maanantai 20. huhtikuuta 2009

Aprikoosipiirakkaa

Pääsiäinen mennä vilahti täysin lepäillessä, lenkkeillessä ja elokuvia katsellen. Tietokonetta ei avattu vahingossakaan koko neljän päivän aikana, vaan pidettiin ihan täysi tauko myös siitä. Töissä tulee aina ruutua sen melkein 8 tuntia päivässä tuijoteltua, että hyvä kai se on joskus vähän antaa silmienkin levätä. Tynkäviikot aiheuttavat aina jäljellä oleville päiville ekstra duunia, joten eipä tullut sitten viime viikollakaan palattua iltaisin enää koneen ääreen. Mutta nyt on rouva Patalinnulla taas viikon loma ihan yksikseen kotona, joten rentouttavan viikonlopun jälkeen on mukava napata kotiläppäri syliin ja bloggailla hieman.

Pääsiäisenä yritimme väsätä jotain "hienoa" kuorrutussysteemiä karitsasta, mutta siitä ei tullut ihan sitä mitä piti, joten se ei ainakaan tällä erää päädy tallennettavien reseptien joukkoon. Bataattilisäkekin meni vähän plörinäksi, kun se ei suostunut kypsymään uunissa eikä mikrossa - onneksi oli myös hieman tuhdimpi salaatti varoilta valmiina... Kyllä näillä sai nälän lähtemään, mutta mistään kovin nautinnollisesta kokemuksesta ei voi puhua.


Tämä aprikoosipiiras sen sijaan onnistui mainiosti, ja maistui meille hyvin useampana päivänä. Kun se vielä tehtiin täysjyväjauhoista, niin sehän kävi ihan kunnon välipalasta lenkkeilyn päälle (menetetyt kalorit äkkiä takaisin turvaan). Saksanpähkinät paahtuivat pinnalla kerrassaan ihanan makuisiksi ja laittoivat miettimään pitäisikö niitä ensi kerralla lisätä taikinaankin. Tosin siinähän ne eivät sitten paistuessaan paahdu, joten lieneekö kuitenkin turha lisäys. No, se jää ensi kerran pohdinnaksi. Tosi hyvää tämä oli näin, varsinkin kun seuraksi kaatoi reilusti (!) vaniljakastiketta.


Aprikoosipiiras
150g voita
1½dl sokeria
2 luomu kananmunaa
3dl (hieman vajaa) täysjyvävehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
3tl tummaa kaakaojauhetta
1dl luomukermaa (tai maitoa)
1tlk (400g) aprikooseja
3rkl rouhittuja saksanpähkinöitä
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita taikinaan vehnäjauho-leivinjauhe-kaakaojauhoseos sekä kerma. Sekoita taikinaa tässä vaiheessa vain sen verran että aineet sekoittuvat. Levitä taikina voideltuun vuokaan (meillä pyöreä irtopohjavuoka halkaisija 24cm). Lado päälle valutetut aprikoosit ja koristele pähkinärouheella. Paista uunissa 225C asteessa keskitasolla n.30min.

6 kommenttia:

  1. ihanan namin näköinen piiras, vesi tule kielelle....

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että muillekin kelpais :) Tää oli kyllä ihanan simppeli, mutta maukas.

    VastaaPoista
  3. Mikä ihana blogi täältä löytyikään! Tämä piiras menee kokeiluun, mitä todennäköisemmin juhannuksena kyläpaikkaan tuliaisena :) Sopinee, että linkitän ihanan bloginne?

    VastaaPoista
  4. Hei Aino, mukavaa että löysit tänne! Makoisia hetkiä piiraan parissa ja tottakai saat linkittää! Pikasilmäyksellä sinultakin tuntui löytyvän herkullinen blogi. Pitääkin heti tutustua tarkemmin :)

    VastaaPoista
  5. Minun piirakkani paloi 30 minuutin uunissaolon tuloksena. Sapettaa...

    VastaaPoista
  6. Anonyymi, voi harmi :( Paistoajathan ovat aina viittellisiä, niin näissä ohjeissa kuin kaikkialla muuallakin. Se on kaikki uunin tehokkuudesta kiinni. Tuossakin lukee noin 30min. Itse alan aina uutta ohjetta kokeillesani vilkuilla uuniin vähintään 5min ennen ohjeaikaa. Meidän vanha uuni ei ollut selkästi tehokkaimmasta päästä sillä yleensä kaikkea jouduttiin paistamaan n5min pidempään kuin alkuperäisessä ohjeessa. Nykyisin ohjeet täsmäävät aika nappiin.

    VastaaPoista