Muistinpas, että täältä on jäänyt vielä parit syksyiset juhlaruuat julkaisematta. Talven paras juhlasesonki on toki jo ohi, mutta aina on syntymäpäiviä tai ystävien vierailuja joita haluaa juhlistaa vähän paremmalla ruualla. Joten ei nämä myöhässä siis suinkaan ole, eihän? :)
Itsenäisyyspäivänä herkuteltiin Glorian R&V-lehdestä (8/2014) löytyneiden reseptien avulla. Alkuruuaksi tehtiin paahteista mustajuurikeittoa, johon jouduttiin kaupan heikon valikoiman vuoksi korvaamaan puolet mustajuurista perunalla ja luulen, että se vähän heikensi lopputulosta. En siis kirjoittele ohjetta vielä tänne, ennen uusintatestausta pelkillä mustajuurilla. Ihan hyvä keitto ja sen kera nautitut mätinäkkärit silti olivat.
Pääruuaksi halusimme kokeilla jotain ihan uutta ja valitsimme menuumme höyrytettyä siikaa ovensa sulkeneen ravintola Postresin keittiömestarin Samuli Wirgentiuksen tapaan. Yksinkertaiset raaka-aineet useampana komponenttina melko helposti valmistettuna, tuottivat hienon makukokonaisuuden ja kauniin annoksen (joka olisi tummalla lautasella tullut vielä paremmin esiin). Höyrytetyn siian rakenne oli miellyttävä ja kala kypsyi oikeaan kypsyyteen nopeasti ja vaivattomasti. Sitruunamarinoidut fenkolit, porkkanapyreen ja majoneesin valmistelimme jo edellispäivänä, joten varsinainen annos syntyi juhlapäivänä hyvinkin helposti. Vaativampi versio majoneesista ei onnistunut, joten se vatkattiin vielä helpomalla tavalla uusiksi ennen tarjoilua. Onneksi perusmajoneesi on bamixin avulla helppoakin helpompaa ja onnistuu aina.
Jos haluat tarjota ravintolatasoista ruokaa, tavaomaisesta poikkeavin mauin ja kauniin esillepanon kera, niin kokeile tätä. Äläkä missään nimessä unohda tuoretta piparjuurta, se viimeistelee annoksen maut kohdilleen!!
Sitruunamarinoitu fenkoli (4 annosta)
4 keskikokoista fenkolia
1l vettä
4 sitruunan mehu
½dl merisuolaa
Voit valmistaa fenkolit vaikka parikin päivää ennen tarjoamista!
Leikkaa kanta ja ontot varret pois ja viipaloi fenkoli pituussuunnassa. Laita fenkolin siivut kattilaan, lisää vesi, sitruunan mehu ja suola. Keitä kunnes fenkolit ovat kypsiä, n.15min. Jätä fenkolit liemeen jäähtymään ja siirrä jäähtyneenä jääkaappiin. Anna marinoitua vähintään vuorokausi. Lämmitä fenkolit liemessä ennen tarjoamista.
Porkkanapyre
4 keskikokoista porkkanaa
½tl suolaa
25g huoneenlämpöistä voita
Pese, kuori ja siivuta porkkanat. Laita porkkanakiekot kattilaan, lisää suola ja vettä sen verran, että porkkanat juuri ja juuri peittyvät. Keitä hiljalleen ilman kantta hieman pehmeämmäksi kuin al dente, n.7min. Valuta porkkanoista ylimääräinen neste pois ja soseuta porkkanat voin kera. Soseeseen saa jäädä vähän sattumia.
Helppo paahdetulla voilla maustettu majoneesi
2dl majoneesia
3rkl voita
Valmista ensin majoneesi esim. tämän takuuvarman ohjeen mukaan (tai käytä valmista majoneesia). Sulata ja ruskista voi pannussa. Anna jäähtyä. Mittaa majoneesi kulhoon ja lisää voi voimakkaasti sekoittaen joukkoon.
Höyrytetty siika
4 siikafilettä á150g
120g pakaste katkarapuja
merisuolaa myllystä
n.5dl kalalientä
10-15cm pala tuoretta piparjuurta
hienonnettua tuoretta tilliä
Ota katkaravut siivilään sulamaan.
Leikkaa isot kalafileet annospaloiksi.
Levitä pala leivinpaperia leikkuulaudalle ja rouhi siihen suolaa. Paina kalat suolaan molemmin puolin.
Jos sinulla on höyrytyskattila, täytä kattilaosa kalaliemellä niin, että sen pinta ei osu höyrytyskoriin. Höyrytä kaloja kannen alla 7min.
Meillä ei ole tarpeeksi isoa höyrytyskattilaa, joten teimme höyrytyksen uunissa. Kaadoimme kiehuvan liemen (vähän enemmän kuin ohjeessa) isoon metalliseen uunivuokaan, jossa on erillinen ritilä. Ritilän päälle laitoimme palan leivinpaperia, jonka päälle asettelimme kalat. Kanneksi viritettiin palanen foliota. Höyrytimme kaloja 200C-asteisessa uunissa n.8min.
Kuori ja raasta piparjuuri karkeaksi. Jos katakaravut ovat vielä jäisiä, huuhtele niitä kylmällä vedellä.
Kokoa annokset. Asettele fenkolit, voimajoneesi ja porkkanapyree lautasille. Nosta höyrytetty kala ja katkaravut päälle. Viimeistele annos reilusti piparjuuriraasteella ja tillillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti