tiistai 11. toukokuuta 2010

Ensimmäisen äitienpäivän huippumenu

Pääsin sunnuntaina viettämään äitienpäivää ensimmäistä kertaa itsekin äitinä. Pikku E päätti aamulla puoli kuuden aikaan, että äidin ei tarvitse nukkua yhtään enempää tai saada valmiiksi katettua aamiaista, joten herätys oli niinkuin aina ennenkin, mutta sitä lukuunottamatta oli se ihana päivä! Hra Patalintu oli avustanut tytärtämme koru-ja kukkaostoksissa ja ne osuivat aivan täysin tämän mamman makuun, niin kauniita. Ja sitten ne päivän herkut, oi nam!


Tällaisina juhlapäivinähän ei pidä mennä liikaa minkään kaavan mukaan, vaan niinkuin hyvältä tuntuu. Meilläkin nautiittiin herkut sitten tässä järjestyksessä; alkuruoaksi kakkua, väliruoaksi keittoa ja pää-/jälkiruoaksi kanaa :) Mutta koska joku toinen saattaisi tämän aivan hyvin vetää kokonaisuutena keitto-kana-kakku, niin pidetään tätä ihan täydellisenä menuna! Keitto oli oma väkerrykseni toukokuun ruokahaastetta silmälläpitäen, joten kirjattakoon se erilliseen postaukseen mahdollisimman pian. Kaiken muun valmisti Hra Patalintu itse, täydellisyyttä hipoen. Ohjeet kakkuun ja kanaan on kuulemma poimittu Ruokalan sivuilta ja muokattu sopivaksi.


Pääruoaksi tarjoillun broileripadan liha oli ihanan mureaa ja pehmeää, juuri niinkuin pitääkin, ja meidän normaaliruokiimme verrattuna kevyet mausteet päästivät padassa mukana olleet omenan ja herkkusienen aromit oikeuksiinsa. Omenaista raikkautta ja kirpsakkuuta korostivat lisäksi haudutusliemeen lorautettu kuiva omenasiideri sekä tilkka calvadosta. Annos oli loistavan makunsa lisäksi upean näköinen sekä padassa, että lautasella, joten tämä sopii erinomaisesti juhlahetkiin ja vieraillekin tarjottavaksi.


Omenainen broileripata

3-4 broilerin rintafilettä
suolaa ja pippuria
voita ruskistamiseen
2rkl calvadosta
2 dl kuivaa omenasiideriä
(voit korvata calvadoksen ja siiderin happamalla omenamehulla)
1 hapan omena pilkottuna (granny smith)
2-4 salottisipulia
200 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl voita kuullotukseen
nippu timjamia
1 dl kuohukermaa
Kuivaa kanafileet kauttaaltaan paperipyyhkeellä ja hiero pintaan suolaa sekä pippuria. Sulata nokare voita padassa ja laita broilerit pataan ruskistumaan. Kääntele niitä padassa, kunnes pinnassa on kauttaaltaan kaunis väri. Kaada pataan Calvadosta ja siideriä. Nosta pata 170 asteiseen uuniin ja hauduta noin 45 minuuttia. Valele fileitä muutaman kerran kypsennyksen aikana padassa olevalla liemellä. Leikkaa omenat lohkoiksi, puolita sipulit ja viipaloi sienet. Kuulota kaikki pannulla pienessä määrässä voita ja lisää pataan timjamin ja kerman kera puolessa välissä paistoaikaa.


Pääruoan erinomaisuutta osasin odottaa, sillä mm. pihvin paistossa ja maustamisessa mies on ihan haka, mutta kakku yllätti huikeudellaan.En tiennytkään, että meillä asuu tuollainen kakkupaakari ;) Itse en varmaankaan olisi tällaista kokonaisuutta lähtenyt kokeilemaan, joten olipa hyvä että en ollut valintaprosessissa mukana, sillä silloin olisi jäänyt yksi supersuklainen superherkku maistamatta. Vai miltä kuulostaa kirsikkakolasta keitetyllä siirapilla kostutettu mutakakku teidän korviinne? Jos koette tarvetta kunnon suklaahetkelle, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla! Kakun keskusta oli juuri ihanan täydellistä, valuvaa ja suussa sulavaa suklaata. Aikamoisen tuhtia myös :) Seuraavan päivän annosta kannattaa käyttää pikaisesti mikrossa, niin että valuva rakenne palautuu jääkaappikohmetuksen jälkeen. Ja kermavaahto on tämän ihanuuden kanssa must.


Kirsikkakolasiirapilla kostutettu suklaakakku

2 dl muscovadosokeria
3 kananmunaa
150 g voita
150 g tummaa suklaata (kaakaota väh. 70%)
2 rkl viskiä (Hra Patalintu käytti konjakkia)
2 rkl vahvaa kahvia
1 dl vehnäjauhoa
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl Coca Cola Cherryä (meillä Cherry DrPepper)
2dl kuohukermaa kermavaahtoa varten
Vaahdota munat ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Sulata voi ja suklaapalat mikrossa. Mausta seos konjakilla ja kahvilla. Sekoita keskenään kaakaojauhe, jauhot, leivinjauhe ja sekoita hieman jäähtyneen suklaan, johon ensin sekoitettu sulatettu voi, joukkoon. Lisää mukaan muna-sokerivaahto. Sekoita hyvin, nuolijalla käännellen. Kaada seos irtopohjaiseen 24 cm:n kokoiseen kakkuvuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin 15 minuuttia. Kakun pitää jäähdä hieman löysäksi keskeltä. Kun kakku on uunissa, valmista siirappi. Keitä kirsikan makuista kolaa miedolla lämmöllä kokoon, kunnes määrä on puolittunut. Anna jäähtyä. Anna kakun jäähtyä vähän ja kaada colasiirappi tasaisesti kakun päälle. Tarjoile kakku kermavaahdon kanssa.

Janoinen lahjankantaja

6 kommenttia:

  1. Nyt oli ihan pakko sanoa, että täälläkin vietettiin ensimmäistä äitienpäivää ja meidän pikkuneiti (melkein 8kk) heräsi vissiin klo 5.40. "kiva" kun on kohtalotovereita :)

    Niin ja täällä piipahdan siis aina välillä ja tänään pitäisi kokeilla teidän maa-artisokkakeittoa.

    heidiS

    VastaaPoista
  2. Ihana pikkuinen! Ja tuo kakku kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  3. HeidiS, kieltämättä mukava kuulla, että on muitakin sunnuntaina aikaisin heränneitä ;D

    Se maa-artisokkakeitto on kyllä hyvää, teillä onkin ihana herkkuhetki edessä. Näin oletan ja toivon :)

    Yaelian, kakku oli ihan todella herkullista! Ja janoinen lahjankantaja varsin ihana :)

    VastaaPoista
  4. hyvää oli keitto, kiitos reseptistä

    heidiS

    VastaaPoista
  5. HeidiS, hienoa! Kiva kun tulit kertomaan :)

    Anna, jos täyteläinen tumma suklaa maistuu, niin suosittelen todellakin! :)

    VastaaPoista