tiistai 7. huhtikuuta 2015

PÄÄSIÄISEN HERKKUKANA





Päätettiin pääsiäisenä kokeilla pitkästä aikaa kokonaisen uunikanan valmistusta ja lopultakin aikaisempien "no joo"-yritysten jälkeen, osuttiin naulan kantaan. Tähän on yksiselitteisesti oikeastaan kaksi syytä: oikeanlainen kana + voi. 

Ollaan vuoden verran syöty kanapäivinä Naapurin maalaiskanaa, eli paketin kuvissa seikkailevan hauskan ketun myötä "kettukanaksi" kutsumaamme, eettisemmin tuotettua kanaa sen eri muodoissa (koipia, suikaleita, fileitä, paistia jne). Paitsi että Naapurin maalaiskana on aidosti paremman makuista kuin tehotuotetut broilerit, on sitä myös mukavampi syödä, kun tietää kanojen kasvaneen luonnonmukaisemmin, väljemmissä oloissa ja hyvällä ravinnolla. Nykyisin suunniteltu ruoka vaihtuu meillä lennossa ihan muuksi, jos Kettukanaa ei ole tarjolla, mikään muu ei oikeasti maistu enää. Nyt tosin on meidänkin lähikauppoihin lopulta rantaunut L'Uomu nokka, jota voidaan tämän rinnalla hyvin kokeilla.
(Postausta ei ole tehty yhteistyössä minkään tahon kanssa, vaan se pohjautuu täysin omaan mieltymykseen).

Se toinen ratkaiseva tekijä kokonaisen uunikanan onnistumiseen: voi. Sitä ei olla aiemmin tässä lajissa käytetty (buffalowingseissä kylläkin), mutta nyt tuli selväksi, että kyllä se kokonaiseen uunikanaan kuuluu. Sillä saa aikaan mehevän kanan, jossa on reilusti makua. Mentiin moneen ohjeeseen verrattuna hyvinkin maltillisella voi-määrällä, sitä voi lisätä reilustikin jos vaan kantti sen kestää. Pois sitä ei kannata jättää. Muissakaan mausteissa ei kannata säästellä, mitä reilummin, sen parempi lopputulos.

Kokonainen uunikana sitruunalla ja hunajalla maustettuna
1 kokonainen kunnon kana (kts. yllä)
1-2 luomusitruunaa
6 valkosipulin kynttä
1-2 rkl hunajaa
pari rosmariinin oksaa
suolaa & mustapippuria 
(chiliä - meillä ei nyt ollut, mutta sopisi varmasti)
min.50g voita

Ota kana huoneenlämpöön 15min ennen paistamista. Lämmitä uuni 200C asteeseen. 
Leikkaa kanan pintaan viiltoja (myös koipiin) ja sujauta nahan alle reiluhkoja voisiivuja.
Leikkaa yksi sitruuna lohkoiksi ja puolita valkosipulin kynnet. Laita ne reilun voikimpaleen sekä rosmariinin oksan kanssa kanan alle voideltuun vuokaan. (Jos kana on leikattu niin, että sen voi täyttää, niin laita edellämainitut ainekset kanan sisään).
Hiero suola ja pippuri (sekä chili) kanan pintaan. Valuta päälle hunaja ja purista vielä ½-1 sitruunan mehu.
Paista uunissa 60min. Valele vuokaan syntyvällä liemellä 2-3 kertaa paiston aikana.

Kana nautittiin meillä oheisen bulgur"salaatin" kera. Se oli myöskin ihan itsessään viedä kielen mennessään. Suosittelen!!

Bulgur-halloumi salaatti
1dl bulguria
1 halloumi-juusto
2 punaista paprikaa kuutioituna
n. purkillinen kikherneitä
2-3 rkl hienonnettua minttua
½-1 sitruunan mehu puristetuna
suolaa, pippuria & hyvää oliiviöljyä
Laita paprikat, kikherneet sekä mintut kulhoon ja mausta sitruunamehulla.
Keitä 1dl burguria pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä ja sekoita se hieman jäähtyneenä edellisten joukkoon. Sekoita mukaan myös n.1rkl oliiviöljyä. Mausta pippurilla.
Viipaloi halloumi ja paista pannulla kullanruskeaksi. Sekoita joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti