tiistai 21. syyskuuta 2010

Kasvihuoneesta myös vähän eksoottisempaa

Tässä kun vielä pohdiskelen, että onko Pikku E:n synttärikakusta omaksi postaukseksi asti vai riittääkö että laitan alkuperäiseen synttäripostaukseen vaan kasan linkkejä niin esitellääns välillä jotain ihan muuta, ettei blogi ihan pääse kuihtumaan.

Meillä oli jälleen tänä kesänä käytössä, kuten viime vuonnakin, kasvihuone hra Patalinnun vanhempien pihassa ja mukavasti sieltä on taas satoa tippunut. En tiedä olisiko tänä kesänä ollut parempi laittaa kasvit ihan vaan avomaalle valoisaan paikkaan kun kesä oli niin lämmin, sillä kyseinen kasvihuone on melkoisen varjoisa ja satokausi siten aina vähän viivästyy. No näin kuitenkin mentiin ja ihan hyvin tuloksin. Keväällä kasvihuoneeseen istutettiin 4-5 erilaisen tomaatin, keltaisen ja vihreän kesäkurpitsan, paprikan, chilin, hunajamelonin sekä maissin taimia. Lisäksi myös tilliä ja salkopapuja siemeninä.

Tomaattisato on ollut mieletön. Meillä on siellä keltaista pihvitomaattia, pensastomaattia, kirsikkatomaattia sekä miniluumutomaattia. On siellä viideskin taimi, mutta en millään muista mitä sen pitäisi olla. Pieniä punaisia (homeisia) tomaatteja se on alusta asti puskenut. Tomaatteja on saanut hakea ihan melkein kyllästymiseen asti, paitsi että ei niihin voi kyllästyä kun ne ovat niiiin hyviä. Ihan eri tavaraa kuin mitä kaupassa myydään. Pikku E:kin on niihin ihan intona ja tomaatinsyöntiä onkin joutunut hieman rajoittamaan että menisi välillä jotain muutakin. Yleensä ollaan pienelle annettu kirsikkatomaatteja kun ovat tuntuneet syöjän kokoon nähden melkoisen sopivalta. Typy kuitenkin tässä eräänä päivänä onnistui poimimaan pöydältä jättimäisen keltaisen pihvitomaatin kun vanhemmat oltiin kokkaamassa ja oli sitten innoissaan mussuttanut lähes koko tomaatin menemään (mitä nyt erittäin mehukkaan tomaatin jäämiä löytyy edelleen sohvatyynyistä ja maton hapsuista...).


Suunnilleen tällainen kulho sieltä joka kerta käydessä lähtee mukaan. Ja niitä vihreitä raakileita olisi vielä  ihan hurjasti. Oliko jollain jossain tiedossa joku kiva säilöntä- tai muu ohje vihreille kirsikkatomaateille?


Paprikan taimet kasvoivat isoiksi, mutta yhden ainutta paprikaa niistä ei tullut. Chilejä sentään jonkun verran, tosin nekään eivät taida millään ehtiä kypsäksi asti. Onneksi niille keksii käyttöä vihreänäkin.


Papuja on taas, kuten viimekin vuonna ihan hirveästi. Ja pakastin meillä on täynnä mustikoita, joten papuja ei saada sinnekään millään menemään. Voiko niistä tehdä jotain tölkkipapujuttua - keksiikö kukaan?


Vihreää kesäkurpitsaa saatiin viime vuonna ihan liikaa, nyt taimet näivettyivät saman tien kasaan. Keltainen kesäkurpitsa ei ihan näytä siltä miltä piti ;D

Katsoin varmaan taimilappua väärin... Onpahan komia halloween-kurpitsa tuloillaan!!

Maissista kuultiin vasta pitkään istutuksen jälkeen, että niitä pitäisi olla sekä tyttö-että poikataimia. Mistäs sen sitten siinä taimivaiheessa tunnistaa kysyn minä? No jokatapauksessa meillä kävi hyvä tuuri ja kahdesta taimesta tuli erilaiset "kukat" ja saatiin jopa satoa.


Kovin komeiksi ei näitä tähkiä voi kehua, mutta ei niitä voi haukkuakaan kun omia maisseja kerta saa :D Keitettynä voin kanssa - hyvää - mutta ei varmaan kasvihuoneen tilanvientinsä väärti toista kertaa.

Näitä ei siis kuvanottohetkellä ole kukaan vielä maistellut...

Hunajamelonissakin taisi käydä joku lukivirhe joko mulla tai kasvattajalla. Kovastihan tää enemmän verkkomelonia muistuttaisi (mittasuhteena 1-vuotiaan isohko käsi, jotta näette mikä mega-meloni me saatiinkaan kasvatettua =))


Halkaistunakin meloni tuntuu enemmän cantaloupelta, vaikka eihän tuossa ulkopinnassa mitään verkkomaista kuviota näy niinkuin kaupan meloneissa. Ehkä tää on joku hybridi..?


Pari päivää pöydällä lisäkypsyttelyn jälkeen melonin tuoksu oli kerrassaan huumaava. Ja into vaan lisääntyi kun ulkonäkö halkaistua paljastui ja meloni oli tosi mehukkaan oloinen. Siksi maku olikin ehkä vähän pettymys. Ei se noita kaupassa myytäviä kummempi ollut, ei mitään sellaista kuin mitä esim Thaimaassa on tullut popsittua. Mutta se että meloninkasvatus ylipäätään onnistui on minusta hurjan hieno juttu! Itse en siihen keväällä uskonut hetkeäkään vaikka toiveet korkealla olikin ;)

4 kommenttia:

  1. Kivasti olette monenlaista itse kasvatettua satoa saaneet!:) Loput vihreät kirsikkatomaatit säilön itse aina tähän tapaan: http://kmsu.vuodatus.net/blog/2630891/hillotut-vihreat-tomaatit/.;)

    VastaaPoista
  2. Voi että! Eihän teidän tartte hakea kaupasta kuin kahvia ja maitoo :-0 Upeeta. Sanovat että itsekasvattamassa on maku moninverroin parempi, eikä ole myrkkyjäkään?

    VastaaPoista
  3. Ihanuus on oma kasvihuone! Hurjan ihania kuvia:-)

    VastaaPoista
  4. kmsu, kiitos! Tuo näyttääkin helpolta ja kivalta tavalta säilöä vihreitä tomaatteja. Pitää käydä vihreät keräämässä pian pois ennenkuin pakkaseksi muuttuu ja keitellä tuota sun lisäkettä!

    Anna, varsinkin tomaateissa tuo maku-ero on suuri! On nää omat vaan niin makeita ja herkullisia. Ja tosiaan ei mitään myrkkyjä, joten ihan huoletta saa syödä ja lapsellekin antaa.

    Yaelian, on se näppärää :) Kiitos!

    VastaaPoista