perjantai 1. huhtikuuta 2011

Kevätaurinkoa ja reilusti limeä

Tätä herkullista piirasta tuli kokeiltua itseasiassa jo ennen muuttoa, mutta eipä ehtinyt blogiin asti ennen kiireitä. Key lime pie on ollut kokeilulistalla pitkään ja kyllähän sitä on kannattanut odottaa. Oli nimittäin todella makoisaa! Mutta, myös ihan äärettömään makeaa. Hra Patalintu hieman äkisteli kaiken tuon sokerin äärellä, mutta mulle tämä maistui hyvin vaikka itsekään en yleensä ole liian makeiden herkkujen ystävä. Omasta mielestä lime kirpeytti sitä makeutta mukavasti, mutta eihän näistä makuasioista voi kiistellä :) Erittäin hyvä vierastarjottava vaikka useammallekin hengelle, kun se tosiaan on niin makeaa, niin pieni pala riittää kullekin varmasti, vaikka piiras ohut onkin. Vai onko teillä eri kokemuksia?




Yhdistelin muutamaa netistä löytynyttä ohjetta itselle (tarvikeaineiden osalta) sopivaksi. Tuota pohjan esipaistoa hieman ihmettelin, kun johan nuo keksit ovat valmiiksi paistettuja, mutta paistoin silti kun niin kaikissa ohjeissa kehoitettiin tekemään... Ei se sille pahaakaan tehnyt :)

Key lime pie
Pohja:
3dl keksinmuruja (kaurakeksi Luonnonhyvä)
1dl sulatettua voita
1rkl luomuruokosokeria
Täyte:
4 kananmunan keltuaista
1tlk (400g) kondensoitua maitoa
1dl limeistä puristettua mehua
1rkl hienoksi raastettua limetin kuorta

Sekoita kulhossa keksinmurut ja sokeri ja lopuksi myös sulatettu voi joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle (meidän vuoka 27cm, pienemmällä vuoalla saisi toki paksumman piiraan). Esipaista pohjaa 150C asteisessa uunissa 10min. Jäähdytä pohja ennen seuraavaa vaihetta.
Vatkaa kananmunankeltuaisia, kondensoitua maitoa, limen mehua sekä kuoriraastetta kulhossa sähkövatkaimella 3 minuuttia. Kaada täyte huoneenlämpöiseksi jäähtyneen pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Paista 175C asteisessa uunissa 10 minuuttia. Anna viilentyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia ennen tarjoilua niin vielä "hytkyvä täyte" kiinteytyy. Tarjoa piiras joko sellaisenaan, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Tai kuten me, pikkumarenkien ja mintunlehtien kera, kun ne valkuaisetkin on kuitenkin johonkin käytettävä ;) Marengit tein tällä aiemmin hyväksi havaitulla ohjeella.



6 kommenttia:

  1. Tuo oli herkkuani Miamissa asuessani (on se vielakin....)terv.\Yaelian

    VastaaPoista
  2. Näissä resepteissä on todella variaatiota. Minä tein reseptillä, jossa täytettä ei tarvinnut paistaa ollenkaan!
    http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.com/2010/10/key-west-lime-pie-eli-piirakkaa-niin.html

    VastaaPoista
  3. Näin viime yönä unta, että oltiin teidän luona kylässä ja syötiin tätä. Piiras ei ollut mun makuun yhtään liian makeaa :)

    VastaaPoista
  4. Yaelian, Miamissa tätä on varmaan saanutkin jo kauan ennen kuin Suomessa tiedettiin asiasta mitään :)

    Nanna, no jopas, tuollaiseen versioon en tainnutkaan tätä etsiessäni törmätä. Mä tosin hieman vierastan raakaa kananmunaa ylipäänsä, joten luulen että paistettua olisi tullut jokatapauksessa. Mut helppohan tää on kummin vain! :)

    Satu, tiiänpähän sitten jo nyt mitä tarjota jos kesälomalla eksytte meille asti :D

    VastaaPoista
  5. Aah, rakastan key lime pieta. Minun käyttämässäni ohjeessa pohjaa ei esipaisteta ja hyvin toimii niinkin. Olen jo pitkään halunnut testata tätä sitruunalla tai appelsiinilla, mutta vielä ei ole uskallus riittänyt. Lime kun vaan nyt on niin hyvää.

    VastaaPoista
  6. Lotta, pitää koittaa ilman esipaistoa, mä en vieläkään oikein tiedä miksi sen siihen tarvitsisikaan. Sitruunalla voiskin olla hyvää jos siitä tulisi vielä vähän lisäkirpeyttä. Meniskö applesiinilla kuitenkin ihan överimakeaksi..?

    VastaaPoista