maanantai 22. marraskuuta 2010

Isänpäivän herkuttelua

Viime viikon sunnuntaina vietettiin meillä isänpäivää toista kertaa. Ja jälleen kerran se keskitettiin ruokailun ja herkkujen ympärille. On se vaan niin kiva herkutella oikein kunnolla, varsinkin kun siihen on hyvä syy :) Aamulla hra Patalintu jäi vielä nukkumaan kun Pikku E:n kanssa noustiin ylös. Me kerittiin jo vähän jotain pientä aamupalaa syödäkin, mutta kunhan isä heräsi paistettiin vuoden perinteen mukaan munakokkelia ja pekonia. Pikku E:lle ei yleensä aamupala maistu ollenkaan, vaikka kaikkea mahdollista on kokeiltu. No arvaahan sen, että näitä herkkuja olisi mennyt vaikka kuinka. Ei vissiin kuitenkaan sovi oikein neuvolan mukaiseen päivittäiseen ruokavalioon...


Isänpäivä ateria koostui alkupalasta, pääruoasta ja jälkiruokakakusta. Siis ne olisivat sopineet menuksi näin jos niin olisi valinnut. Meillä ne kuitenkin syötiin tähän tapaan: kakku aamulla pekonin päälle, alkukeittoa lounaaksi ja pääruoka sitten illalliseksi. Kakkua toki vähän joka väliin, oli se sen verran maistuvaa. Tässä ruokalajit nyt siinä järjestyksessä kuin miten ne voisi kunnon illallisilla tarjota.


Alkukeitoksi, tai siis lounaaksi nautittiin kasvissosekeittoa. Vähän erilaiset ainekset kuin yleensä ja olipas sosekeitto taas maistuvaa. Tehdään varmasti toistekin.

Kasvissosekeitto tuorejuustosilmällä
n. 1l vettä
1 kasvisliemikuutio
300g kesäkurpitsaa
300g kukkakaalia
1 keltasipuli
1 pieni valkosipulin kynsi
1 pienen purjosipulin vaalea osa
1-2rkl voita
suolaa ja pippuria
kuivattua basilikaa
2dl ruokakermaa
Maustamatonta tuorejuustoa ja ruohosipulia
Hienonna sipuli, valkosipuli ja purjo ja kuulota niitä kattilassa voinokareessa kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää vesi ja liemikuutio ja kiehauta. Paloittele kasvikset ja sipulit ja lisää ne kiehuvaan veteen. Keitä kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma, mausta ja kiehauta. Lisää tarjoiluvaiheessa jokaiselle lautaselle lusikallinen tuorejuustoa johon on sekoitettu ruohosipulia.



Pääruoaksi tuli edellisen vuoden tapaan liharullia. Viimeksi tein niitä jo aiemmin herkuksi todetulla luottoreseptillä, mutta nyt piti keksiä jotain uutta. Ruokalan sivuilta löytyi ohje sinihomejuustolla ja persikalla täytettyihin rulliin ja paahdettuun perunamuussiin jotka kuulostivat herkullisilta ja ne päätyivät saman tien sovellettuina listalle. Teimme rullat ohuiksi nuijituista entrecote-pihveistä, joista oli isoimmat rasvakökkäreet poistettu. Kotimaisen pihvi-sonnin entrecoteeta on nyt myyty meidän lähikaupassa ihan hurjan edullisesti ja se on ihan älyttömän hyvää. Ette usko miten suussasulavan mureita näistä rullistakin tuli. Jotain aivan ihanaa! Ja tuo perunamuussin tekeminen uuniperunoista kannatti todella. Aikaahan siihen menee kun niitä perunoita sähköuunissa paahtamalla kypsyttää, mutta oli kyllä ehkä maailman parasta perunamuussia. No, ne kesäiset norjalaiset perunat on ehkä vielä ykkönen, mutta näin talviversioksi tämä on aivan mahtavaa.

Sinihomejuusto liharullat
500g laadukasta naudan lihaa (ohjeessa ulkofilettä, meillä entrecotee)
suolaa
mustapippuria
50-100g sinihomejuustoa murusteltuna
muutama säilykepurkin puolikas pieneksi paloiteltuna (edit. 11.12. persikoitakin voi käytttää ;D)
Voita ja öljyä
Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi ja nuiji ne kelmun välissä puolen senttimetrin paksuisiksi tai ohuemmiksi, älä kuitenkaan nuiji lihaa rikki. Mausta liha molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Nosta lihaviipaleelle sinihomejuustoa ja muutama persikkaviipale. Kääri tiukaksi rullaksi ja kiinnitä cocktailtikulla. Kuumenna pannulla hieman voi-öljyseosta. Paista rulliin pannulla kaunis väri kauttaaltaan. Lado rullat uunivuokaan ja jatka kypsentämistä 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Paahdettu perunamuussi
6 reilun kokoista rosamundaperunaa
(1 valkosipuli .Meiltä tämä jäi pois kokonaan kun olikin yllättäin loppu. Hyvää oli ilman sipuliakin ja paahdetun perunan maku pääsi kunnolla oikeuksiinsa)
50g voita
2dl kuumaa maitoa
suolaa
valkopippuria
Pistele perunat haarukalla ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. (Leikkaa valkosipulista kynsien kärjet pois ja laita päälle voi nokare.) Kypsennä perunoita (ja valkosipulia) 200 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. (Irrottele valkosipulin kynnet ja) koverra perunoitten sisus kulhoon. Lisää voi ja kuumaa maitoa. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Lisää maitoa niin, että saat sopivan paksuisen muusin. Mausta valmis muusi suolalla ja valkopippurilla.



Tiramisu-kakkua saatiin maistaaksemme viime keväänä Pikku E:n kummin syntymäpäivillä. Kakku oli aivan ihanaa, ja nyt oli aika kokeilla sen valmistusta itsekin. Ohje on Kinuskikissan eikä sitä voi kuin suositella. Yleensä meiltä jää viimeine sipru kakkua hukkaan, kun ei sitä enää kukaan jaksa syödä aikansa mussutettuaan vaikka kuinka olisi hyvää. Tämä katosi viimeistä murua myöten. Jostain syystä liivate tällä kertaa alkoi hyytymään todella nopeasti ja kun kaadoin toisen kerroksen vuokaan se oli alkanut jo hieman kökkäröitymään. Toisen kerroksen keksien laitossa kannattaa siis olla nopea. Minulla myös alimman kerroksen keksit saivat ekstra-annoksen kahvilikööriseosta, joten kakun pohja oli ehkä hivenen liiankin kostea keskiosan jäädessä kuivahkoksi. Ensi kerran siis jaan kahvin kahteen osaan jo ennen keksien kostuttamista ettei näin pääse enää käymään.

Tiramisu-kakku
24 savoiardikeksiä
Kostutus:
3dl keitettyä vahvaa kahvia
1½rkl sokeria
3rkl Disaronno-likööriä (entinen Amaretto)
Täyte:
6 liivatelehteä
4 munankeltuaista
1dl sokeria
500g mascarponejuustoa
2 munanvalkuaista
2rkl kahvia
2rkl Disaronno-likööriä
Pinnalle:
Tummaa sokeritonta kaakaojauhetta

Keitä kahvi (3 dl + 2 rkl). Valmista kostuke sekoittamalla kuumaan kahviin sokeri ja lisäämällä joukkoon sitten likööri.
Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperinpala. Laita ensimmäiset 12 keksiä vuoan pohjalle siten, että kastat ne kummaltakin puolelta kostukkeeseen ja asettelet vieri viereen.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset ja sokeri kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi vesihauteessa kattilan päällä. Sekoita vaahdon joukkoon mascarpone-juusto. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto muun täytteen sekaan.
Mittaa kattilaan täytteeseen tuleva kahvi ja likööri. (Kuumensin kahvin mikrossa) Kuumenna kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.
Kaada puolet täytteestä vuokaan keksien päälle. Kasta loput keksit kummaltakin puolelta kostukkeeseen ja asettele ne täytekerroksen pinnalle mahdollisimman tiiviisti. Kaada päälle loput täytteestä ja tasoita pinta sileäksi. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin kolme tuntia.
Irrota vuoasta kakun hyydyttyä ja siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.

4 kommenttia:

  1. Suloinen pikku E! Ja kakku tosi herkullisen ja nätin näköinen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Yaelian! Tuota kakkua kannattaa kyllä maistaa jos tulee missä vastaan tai jos ei tule, niin tehdä itse! Oli namia :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä tuo menu! Tosin ihana typo tuossa liharullien ohjeessa... "muutama säilykepurkin puolikas pieneksi paloiteltuna". Oletettavasti purkit ovat siis persikoita! :D

    VastaaPoista
  4. Voi ei, huh mitkä naurut sain!! =D Kiitos huomautuksesta! Eipä ole muille osunut silmään tai sitten kaikki ovat vain naureskelleet itsekseen. Persikoista kyse juu, ehkä vähän rautaisimmille isille voisi mennä purkitkin ;)

    VastaaPoista