lauantai 18. joulukuuta 2010

Hurjan hyvää näkkileipää, vaikka joululahjaksikin

Viime hetken joululahjavinkiksi täydellinen näkkileipäohje. Tehtiin tätä itsenäisyyspäivänaterian ruotsalaisen osuuden lisukkeeksi ja kaikki paikalla olijat rakastuivat leipään. Kerrankin minunkin leipurintaidoilleni sopiva leipäohje :) Jos et ole koskaan leiponut itse näkkileipää, niin kannattaa kokeilla. Lopulta melkoisen helppoa puuhaa ja lopputulos korvaa vaivan! Ohje on käännetty suomeksi täältä. Mitään muutoksia en kokenut tarpeelliseksi, paitsi etten itse alkanut ottamaan leipiä muotilla vaan kaulitsin vain taikinapallot niin pyöreiksi kuin niistä tuli.

Leivät valmiina tarjoiluun

Ruotsalainen näkkileipä
50g hiivaa
5dl kädenlämpöistä vettä
3tl hiutalesuolaa (maldonia) Jos käytät tavallista suolaa, muista pienentää määrää huomattavasti!
8dl ruisjauhoja (luomu)
5dl vehnäjauhoja (luomu)
1rkl hunajaa
Sulata hiiva veteen. Lisää suola ja hunaja. Sekoita joukkoon jauhot, taikina saa jäädä tahmeaksi. Ripota päälle 2rkl jauhoja ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan.

Taikina leivontaa vaille valmis

Muotoile taikinasta makkarapötkö ja leikkaa siitä tasakokoisia paloja jotka pyörität palloiksi. Kaulitse pallot 2mm ohuiksi ympyröiksi. Laita alustalle reilusti ruisjauhoa, etteivät leivät tartu kiinni. Tee pyöreällä muotilla reiät leipien keskelle (meillä muottina toimi 4cl annosmitta). Nosta leivät uuninpellille ja paista 250C asteessa 6-8minuuttia.

Ei kun leivät uuniin!

Taikinasta sai noin 20-30 isohkoa näkkäriä.Jäähdytä mielellään ritilän päällä, niin että leivät kovettuvat.

Ritilällä täydellisen rapeiksi!


Maistiaispaketit valmiina lähtöön :)

6 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta reseptistä takuulla tulee kokeiltua.

    VastaaPoista
  2. Olepas hyvä, kiva kun löytyi jotain sopivaa :)

    VastaaPoista
  3. Bongasin tämän reseptin ennen joulua. Pari päivää ennen aattoa mittasin jauhot valmiiksi kulhoon ajatellen ryhtyä leipomishommiin seuraavana päivänä taaperon päikkäriaikana. Sitä leipomishetkeä ei sitten siunaantunutkaan syystä tai toisesta ja jauhosekoitus on jäi piinamaan minua valmiina kulhossaan. Nyt sitten kotiäitiuran loputtua, päätin ensimmäisen töihinpaluu viikon kunniaksi ja päätteeksi tekaissa nämä näkkärit (sille hitsin kulholle olis ollu jo montaa kertaa käyttöä joulun jälkeen). Kauliminen oli erittäin rasittavaa, ei satu mun hermoille sitten ollenkaan. Mutta se lopputulos! Oli nimittäin ihan uskomattoman hyviä! Näitä lisää. :)

    VastaaPoista
  4. Laika, hih, mua huvittaa ajatella, että ne jauhot ovat olleet kipossa valmiina noin pitkään. Ihana ♥ Itse olisin varmaan jo kyllästynyt ja lopulta kipannut jauhot menemään, jos ei leivontainspis olisi vieläkään iskenyt... ;) Mut hienoa että lopulta kokeilut ja lopputulos oli vaivan arvoinen!! Se kaulitseminen muuttuu helpommaksi mitä enemmän sitä tekee :)

    VastaaPoista
  5. Nyt etsin näkkileipä ohjeesi ja meinaan laittaa lahjapussukoihin näkkärit jouluksi, kiitos vielä kerran.

    VastaaPoista
  6. Tupu, sulla on hyvä muisti! Mä en yleensä ikinä muista palata (ajoissa) niihin ohjeisiin joista olen miettinyt että tämäpäs olis hyvä siihen ja siihen tilanteeseen - ja sitten harmittaa kun muistan tilanteen mentyä ohi. Kiva, luulenpa paketinsaajien olevan iloisia :)

    VastaaPoista