sunnuntai 26. lokakuuta 2008

"Itkubileet"

Lähikauppamme mainosti tuoreita Norjalaisia sinisimpukoita kohtuuhintaan, joten tokihan siihen piti tarttua kun edellisistä simpukkakokkailuista oli vierähtänyt ikuisuus. Simpukoista tuli heti mieleen äyriäisistä pitävä ystävämme, jonka kanssa simpukkakutsuista on puhuttu jo vuosia. Nyt ne lopultakin saatiin järjestettyä, kun kutsuun tuli oitis innostunut vastaus.
Aiemmin olemme postanneet Intialaisten simpukoiden ohjeen, joka on myöskin varsin maistuva, mutta tämä on ehdoton suosikkiohjeemme. Chorizon kanssa vaan kaikki maistuu niin hyvälle. Se voisi ehkä olla suosikkimausteemme, ellei sitten prosciutto – no eilen syötiin molempia, eikä valintaa vielä pystytty tekemään, kaikki oli tasaisesti niin ihanaa! Mutta takaisin niihin simpukoihin. Tärkeintähän simpukoiden valmistuksessa on, että vain ehdottoman elävät yksilöt päätyvät pataan. Muuten voi seurauksena olla hyvinkin epämiellyttävä olotila (ei ole tullut onneksi koskaan testattua). Alla tarkemmat ohjeet, kuinka pilaantuneet simpukat erotellaan joukosta pois. Resepti on joskus aikoinaan poimittu Food Clubista ja jo useamman kerran olemme näillä herkutelleet. Olemme korvanneet ohjeessa käytetyn valkoviinin kasvisliemellä ja meille nämä maistuvat näin (viini mieluummin lasissa), mutta tokihan aromit ovat aivan erit kuin viiniversiossa.



Chorizolla maustetut sinisimpukat

1kg sinisimpukoita
70g ”hevosenkenkä” chorizo-makkaraa viipaleina
2 shalottisipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
5dl kasvislientä (tai valkoviiniä)
1rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
6 oksaa timjamia
Merisuolaa
Valkopippuria
Voita ja oliiviöljyä
Irrota simpukoista vihneet (karvat) ja harjaa ne puhtaaksi kylmässä vedessä. Laita simpukat jääkylmään veteen (lisää jääpaloja) jossa on merisuolaa, tämä saa simpukat avaamaan kuortaan hieman ja "sylkemään" sisällä olevat hiekanmurut pois. Heitä kaikki jo valmiiksi avautuneet simpukat pois jos ne eivät sulkeudu nopeasti kun kopautat niitä terävästi (mutta varovasti ettei kuori mene rikki)! Lämmitä nokare voita ja tilkka öljyä isossa pannussa (käytimme wokkia) ja kuulota sipulit. Lisää chorizo siivut sekä simpukat ja peitä hetkeksi kannella. Lisää kasvisliemi niin että simpukat peittyvät, voi jatkaa vedellä jos liemi ei riitä. Lisää joukkoon timjami, suola ja valkopippuri. Kun neste kiehuu, keitä vielä 2min. Anna simpukoiden maustua hetki, ja siilaa sitten neste kattilaan. Heitä pois simpukat jotka eivät ole avautuneet! Lisää kuumaan liemeen kylmää voita pieninä nokareina sauvasekoittimella sekoittaen. Nostele syntyvä vaahto simpukoiden päälle ja koristele persiljalla.

Illallinen ei loppunut tähän, vaan simpukat olivat vasta alkusoittoa. Yleisön vaatimuksesta ohessa myös illan menu kuvattuna. Varoituksen sanana kerrottakoon, että menun laatija on kieliopinnoissaan perehtynyt enemmän Espanjaan kuin Italiaan, mutta googlella saa ihmeitä (ja virheitä?) aikaan.

Pääruokana nautiskelimme kielen mukanaan vievää kuhasaltimboccaa ja sitruunarisottoa. Kuhasaltimboccan bongasimme Sillä Sipulien keittiöstä, mutta Prinsessakeittiön Veera oli kuulemma ehtinyt sitä ensin pyöräyttää televisiossa asti. Me teimme nämä käärömallisina, alkuperäisestä kokofileestä poiketen. Jätimme myös lisätyn suolan pois, meille riitti prosciutton ja voin tuoma suolaisuus. Koko annoksesta tuli kyllä ehdoton vakiovieras meidän keittiöön, oli ihan hurjan hyvää!

Kuhasaltimbocca
Kuhafileitä syöjien mukaan (meillä kaksi isoa filettä oli sopivasti kolmelle)
Ilmakuivattua kinkkua (kinkku/kalapala)
Tuoreita salvianlehtiä
Mustapippuria
Voita paistamiseen
Mausta kuhafileet pippurilla molemmin puolin. Asettele päälle salvianlehdet ja sen päälle ilmakuivattu kinkku (jos kinkku on isompi kuin kalapala, kääräise loput palan ympäri). Kuumenna voi pannussa ja laita fileet pannuun ensin kinkkupuoli alaspäin. Paista molemmin puolin, muutama minuutti per puoli.

Sitruunarisotto
1 shalottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2rkl oliiviöljyä
n. 1,5dl risottoriisiä
n. 5dl kasvislientä
1 sitruuna, mehu sekä kuori raastettuna (ei valkoista osaa mukaan)
Pari rouhaisua mustapippuria
n.1dl parmesaania raastettuna
1rkl voita
Laita öljy kattilaan ja kuulota sipuleita miedolla lämmöllä hetki. Lisää riisit joukkoon, ja kuulota kunnes riisit ovat läpikuultavia. Lisää sitruunanmehu ja kuori, sekä n. 1dl kasvisliemestä. Keitä kunnes neste on melkein haihtunut ja lisää taas desi lientä. Jatka kunnes riisi on kypsää (al dente), tähän menee n.15-20 min. Mausta mustapippurilla ja ota pannu liedeltä. Sekoita lopuksi parmesaaniraaste sekä voi risottoon.


Myös jälkiruoka hoidettiin Sillä Sipulien ohjeistuksella, ja päätimme aterian piimäpannacottalla. Tämäkin kuului illan teemaan, onnistui loistavasti ja oli tosi herkkua. Emme ole koskaan kokeilleet tehdä täyskermaista pannacottaa, emmekä taida sitä testata jatkossakaan. Piimäversio osui meidän makuhermoihin täydellisesti (lisäsimme siihen vaniljaa alkuperäisestä poiketen). Pannacottan kaveriksi keittelimme vadelmasiirappia, ja sitäkään ei vaihdettaisi pois. Pannacottaa tulee tällä ohjeella kuusi pienehköä kulhoa. Koska syöjiä oli eilen kolme, eikä kukaan jaksanut santsata, voitte arvata millä täällä herkutellaan hyvinkin pian taas...

Piimäpannacotta

2,5dl maitoa
1 vaniljatanko (raaputa siemenet pitkittäin halkaistusta tangosta)
110g sokeria
Hieman sitruunamehua ja n.1tl raastettua sitruunankuorta
3dl piimää
2dl kermaa
4 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito ja sokeri. Kun sokeri on kokonaan liuennut, poista kattila liedeltä. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja kuoret. Anna jäähtyä pieni hetki ja lisää joukkoon piimä sekä kerma. Sekoita hyvin ja siivilöi seos. Kaada annoksiksi pieniin vuokiin tai laseihin ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Pannacottan voi tarjoilla joko hyydytyskulhoissaan tai kumottuna tarjoilulautasille kuten me teimme.

Vadelmasiirappi

1,5dl vettä
1,5dl sokeria
1,5tl vaniljasokeria
3dl vadelmia (nyt pakastettuja)
1tl balsamico-viinietikka
Lämmitä vettä ja sokeria kunnes sokeri sulaa. Nosta teho keskilämmölle ja keitä hiljakseen välillä sekoittaen kunnes nesteen määrä on puolittunut. Poista seos liedeltä ja sekoita joukkoon balsamico. Lisää myös vadelmat kuumaan siirappiin. Säilytä jääkaapissa ennen tarjoilua.


P.S. Itkubileet syntyvät siitä, että kaikki vuorollaan, vieraita myöten, pilkkovat harvinaisen ärtsyjä shalottisipuleita. Meikit valuvat (niillä keillä on) ja kaikilla muilla on hauskaa, kunnes oma vuoro koittaa. Ja muuten oli kyllä pelkästään hauskaa!

8 kommenttia:

  1. oi joi joi mitä herkkuja! piimäpannacottaa voisikin tehdä taas joku päivä, se oli kyllä herkkua.

    simpukat maistuisivat minullekin, mutta viimeksi niitä tehtyämme Pastapäälle tuli NIIIIN huono olo -kai joku simpukka oli sitten pilaantunut :( - eikä meillä sen jälkeen ole simpukoita keitelty. ravintolassa olen ottanut sitten muutaman kerran ettei herkullinen maku vallan unohtuisi ;)

    VastaaPoista
  2. Juuh, nyt oli kyllä kaikki niin ihanaa että vieläkin hymyilyttää kun muistelee mitä tuli syötyä :) Sinulle Hyppysellinen kuuluu kiitos kuhasaltimboccan ja piimäpannacottan ohjeiden jakamisesta! Tuskinpa oltaisiin niihin muuten, ainakaan juuri nyt, törmätty.

    Me ollaan aina tosi (ehkä jopa yli-) varovaisia noiden simpukoiden kanssa ja heitellään surutta pois myös kaikki "liian hitaat". Eli jos kuori ei sulkeudu lähes heti kopautuksesta, poistoon vaan. Samoin poistamme kaikki joilla on kuoressa läpi menevä halkeama, ihan varuilta. Toivottavasti Pastapää pääsee vielä kammostaan, ja uskaltaudutte simpukoita jälleen keittelmään! On ne kyllä niin maukkaita.

    VastaaPoista
  3. Ei enempää eikä vähempää kuin täydellistä! :)

    VastaaPoista
  4. Anu, me jo mietittiin että et kai sä ole saanut simpukka-allergiaa kun olit niin hiljaa... ;)
    Kiitoksia vaan ylistyssanoista, kaikesta pilkkomisesta&raastamisesta ja ennenkaikkea seurasta! :)

    VastaaPoista
  5. huh huh mikä ihana (ja kyllä aika vaativa!) menu, nyt tuli annoskateus :) Täällä blogissasi ensimmäistä kertaa, lähdenkin perehtymään muihinkin juttuihisi!

    VastaaPoista
  6. Heipä hei Risulinna! Mukava että löysit tänne, kiitoksia kommenteista ja tervetuloa uudelleen :)
    Menu kenties vaikuttaa vaativammalta kuin on, kaikki valmistui (yhdessä kokaten) yllättävänkin helposti. Haastavinta oli simpukoiden putsaus kun sormet meinasivat paleltua jäävedessä ;)

    VastaaPoista
  7. Aivan yli herkullisen kuuloisia ruokaohjeita ja etenkin chorizolla maustetut sinisimpukat kuulostaa oikeinkin kiehtovalta, pitäisi varmaan joskus uskaltautua kokeilemaan ;)

    VastaaPoista
  8. Pimu, tässä ateriassa oli kyllä kaikki kohdallaan. Ehdottomasti kannaattaa chorizo-simpukoita kokeilla, tämä on kyllä meidän täysi simpukkasuosikki! Nyt syksyllähän noita sinisimpukoita on hyvin tarjolla ja ovat usein melko edullisiakin.

    VastaaPoista