torstai 26. marraskuuta 2009

Pikkusuolaista glögin kaveriksi

Pikku E ei ole vielä edes neljää kuukautta, mutta meille on jo nyt kehkeytynyt oikein mukava ja aktiivinen mammapiiri tästä asuinalueen samoihin aikoihin synnyttäneistä. Ollaan käyty porukassa reippaasti vaunukävelemässä muutaman kerran viikossa, välillä läheisessä kauppakeskuksessa kahvittelemassa ja nyt pariin kertaan olemme harrastaneet kotikekkereitä. Loistava idea ensimmäiseltä kutsujalta, ne kun ovat niin paljon rennompia ja vapaampia tapaamisia näiden pienten kanssa kuin kahvilassa vääntyily ja hyssyttely. Ja tarjoilutkin ovat huomattavasti herkullisempia, ja runsaampia ;D

Ensimmäiseen lounastapaamiseen paistoin jo kastetarjoiluista tutuksi tulleen kasvis-fetapiirakan. Piirakka on kyllä aina vaan todella maistuva ja runsaiden täytteiden ansiosta kerrassaan mainio lounaseväs. Tarjolla oli myös maukasta punajuuripaistosta, tuhtia tonnikalasalaattia, raikasta vihersalaattia fetajuustolla, hummusta patongin päälle siveltäväksi ja lopetukseksi vielä kahdenlaisia korvapuusteja, perinteisiä sekä tuorejuustolla täytettyjä. Ja kamera oli tietysti kotona. Mutta uskokaa pois, että tarjoilupöytä notkui eikä kenenkään tarvinnut poistua nälkäisenä paikalta!

Eilen vuorossa oli pikkujouluhenkiset glögikutsut, joista ei makeita herkkuja puuttunut. Pipareita taisi olla kolmea eri sorttia, ihanan kuohkeita joulupullia ja suklaata ainakin kolmen erilaisen rasian muodossa. Kutsujen emäntä oli myös leiponut herkullista suolaista piirakkaa, jossa fetan ja kasvisten lisäksi oli kalkkunameetvurstia. Sellaiseen en ole ennen törmännyt, enkä ikinä olisi tätä arvannut kalkkunaksi maistamisen perusteella. Hyvin upposi, pitänee tutustua joskus itsekin vielä tarkemmin kyseiseen tuotteeseen.

Itse innostuin kokeilemaan Kaikkien Aikojen Joulu-lehdessä ohjeistettuja parmesaanikeksejä. Niiden mainostettiin sopivan hyvin makean glögin kera ja koska glögikutsut olivat edessä, niin mikäpä olisi ollut luontevampi valinta. Vilkaisin ennen kauppaan lähtöä, että kekseihin ei paljon aineksia tule ja kaikki muu paitsi tarpeeksi parmesaanijuustoa löytyi jo valmiiksi. Taikinaa valmistaessani mietin, olisiko sittenkin pitänyt tehdä jotain muuta, rasvan määrä alkoi nimittäin hirvittämään aika pahasti. Mutta olihan meitä monta syöjää, joten jatkoin suunnitelmien mukaan.


Ohje on hyvin simppeli, aineet vain sekaisin, jääkaappiin jähmettymään ja keksit pellille ja uuniin. Kuitenkin siitä löytyi pari kohtaa, joita en ihan sulattanut. Taikinaan voi ohjeen mukaan lisätä hieman vettä jos se tuntuu jähmeältä ja muovautuu huonosti. Mulla taikina oli kanamunien (eivät olleet edes isoja) lisäämisen jälkeen kuin liisteriä ja lisäsinkin siihen veden sijaan jauhoja, että sain sen edes jotenkin sormista irroteltua. Tässä vaiheessa taikinasta olisi pitänyt tehdä pötkö, kääriä kelmuun ja laittaa jääkaappiin, mutta siitä mun liisterimöykystä ei kyllä mitään pötköä vaivattu, joten laitoin sen sellaisenaan jääkaappiin, ja vaivasin pötkön vasta puoli tuntia myöhemmin. Seuraava epäkohta löytyi vaiheesta “leikkaa taikinapötköstä 24 palaa. Nosta palat leivinpaperilla päällystetylle pellille. Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta”. Siinä ei missään sanota, että keksejä pitäisi painella tasaiseksi tai muotoilla ylipäätään mitenkään. Koska taikinassa on niin paljon voita ja juustoa, ajattelin, että kaipa ne sitten sulavat ja leviävät uunissa. Onneksi kuitenkin vähän niitä läpyttelin keksintapaiseksi, sillä uunissa ne eivät tasoittuneet tippaakaan! Ja vielä viimeiseksi paistoajaksi annettiin 6-8 minuuttia, meidän uunissa ne saivat yhtään väriä vasta 13 minuutin kohdalla... Rapeita keksit eivät olleet kuten olin kuvitellut, vaan hyvinkin pehmeitä keskeltä, mutta eipä niitä rapeaksi oltu missään luvattukaan, oma mielikuva vain oli sellainen, joten rakenne oli pieni pettymys. Keksit olivat rasvaisia ja suolaisia kuten arvata saattaa, mutta maistuivat hyvin glögin kanssa kuten luvattiin. Tällä alla olevalla hieman muokatulla ohjeella voisin näitä toistekin nimenomaan useamman hengen glögikutsuihin pikkunaposteltavaksi tehdä.

Parmesaanikeksit (24kpl)
2½dl vehnäjauhoja
½dl seesaminsiemeniä
3dl raastettua parmesaania + n.½dl pinnalle
120g huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
Sekoita jauhoihin seesaminsiemenet ja parmesaaniraaste. Nypi voi pieninä paloina muiden aineiden joukkoon. Lisää kananmunat ja sekoita taikinaksi.
Laita taikina kulhossaan jääkaappiin puoleksi tunniksi. Muovaa taikina pötköksi ja leikkaa siitä 24 tasakokoista palaa. Laita palat leivinpaperille pelille ja tasoittele ne ohuiksi kekseiksi. Ripottele pinnalle hieman parmesaaniraastetta sekä seesaminsiemeniä. Paista keksejä uunin keskitasossa 225C asteessa 10-15min, kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia.


Olettehan huomanneet, että kuukauden ruokahaasteen äänestys on nyt käynnissä 30.11. asti. Täältä löytyy peräti 21 erilaista ohjetta syksyn tulisiin aterioihin.

2 kommenttia:

  1. Parmesaanikeksit ovat selvästi ryhtyneet vainoamaan minua, tulevat joka paikassa vastaan. Pitäisi varmaan tehdä asialle jotakin...

    VastaaPoista
  2. Hah, parmesaanikeksien salainen suunnitelma alkaa tuottamaan tulosta! Kannattaa varmaan tosiaan harkita asiaa tarkemmin. Hmmm...

    VastaaPoista