tiistai 1. lokakuuta 2013

TÄYDELLINEN VIIKONLOPPURUOKA

Vaikka meillä on hieno keraaminen pata, joka aikanaan inspiroi blogin nimeenkin, teemme haudutettuja pataruokia ihan todella vähän. Harmi sinänsä, sillä mikä onkaan viileänä syys-tai talvipäivänä ihanampaa, kuin pitkin päivää uunista leijuvat herkulliset tuoksut, jotka lopulta huipentuvat täydelliseen, lämmittävään makunautintoon lautasella. Työpaikkaruokalan burgundinpata ei ole koskaan herättänyt intohimoja mm. liian kirpeiden hillosipuleidensa ja purkkiherkkusienten ansioasta, mutta Julie&Julia elokuvassa kyseistä ruokaa hehkutettiin niin kovasti, että ajatus sen itse kunnolla tekemisestä jäi kytemään mieleen. Kyseinen elokuvahan ilmestyi vuonna 2009, joten siitä voi laskea miten pitkään esikypsyttelyä tämä ajatus päässä vaati ennen toteutusta...

Etsin netistä Julia Childin reseptin, sen saman mitä leffassa hehkutettiin, ja viileänä lauantaipäivänä ryhdyttiin toimeen. Pitkä prosessi, mutta ai että maistui! Tosin pakko sanoa, että tuoksu oli vielä makuakin herkullisempi. Aivan mieletön suorastaan. Sipuleiden erikseen keittely ei meistä tuonut ruokaan mitään ekstraa, joten se vaihe saa meidän puolestamme seuraavalla kerralla jäädä. Ellette osaa sanoa erityistä syytä, miksi juuri niin kannattaa toimia? Padan pariksi tehtiin myöskin Julia Childin ohjeella gratinoidut perunat, jotka hyvin sen kera maistuivatkin. Kumpikin ohje on poimittu netistä, ei suoraan alkuperäisestä lähteestä eli Julia Childin kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet. Määriä on hieman muokattu meidän kokoonpanoon sopivaksi, suluissa alkuperäiset määrät.


Boeuf Bourguignon
200 g pekonia
öljyä paistamiseen
1 kg naudan sisäpaistia (1,4kg)
porkkana viipaleina
sipuli viipaleina
suolaa
mustapippuria
2 rkl jauhoja
5 dl täyteläistä punaviiniä (7dl)
5 dl tummaa lihalientä (6-7dl)
1 rkl tomaattisosetta
1 murskattua valkosipulinkynttä (2)
timjamia
murennettu laakerinlehti

n.10 pientä sahlottisipulia (18-24 pientä valkoista sipulia tai salottisipulia), jotka haudutetaan lihaliemessä ja punaviinissä.

250 g tuoreita herkkusieniä, voissa paistettuina (450g)

persiljaa

Leikkaa liha kuutioiksi. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja paista se rapean ruskeaksi pannulla öljyssä. Siirrä pekoni reikäkauhalla syrjään suoraan pataan.
Paista lihapalat pekonin rasvassa, johon lisätään vielä öljyä. Laita ruskistuneet lihapalat pekonien seuraan ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paista porkkana- ja sipuliviipaleet samassa rasvassa ja lisää nekin pataan.
Ripottele pinnalle jauhot ja sekoita. Lisää pataan viini ja sen verran lihalientä, että lihat peittyvät. Lisää sekaan myös tomaattisose, valkosipuli, laakerinlehti ja timjami. Kuumenna pata liedellä kiehumapisteeseen ja laita pata uuniin kansi päällä -160C.
Kypsennä ruokaa noin neljä tuntia tai kunnes lihat ovat pehmeitä.

Käsittele sienet ja sipulit lihan kypsyessä.

Sipulit pataan
pieniä valkoisia sipuleita tai salottisipuleita tai keltasipuleita)
voita ja öljyä
suolaa
mustapippuria
lihalientä, kuivaa valkoviiniä tai punaviiniä
persiljan oksia
laakerinlehti
timjamia

Kuori sipulit ja ruskista ne hellävaroen voissa ja öljyssä. Varoen siksi, etteivät sipulit hajoa. Siirrä ruskistuneet sipulit kattilaan ja lisää muut aineet. Keitä sipuleita noin 40-50 minuuttia, poimi ne liemestä odottamaan pataan lisäystä. Seuraavan kerran jätämme erillisen keittelyn sikseen ja laitamme ruskistetut sipulit suoraan uunissa olevaan pataan n. tunti ennen ruokailua.

Paistetut herkkusienet
tuoreita herkkusieniä
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
valkopippuria
Huuhdo ja kuivaa sienet. Leikkaa isommat puoliksi.
Sulata rasva pannulla ja kun voin vaahto on hävinnyt, lisää sienet. Ravistele pannua. Ruskista sienet hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla. Sienet voi paistaa aiemmin, lisää ne pataan juuri ennen tarjoilua.



Perunagratiini
1kg jauhoisia perunoita
½ yksikyntinen valkosipuli
4 rkl voita
1tl suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
1,5dl juustoraastetta (meillä emmental)
1,5dl kiehuvaa maitoa tai kermaa (meillä ruokakerma)

Lämmitä uuni 225C.
Kuori ja viipaloi perunat. Laita ne kylmään veteen likoamaan. Valuta ennen vuokaan laittoa.
Hiero vuoka valkosipulin puolikkaalla. Tämä toi todella mukavan miedon valkosipulisen aavistuksen ruokaan. Voitele vuoka sen perään 1rkl voilla.
Valuta perunat ja kuivaa liika kosteus talouspaperilla pois. Levitä puolet perunoista vuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää puolet juustosta sekä voista. Levitä loput perunat, mausta, lisää loppu voi&juusto ja kaada kerma päälle. Paista uunissa kunnes perunat ovat kypsiä. n.45min.


2 kommenttia:

  1. Mitä viiniä käytitte tähän? Minäkin olen tätä kokeillut useamman kerran ja on tuo Julia Childin resepti paras. :) Hyvä viini on vain hakusessa, jotain aina neuvovat Alkossa ja ilman viiniä ei olla jääty... En muuten juo punaviiniä niin olen ihan ulapalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mari! Pahoittelut viipyneestä vastauksesta. Kovalevy pamahti ja samalla tuli vieraantuminen blogiin... Eikä minusta nyt edes ole apua. Tajusin kysymyksesi myötä, että eipä tullut otettua viinin nimeä talteen. Mekin mentiin tässä Alkon suosituksen mukaan. Pyydettiin vielä eri suositukset itse ruoanlaittoon ja toinen sen kanssa nautiskeluun. Ranskalaiset viinit eivät ole meille tuttuja, joten olisi todellakin pitänyt ottaa nimet talteen! Yritän katsella hyllyjen luona jos nimi muistuisi mieleen. Palaan jos näin käy :)

      Poista