinkin hellettä piisasi - tai eniten se oikeastaan kiusasi sitten synnärillä tytön synnyttyä kun sairaala oli kuin sauna.
VastaaPoistaVoin kuvitella että teille tulee upea juhlapöytä kun sen aika koittaa. Odotan innolla :) Tsemppiä loppuodotukseen! ♥
No tästä ainakin sai hyviä ideoita siihen, mitä voisi tarjota :) Bebet on olleet mulle vähän raskausajan pahe - etenkin keskivaiheella niiden ohi oli vaikea kävellä kaupassa:)
VastaaPoistaKuuma sairaala kuulostaa tukalalta, melkein toivoo, että siihen paikkaan kun jälkikasvu syntyy sopisi pieni sadeviikko tai jotain :)
Nelle, toivotaan niin! (Kunhan ei osu hra Patalinnun lomille ;D)
VastaaPoistaMoikka, Mä täällä koitan kuumeisesti laittaa ristiäistarjoiluja kasaan ja olisinkin kysynyt, että kuinka monta minimuffinsia varasit/vieras? Meinasin nyt napata sinulta tuon kalakakun ohjeen ja tehdä sen ohella näitä, mutta mietin että kuinka paljon tarvitaan. Ja huomenna sitä peltiä stockalta etsimään :)
VastaaPoistaMoi! Meillä oli noita muffinsseja esillä kumpaakin lajia 18(x2) ja vieraita 11, eli noin 1,5 / vieras. Suurin osa taisi syödä vain jomman kumman. Ristiäisiin on varmaan helpoin miettiä miten vieraat yleensä syö (kun ovat kai hyvin tuttuja) ja varata sen mukaan :) Jos teet vaan jompaa kumpaa, niin mä varaisin varmaan 2/vieras + pari kappaletta ekstraa.
VastaaPoistaKalakakku on se joka meillä on aina kadonnut viimeistä murusta myöten ja sitä monet santsaakin. Eli jos teet yhden kakun, niin se ehkä kannattaa viipaloida jo valmiiksi, niin että siinä on varmasti vähintään yksi viipale / vieras ;) E:n juhlissa vieraita oli 13 ja V:n 11 ja noille määrille kakku oli juuri sopiva.
Heippa hei!
VastaaPoistaKerrankin täällä ;)
Mä ajattelin kans tehdä pian lähestyville pojan synttäreille näitä ihania suolaisia muffinsseja, mutta heräsi kysymys, että voiko siis näitäkin pakastaa? :D Ja jos voi, niin kuinka paljon ennen H-hetkeä ne kannattaa ottaa sulamaan?
Mulla on vain ns. tavallisen kokoinen muffinssipelti, eli voinkohan käyttää sitä ja vastaisikohan 2 minimuffinssia suurin piirtein yhtä tavallista kooltaan...? Tosin nämä minikokoiset olisivat paljon söpömpiä :)
Joo, voi pakastaa, niin mekin tehtiin :) Nää pienet sulaa aika nopeastikin, isommat tietysti hitaammin. Nää mä otin silloin aamulla pakkasesta pois, kun juhlat oli puolen päivän jälkeen. Ja mähän käytin nää vielä pikaisesti uunissa 100 asteessa juuri ennen tarjoilua niin olivat ihan uunituoreen lämpöisiä ;)
PoistaNää on ehkä kolmasosa isosta muffinssista. 2,5-3. Mä en vaan usko että nämä on ihan niin hyviä isoina, vaan nää on ihania just tämmöisinä suupaloina. Meiltä joutaa tuo pelti kyllä lainaan, en tartte sitä kuin aikaisintaan huhtikuun alussa ;) Tuonko jo tiistaina? (tosin sit joudut kyllä vielä muistuttamaan ennen lähtöä).
Jes, mahtavaa, siis ei muuta kuin pian näitä tekemään ja pakastamaan! :D :D
PoistaOk, no jos susta tuntuu että ne on pieninä parhaimmillaan, niin toki ottaisin ilomielin lainaan teidän pellin!! Kiitos paljon :) Juu, ja muistutan ti:na eli silloin se vissiin ois lainattava, kun synttärit häämöttää sit jo n.1,vk:n päässä...
Hei, mistä olet noi valkoiset jalka tarrat ostanut ja valkoisen kynän? :)
VastaaPoistaMoikka, lähtikö nuo pikkusuolaiset muffinsipellistä helposti irti? Tein yhden erän margariinilla (testi maidotonta vierasta silmällä pitäen) ja tulos oli katastrofi. Toki varmaan liittyy siihen, että 100g margariinia vaatii ainakin sen 3dl jauhoja, eli koostumus on eri...
VastaaPoista