Eilen teki illalliseksi mieli kalaa, joten aloitimme kauppalistan tekemisen tutkimalla aikoinaan Silja Linelta saatua Makumatka saaristoon keittokirjaa. Kyseisestä kirjasta on usein löytynyt maittavia kalaruokia, ja sieltä se inspiraatio saatiin helposti tälläkin kertaa. Ohjeet tosin muokkautuivat tehdessä niin paljon että kyllä kai näitä voisi melkein omiksi resepteiksi kutsua... Kertakaikkisen herkulliseen ateriaan kuului alkupalaksi kuohuviinin kera Toast Skagen ja pääruoaksi Lohiruusut sekä kesäinen peruna-retiisisalaatti.
Toast Skagen
100g kuorittuja katkarapuja
2rkl hienonnettua ruohosipulia
2rkl hienonnettua tilliä
1dl crème fraîchea
2-3rkl kirjolohen mätiä(muukin mäti sopisi, mutta nyt ei ollut muuta saatavilla)
valkopippuria myllystä
ripaus suolaa
ruispaahtoleipää
sitruunaa
Valuta katkaravut siivilässä ja hienonna niitä jonkin verran. Sekoita hienonnetut katkaravut, ruohosipuli, tilli ja 1rkl mätiä crème fraîcheen. Mausta valkopippurilla ja suolalla ja laita jääkaappiin maustumaan noin tunniksi. Paahda leipä ja leikkaa se puoliksi vinokolmioiksi. Päällystä se katkaraputahnalla ja koristele mädillä, tuoreella tillinoksalla ja sitruunalla.
Lohiruusut
500g nahatonta lohifileetä
40g sinihomejuustoa muruina
rouhittua mustapippuria
savustuspussi
coctailtikkuja
Leikkaa osasta lohta (n.400g) 8 pitkää ohutta suikaletta. Hienonna loput lohesta ja sekoita se sinihomejuuston kanssa. Kääri lohisuikaleet ruusukkeiksi ja kiinnitä coctailtikuilla. Täytä valmiit ruusukkeet lohi-juustoseoksella ja mausta mustapippurilla.
Laita ruusukkeet pieneen uunivuokaan ja aseta se savustuspussiin pussin ohjeiden mukaan. Lämmitä uuni 250C asteeseen ja laita savustuspussi kuumalle uunipellille. Paista ensin 15min ja laske lämpö 175C asteeseen ja jatka paistoa vielä 5-10min. Alkuperäisen ohjeen mukaan nämä tarjoiltaisiin kylmänä ruisleivän kanssa mutta meille ne maistuivat hyvin lämpiminä seuraavan salaatin kera.
Peruna-retiisisalaatti
10 pienehköä uutta perunaa
10 viipaloitua retiisiä
2 hienonnettua kevätsipulia
1 maustekurkkku pieninä kuutioina
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
2rkl oliiviöljyä
2rkl sitruunamehua
2rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
2rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
Laita retiisit, kevätsipuli ja maustekurkku kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, persilja ja basilika tasaiseksi kastikkeeksi ja lisää se kulhoon. Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun keität perunat. Kun perunat ovat kypsät, pilko ne neljään osaan kuutioiksi ja lisää lämpimänä muun salaatin joukkoon. Tarjoile heti. (Toimii myös kylmänä)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti