sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Lopultakin parsan kimppuun

Mekin pääsimme lopulta avaamaan parsakauden. Tai oikeastaan, ylipäätän syömään parsaa, sillä sitä ei ole meidän keittiössä usein koskaan aiempina vuosinakaan tehty. Herra Patalintu onnistuu aina kiemurtelemaan parsaehdotuksista irti ja ruokapöytään päätyy jotain ihan muuta. Valkoista parsaa on turha tyrkyttää edelleenkään, mutta vihreä sentään pääsi nyt ainakin yhteen kokeiluun ja tämän jälkeen varmasti vielä joskus johonkin toiseenkin. Jos pidetään tavoitteena yksi parsaruoka per kevät ja siihen päästään, niin rouva Patalintu on ihan tyytyväinen.

Tutkimme erään hyväksi havaitun ravintolan ruokalistaa ja sieltä tarttui silmään sekä makuhermoon parsa-mascarpone-risotto. Koska valmistujaisviikonloppuna vaihtoehtona ei todellakaan ollut lähteä ryysimään Helsingin keskustaan päästäkseen syömään, googletus ja kotikeittiö oli ainut oikea vaihtoehto. Netistä löytyikin Gordon Ramseyn ohje jota sitten muokkasimme omaan tarpeeseen sopivaksi. Risottoa keitellessä tuntui, että näillä aineksilla ei voi tulla kuin superherkkua, joka vie kielen mennessään ja lopuksi taistellaan siitä kumpi saa nuolla kattilan. No, ihan tähän pisteeseen ei jouduttu, vaikka risotto hyvin maistuvaa olikin. Meille jäi hieman epäselväksi miten tuo mascarponen lisääminen paransi asiaa muuten kuin kermaisuutta lisäämällä ja sitä ei tähän mitenkään välttämättä tarvittu. Ensi kerralla jätämme sen kyllä omastamme pois vaikka muuten pidämme ohjeen ennallaan.


Parsa-mascarpone-risotto
1-2rkl oliiviöljyä
1rkl voita
n.150g vihreää parsaa pätkittynä
1 shalottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
pienen sitruunan kuori raastettuna
1½dl risottoriisiä
n. 6dl kasvislientä
1dl (reilu) parmesaania raastettuna
3 reilua rkl mascarponea
½ punttia ruohosipulia pieneksi pätkittynä
1-2rkl voita
(merisuolaa ja) pippuria
Kiehauta kasvisliemi ja keitä parsanpaloja 5min. Voit lisätä nuput keittymään vasta parin minuutin jälkeen. Nosta parsanpalat reikäkauhalla sivuun odottamaan ja säästä liemi.
Kuumenna voi ja öljy paksupohjaisessa kattilassa ja kuulota sipuleita pari minuuttia. Lisää riisi ja sitruunankuori ja kuulota vielä kunnes riisi on läpikuultavaa. Aloita kasviliemen lisääminen desi kerrallaan. Keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes neste on lähes haihtunut ja lisää taas desi. Kun viimeinen desi on lisätty ja se hieman haihtunut, lisää myös parsat joukkoon. Juuri kun riisi on kypsynyt (al dente) nostele mukaan myös paremsaani ja mascarpone. Sekoita lopuksi vielä ruohosipulit sekä 1-2rkl voita joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan (suolaa ei tosin ainakaan meidän makuun tarvitse yhtään lisää). Tarjoile heti.


Kuvan reunassa pilkottaa kalanpala, joten muutama sananen siitäkin. Testasimme jostain silmään tarttunutta glazea lohen pintaan, ja se ei kyllä ihan täysin meitä vakuuttanut. Meidän lohi oli tosin nieriä, kun kalatiskin lohi oli hyvinkin aneemisen näköinen rasvaklöntti, ja nieriän maku tietysti on ihan erilainen, paljon vahvempi, ja varmasti vaikuttaa myös glazen aromeihin. Suorilla emme tätä siis suosittele, mutta voi olla että itse testaamme sen vielä joskus ihan oikean lohen kanssa.

Balsamico-hunaja glaze lohelle

2rkl basamico-etikkaa
2rkl hunajaa
½rkl oliiviöljyä
1tl sinappijauhetta
Lämmitä kaikki ainekset pienessä kattilassa ja sekoita tasaiseksi. Laita kalafile öljyttyyn uunivuokaan ja sivele se glazella. Paista 200C asteisessa uunissa 15-20min (kalan paksuudesta riippuen) ja sivele se seoksella vielä kahteen kertaan paiston aikana.

Jälkiruoaksi pilkoimme kasan hedelmiä mehevää hedelmäsalaattia varten. Hedelmäsalaattiinhan nyt voi pilkkoa mitä vaan - meillä oli nyt tällä kertaa menossa mukana 1 tuore ananas, pari omenaa, 1 päärynä, 1 verigreippi, 2 kiiviä ja kasa ruotsalaisia mansikoita. Lisäkkeeksi käytimme lopun mascarponen, jota ohensimme maustamattomalla jugurtilla ja makeutimme reilusti hunajalla ja vaniljasokerilla. Tämäpä vasta herkkua!

4 kommenttia:

  1. Kyllä parsaa vaan täytyy kokeilla ainakin kerran vuodessa! Hurjan herkulliselta kuulostava risotto!

    VastaaPoista
  2. Totta, joskus sitä parsaa vaan on saatava! :)

    VastaaPoista
  3. Tähän yhteyteen on pakko jättää kommentti kun sivusitte täällä meidänkin keittiössämme aiemmin vaivannutta ongelmaa eli parsakammoa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tulevana keväänä grillattua vihreää parsaa: huuhdellut/kuoritut parsatangot uunipellille paperin päälle, päälle pirskotellaan oliiviöljyä ja rohmaistaan suolaa ja mustapippuria. Uuniin grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi ja se on siinä.

    Jos parsa on alkuruokana, olen usein tehnyt Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä löytämäni dippikastikkeen johon tulee ranskankermaa, hunajaa, limen tai sitruunan mehua ja reilusti tuoretta korianteria. Taisin lisätä siihenkin vähän pippuria. Aivan käsittämättömän hyvää.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: ehdottamasi tapa parsan valmistukseen kuulostaa kerta kaikkiaan herkulliselle! Aivan varmasti kokeilemme tätä, kastikkeen kera. Voi, miten tässä nyt malttaa odottaa parsakauden alkua... Kiitos! :)

    VastaaPoista