keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Lakritsi-sitruunajuustokakku isänpäiväksi

Tiedustelin hra Patalinnulta hyvissä ajoin ennen isänpäivää, mikä mahtaa oikeastaan olla hänen lempikakkunsa. Hän on aina pitänyt näistä juustokakkukokeiluista joita blogiinkin on useampi kirjattu, joten ei ollut mikään varsinainen yllätys, että sellainen mainittiin vastaukseksi kysymykseen. Lempimaku vain kuulemma oli sitruuna ja sellaista en ole aiemmin tehnyt, joten vanhoista arkistoista ei ollut suoraan apua. Surffailin aikani netissä, mutta mikään ohje ei sellaisenaan täysin houkutellut. Lopulta päässä alkoi kytemään ajatus sitruuna-lakritsikakusta, koska sehän on karkeissakin varsin mukava yhdistelmä ja hra Patalintu pitää erityisesti mustista karamelleista.


Itse sitruunatäytteeseen otin vinkkiä tästä Kinuskikissan kakusta. Raaka kananmuna vain tökki kakussa ajatuksena pahasti (vaikka valkuaista olen itsekin kerran aiemmin käyttänyt), ja koska tuohon olisi tullut 4 valkuaista se piti muuttaa. Kaapista löytyi vielä purkki Flora vispiä kastejuhlan ylijäämänä, joten se oli helppo valinta korvaajaksi. En myöskään tehnyt kakusta kevytversiota, vaan juusto ja rahka olivat ihan täyttä tavaraa. Juustoa kakussa on vain yksi rasia, joten oikeammin pitäisi ehkä puhua hyydykekakusta. Mutta koska juustokakku kuulostaa paljon herkullisemmalta, ja sitä tämä oli, niin juustokakkuna tämä meillä tunnetaan.

Aluksi houkutteli ajatus kakun kuorruttamisesta lakritsikinuskilla, mutta juustokakun päälle ei oikein voi kuumaa kinuskia kaataa ettei se sulaisi, joten jouduin miettimään muuta. Lopulta päädyin tekemään koristelun sulatetuista Kick-karkeista. En ole koskaan perehtynyt pursotukseen (vai kutsutaanko tätä toimenpidettä edes pursotukseksi) sen tarkemmin ja piti pohtia tosi tarkkaan minkälaisesta kuviosta suorituisin, ja missä mahdolliset viivojen leviämiset eivät haittaa. Kukkasia tulee aina joka paperin kulmaan sutattua, ja niitähän on vaikka minkälaisia, joten se oli melkoisen luonteva valinta. Ja sanoisin, että koristelu onnistui hienosti. Taidanpa olla siitä ihan ylpeäkin :)


Joskus alkusyksystä sorruimme ostamaan paketin LUn uutuus Dominoita, makuna salmiakki-chili. Kekseinä ne eivät meitä vakuuttaneet ja puoli pakettia on odottanut hyllyllä mahdollisia yllätysvieraita jos talosta ei löydy mitään muuta tarjottavaa. Nyt kuitenkin murskasin keksit kakun pohjaksi, ja siihen ne sopivatkin ihan hyvin kun mukana on muutakin makua. Kaikenkaikkiaan kakku oli todella onnistunut ja mieluisa. Makuyhdistelmä toimi myös. Kyllä tämän ja muiden herkkujen kanssa kelpasi isänpäivää viettää.

Sitruuna-lakritsijuustokakku
Pohja
½ pakettia (180g) Domino Black keksejä
50g sulatettua voita
Täyte
6 liivatelehteä
1-2 sitruunan mehu ja kuori (n.1rkl kuorta ja 1dl mehua)
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g veriappelsiinijugurttia
200g maitorahkaa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2½dl Flora vispiä
Kiille
3 liivatelehteä
2½dl mandariini-banaani-sitruunamehua (Pirkka)
Koristelu
2 Kick-patukkaa
1rkl kermaa
Sokeripalloja

Murskaa keksit hienoksi ja yhdistä ne sulatetun voin kanssa. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Upota liivatelehdet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Sekoita tuorejuusto, jugurtti, rahka, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuori keskenään. Vaahdota Flora vispi ja kääntele juustoseos joukkoon. Kiehauta sitruunamehu ja sulata puristetut liivatelehdet siihen. Anna jäähtyä hieman ja sekoita se sitten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia.

Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta n.½ desiä mehua ja sulata puristetut liivatteet siihen. Sekoita loppu mehu joukkoon. Jäähdytä liemi huoneenlämpöiseksi ja kaada se hyytyneen kakun päälle lusikan kautta tasaiseksi. Anna taas hyytyä jääkaapissa muutama tunti.

Sulata Kick-toffeet kattilassa pienessä kermatilkassa sileäksi. Lusikoi kuorrute pieneen desin minigrip-pussiin. Anna jäähtyä ennenkuin leikkaat kulmaan pienen reiän ja aloitat pursottamisen, mutta kuitenkin niin että kuorrute pysyy juoksevana. Tarkista kakun keskikohta ja vedä pursotepussista tasaisesti puristaen keskeltä reunan kautta keskelle isoja silmukoita koko kakun ympäri. Tee toiset, ja vielä kolmannetkin silmukat edellisten viereen, osittain päälle. Ripottele vielä kakun keskelle sokeripalloja kukan heteiksi. Lakritsikuorrute ei jähmettynyt niin kuin etukäteen oletin, vaan viivat hieman levisivät hieman ajan kanssa ja muuttuivat samalla mustista harmaiksi kun pinta oheni. Kakku oli edelleen ihan hyvän näköinen, mutta ei samanlainen kuin juuri pursotuksen jälkeen. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon pursotuksen ajankohtaa suunnitellessa.

7 kommenttia:

  1. Aivan mahtavan upea kakku! Mä en ole koskaan maistanut lakun makuista kakkua,ja vähän vierastanutkin sellaista,mutta tämä näyttää ihan houkuttelevan hyvältä!

    VastaaPoista
  2. tuo koristelu on kyllä ylimaallisen hieno. ihanan retro mutta kuitenkin uusi. tulen varmasti kopioimaan tätä ideaa :). enkä makuakaan epäile laisinkaan.

    täytyy muuten taas kerran viisastella, että maitorahkakin on tuorejuustoa. Joten ihan täyttä juustoa teillä on ollut kauniissa kakussanne :)! opin tämän itse ekassa ruokablogitapaamisessa Sorsanpaistajien Celeltä.

    VastaaPoista
  3. Yaelian, lakukakkuja ja muita lakuleivonnaisia tuntuu olevan tosi vähän tarjolla. Hyvää vaihtelua se oli :)

    Merituuli, vai että ylimaallista... No, kunhan kokeilet, niin tiiät miten helppoa se on. Siihen asti voit kuvitella mitä vaan ;D

    Enpä ole tosiaan koskaan kuullut tai ajatellut että rahkakin olisi juustoa. Onko se sitten se heran erottamissysteemi maidosta vai mikä siitä tekee juustoa? Sittenhän voimme täysin vääristelemättä puhua juustokakusta, kiva tietää :)

    VastaaPoista
  4. enemmän tietoa saa kun napauttaa googleen "maitorahka juusto". olisko ollut ruokatieto.fi tai muu vastaava josta asian tarkistin.

    VastaaPoista
  5. Oikein muistit Merituuli, Ruokatiedon sivuilta se löytyi. Laitetaan tähän vielä linkki jos jotakuta muuta kiinnostaa. En mä kyllä sitä maitorahkaa tosin vieläkään oikein osaa juustoksi mieltää, mut uskottava on :)

    Kiitos Anu!! =)

    VastaaPoista
  6. Niin, ja kiitos myös kovasti Yaelian ja Merituuli! Mä niin hämmennyin teidän kehuista aiemmin, etten osannut edes kiitosta sanoa vaan jäin höpöttämään ihan muuta :)

    VastaaPoista