Täytteeseen sen sijaan tuli muutoksia roppakaupalla. Jäljellä olevat luumut eivät loppujen lopuksi riittäneetkään, joten lisäsin mukaan tuoreita viinirypäleitä. Ensi kerralla laitan niitä joukkoon varmasti ihan tarkoituksella, sopivat piiraaseen tosi hyvin! Pelkästä valkoisesta sokerista vaihdoin puolet fariinisokeriin. Mausteita alkuperäisessä ei ollut mitään vanijaextractia lukuunottamatta, mutta lisäsin mukaan hieman "pipari-mausteita" ja täyte oli kyllä aivan ihanaa. Sanoisin että piiras on aivan täydellinen joulunalus- tai joulutarjottava tällaisenaan ja muuhun vuodenaikaan mausteet voi jättää pois jos tuovat liikaa jouluntuntua ilmaan. Itse tykättiin tästä tosi paljon ja niin näyttivät parissa erässä käyneet vieraatkin suutaan maiskuttelevan. Kunnollisen annoskuvan puuttuessa kerrottakoon, että hippunen vaniljajäätelöä kruunaa makuelämyksen.
Luumupiiras
Taikina:
5,3dl vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1tl suolaa
160g pehmeää voita
1,5dl kylmää vettä
"voiteluun" 2rkl maitoa ja pinnalle 1-2 rkl raesokeria
Täyte:
800g luumuja / 600g luumuja + 200g viinirypäleitä
2dl sokeria / 1dl sokeria + 1dl fariinisokeria
½dl maissitärkkelystä
1/4tl suolaa
2tl vaniljasokeria
1 maustemitta jauhettua inkivääriä
alle ½ maustemittaa jauhettua neilikkaa
alle ½ maustemittaa jauhettua pomeranssin kuorta
Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon kylmä voi pieninä palasina, kunnes taikina on karkea, mutta yksikään hippunen ei ole hernettä suurempi. Haarukkaa apuna käyttäen, sekoita joukkoon kylmä vesi kunnes taikinasta muodostuu pallontapainen. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile molemmat puolikkaat palloiksi, kääri ne kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Pilko luumut pienehköiksi lohkoiksi, lohkojen koko saa vaihdella. Puolita (kivettömät) viinirypäleet. Laita hedelmänpalaset kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri, maissitärkkelys, suola, vaniljasokeri sekä mausteet. Laita syrjään odottamaan.
Paista 200C-asteisessa uunissa 60-70min kunnes pinta on kauniin ruskettunut ja täyte näyttää viiltojen välistä paksulta ja kuplivalta.
Jäähdytä piiras ennen tarjoilua ja sen leikkausta. Tarjoile vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Ihana täyte luumupiirakassasi. Luumuista tulee aika hyviä uunissa käydessään,olen täällä jossain saanut maistaa luumutorttua.
VastaaPoistaHei! Hyvä idea käyttää luumuja ja viinirypäleitä yhdessä. Rypäleet tuovat piirakkaan eksoottisempaa makua. Pitää muistaa se ohje ja joku kerta kokeilla luumuja ja rypäleitä yhdessä. Hyvää joulun odotusta!
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaLuumupiirakka on todellakin enemmän keskieurooppalainen juttu kuin suomalainen. Itsekin tein tänä syksynä luumupiirasta, saksalaisella reseptillä. Se löytyy blogistani, jos vertailu kiinnostaa. Hyvä oli :)
Yaelian, kiitos, ihanaa oli. Minäkin tosiaan tykkäsin noista uunitetuista luumuista, ihanan meheviä ja maukkaita.
VastaaPoistaVoisula kyllä, viinirypäleet sopivat hienosti joukkoon ja toisaan varmasti ensi kerran laitan niitä ihan tarkoituksella mukaan. Oikein mukavaa joulun odotusta myös sinne! :)
Arya, saksalaisia reseptejä en tajunnutkaan googlailla. Nyt kun sanoit, niin voi tosiaan olla että olen nimenomaan Saksassa tämäntyyppiseen leivonnaiseen törmännyt ja se on sieltä jäänyt päähän hautumaan. Kavin kurkkimassa ja herkulliselta näytti myös sinun piiraasi :)