tiistai 12. lokakuuta 2010

Fish tacos = raikasta herkkua

Viime aikoina ei ole tehty kuin perusruokia (makaronilaatikkoa, niitä jo mainittuja keittoja, uunikalaa, kaalilaatikkoa...) ja ne alkavat suoraan sanottuna tulla jo korvista ulos. Mutta kun sen keksiminen mitä söisi on ollut ihan mahdotonta! Mitään ei tee mieli tai ei löydy energiaa jonkun ehkä hyvän ja sopivan ruoan valmistukseen varsinkin kun ei ole varma maistuuko se sitten sen urakan päälle kuitenkaan ja milloin mitäkin syitä. Meidän huonosti toimivalle ruokamielikuvitukselle löytyi pelastus: Tastespotting. Normaalien ruokahakujen selaaminen on tuskaista kun ei oikeasti tiedä tekisikö mieli lihaa, vai kalaa vai kenties kasviksia tai keittoa tai mitä lie ja kaikki ohjeet ovat yleensä joko raaka-aineiden mukaan, aakkosjärjestyksessä tai julkaisujärjestyksessä. Tastespottingin kuvia katsellessa voi nähdä helposti sen mitä tuotos olisi lopulta ja valita reseptinsä sen mukaan. Jotenkin sen kuvahaun perusteella vain on helpompi nähdä samantien kiinnostaako joku ruoka vai ei ja makustella se samantien päässään. Ja samalla pääsee tutustumaan mielenkiintoisiin ulkomaalaisiin ruokablogeihin. Sieltä meille ovat nyt löytyneet koko viikonlopun sekä eilisenkin ruoat. Täähän tuntuu ihan kuin ruokailu olisi yhtäkkiä taas yhtä juhlaa ;)


Amerikkalaisissa kirjoissa, sarjoissa ja leffoissa on tullut törmättyä usein kala tacoihin. Mnusta se on kuulostanut ajatuksena epäilyttävältä, tacot ja tortillat, miksi niitä nyt sitten kutsuukaan, tulee vaan miellettyä niin vahvasti kanan tai jauhelihan ympärille kootuiksi eväiksi. Mutta nyt kun näin noita fish taco kuvia useampia, alkoi sellaista tehdä ihan mielettömästi mieli. Ongelma oli valita monen hyvältä näyttävän ja kuulostavan väliltä se oikea. Tähän alla olevaan päädyttiin ja ai miten se maistui. Tai siis nuo lisukkeet maistuivat, se kala olisi voinut olla jotain muuta. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin tilapiaa, ja vaikka jotain korvaavaa kuten siikaa tai kuhaa menimme ostamaan, niin kun tiskissä sitten oli tilapia-fileitä heti eturivissä niin päätettiinkin ottaa sitä. Vaikka se on jo tullut ulkomailla reissatessa todettua ei meidän makuiseksi kalaksi; maistuu vähän liikaa kalalta. Mutta kun sen tekee itse, niin siitähän voi silti tulla ihan hyvää!? No, ei se maistunut, mutta ei se myöskään onneksi pilannut tätä makunautintoa. Tuoreesta tonnikalasta tai kenties myös miekkakalasta tehtynä nämä olisivat varmaan aivan täydellisiä.

Valmistus on helppoa ja nopeaa, näiden kanssa ei kauaa tarvitse keittiössä hääriä. Ei voi kuin suositella testaamaan! Lisukkeisiin tarvittavia määriä tähän on vähän vaikea laittaa, kun jokainenhan ne itse täyttää makunsa mukaan. Ainekset siis alla, mutta määrät voi sitten päättää itse syöjien ja makunsa mukaan. Meillä tosin iski verottaja näihin kahdelle hengelle tarkoitettuihin lisukkeisiin aika rankalla kädellä - Pikku E hullaantui tässä yhteydessä niin paprikaan, kaaliin kuin avokadoonkin. Tilapiakin maistui. Mutta mikään ei vetänyt vertoja raa'alle kevätsipulille, sitä typy olisi vetänyt varmaan ihan loputtomasti jos ei oltaisi lopulta närästyksen pelosta vedetty lautasta edestä pois :)

Fish tacos
Mieleistä kalaa; tilapia, tonnikala, miekkakala varmaan "aidoimmat", mutta kotimaisesta tulee hyvää. Kuha on ainakin toiminut hienosti.
Kalojen mausteseokseen: suolaa, pippuria, chili-jauhetta, kuivattua valkosipulia, korianteria sekä caffir-limen lehtiä murskattuna.
Limen mehua
Tortilla lettuja

 Itsekasvatetut kirsikkatomaatit ja chili tositoimissa :)

Salsaan
200g kirsikkatomaatteja hienonnettuna
1 pieni punasipuli hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
Sitruunabasilikan lehtiä
Ripaus sokeria ja suolaa
Valkoviinietikkaa
Limen mehua

Kastikkeeseen
Kreikkalaista jugurttia
ruohosipulia hienonnettuna
Limen mehua

Lisukkeet
100g keräkaalia, 1-2rkl valkoviinietikkaa, 1rkl oliiviöljyä
Paprikaa suikaleina
Kevätsipulia pieninä renkaina
Avokado siivuina (tiputa siivujen päälle vähän limen mehua estämään tummumista)
Tuoreita yrttejä esim korianteria. Meillä sitruunabasilikaa.


Valmista ensin salsa maustumaan sekoittamalla sen ainekset yhteen.
Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi, laita suikaleet kulhoon ja kääntele ne valkoviinietikan ja oliiviöljyn kera maustumaan. (Ihan mielettömän hyvä ja helppo lisuke, jota tullaan varmasti käyttämään muissakin yhteyksissä!!)
Sekoita jugurttikastikkeen ainekset keskenään.
Mausta kala, kääri se folioon ja paista uunin grillivastuksen alla kuumalla levyllä molemmin puolin noin 5min.
Laita lisukkeet sekä lämmitetyt tortillaletut tarjolle pöytään ja kun kala on kypsää anna kunkin syöjän koota mieleisensä annokset.

9 kommenttia:

  1. Olen joskus tehnyt supernopeita "kalatacoja" käärimällä lämmitettyjä kalapuikkoja ohuen vehnärieskan sisälle kera salaatinlehtien, avocadon ja kermaviilin. Mutta niitä nyt ei kehtais edes viereisessä pöydässä syödä näiden fisutacojen kanssa samaan aikaan, on ne niin hyvännäköisiä ja herkullisen oloisia:) Kiitos upgrade-vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Nam,ihana täyte noilla tacoilla!

    VastaaPoista
  3. Mulla on ollut sama ajatus ettei tacot ja kala kuulu yhteen, mutta näin kun suosittelet niin kokeiltavahan se on.
    Varsinkin kun siinä on avocadoa, joku megahimo siihen tällä hetkellä :)

    VastaaPoista
  4. KC, tiiätkö, siellä tastespottingissa oli ohje myös kalapuikkotacoille =) Mä voisin kyllä kiirelounaaksi hyvin syödä myös sellaisen version, hra Patalintu jättäis aika varmasti välistä... Kyl mä luulen että nämä ne kuitenkin ehkä voittaa ;)

    Yaelian, oli herkkua, nam :) Nämähän taitaakin olla melkein raakaravintoa kalaa ja lettua lukuunottamatta..? Sulle on varmaan kalatacot tuttu herkku jo ennestään?

    Anni, testiin vaan, ehdottomasti!
    Mul on myös aikamoinen himo avokadoon. Mitähän se sun kohdalla merkitsee, hmmm..? ;D

    VastaaPoista
  5. Pakko sanoa, että ei niitä kalapuikkoja kyllä tee yhtään mieli. Luulen että kalapuikkojen määrä per ihminen on tässä maailmassa vakio, ja mä olen vaan syönyt jo oman osuuteni..

    VastaaPoista
  6. tulin kyselemään (kun olen jo aikani odottanut) että missä viipyy tämän vuoden Halloweenkurpitsalyhty?! :) viime vuotinenkin oli niin upea!

    VastaaPoista
  7. Voi Merituuli, nyt pitää tuottaa pettymys, lyhtyä ei tänä vuonna tullut lainkaan. Ei vaikka meillä oli se hieno itsekasvatettu kurpitsa ja hra Patalinnulla jo ideat valmiina :( Ei vaan ollut aikaa ja sitten se Halloween vaan jo menikin. Harmittaa itseäkin. Ensi vuonna sitten tuplat, ja superhienot!! =)
    Aikaa ja energiaa on vienyt Pikku Kakkosen masukasvattelu ja siihen liittyvät lisätilamietinnät. Eiköhän se tästä nyt taas :)

    VastaaPoista
  8. Oi, tuhannesti voimia odotteluun ja kasvatukseen :)!

    VastaaPoista