lauantai 29. toukokuuta 2010

Parsaa kermaisen, mutta ei kermaa sisältävän, manteli-sherryetikkakastikkeen kera

Tämän kevään parsakokeilu on taas suoritettu. Kuten aiemmin todettu, hra Patalintu ei ole ääretön parsan ystävä, mutta juuri tämän jokakeväisen testin suostuu ihan mielellään tekemään ja maistelemaan. Viime vuonna kokeiltiin parsa-mascarponerisottoa, joka ei ihan varauksetonta suosiota saanut kummaltakaan, vaikka ihan hyvää olikin. Tämän vuoden parsojen perusteella sanoisin, että risottokin olisi ollut erilaista jos itse parsat olisivat olleet parempia.


Perusruokakaupassa ei ole koskaan meidän silmiin osunut muuta kuin niitä jostain ulkomailta tuotuja läpinäkymättömään muoviin pakattuja nippuja, jotka tänäkin vuonna tuottivat pettymyksen. Vaikka nuput näyttivät lupaavilta ja nippu oli paras mitä kaupassa oli tarjolla, kotona puolet tangoista joutivat roskiin, kun olivat jo varsistaan ihan painuneet ja nuupahtaneet. Nekin muutamat jotka sitten syötiin, olivat melkoisen puisevia, eivätkä millään lailla herkullisia. Tästä kokemuksesta seuraavana päivänä käväisin Stockan herkussa ja siellä oli tarjolla kotimaista parsaa, joka minun oli aivan pakko mukaani poimia silläkin uhalla että "kerran keväässä" putki menee rikki.Hinta oli melko suolainen, mutta parsat olivat todella tuoreen näköisiä ja ihanan ohuita. Tuoreesta nipusta ei tietenkään tullut kuvaa otetuksi, mutta etiketti omaan muistiin on tässä. Muuta kuin kotimaista parsaa ei meidän keittiössä varmasti enää nähdä.


Alkutalvesta saimme kommenttilootaan vinkin parsan valmistukseen mahdollisimman simppelisti. Huuhdellut ja puisevat päät pois napsuteltuina parsat riviin uunipellille, päälle hieman oliiviöljyä ja pari rouhaisua suolaa ja mustapippuria. Pelti uuniin grillivastusten alle muutamaksi minuutiksi (pidimme n.5min) ja parsat ovat valmiit. Eikähän tämän parempaa tapaa tosiaan ole. Parsat näyttivät houkuttelevilta ja niissä maistui ihanasti kevät!


Koko parsojen tämän keväinen kokeiluprosessi sai alkunsa kuitenkin Fresh with Anna Olson ohjelmasta, jossa Anna valmisti parsoille herkullisen oloisen mantelikastikkeen. Tämän mekin noille grillatuille parsoillemme tekaisimme. Kastike on ihanan kermaisan oloinen, vaikka kermaa siinä ei ole tipan tippaa, eikä sitä kypsennetä millään lailla! Ihan uudenlainen kastikemuoto meille, ja tosi herkullinen parsojen kera. Arvelemme, että voisi sopia hyvin myös kalalle, mutta vielä ei olla sitä kokeiltu.


Kun kastiketta alkaa parsoilleen tekemään, kannattaa muistaa, että mantelijauhoa liotetaan ensin vähintään kuusi tuntia, mielellään yön yli. Meillä ne ekat parsat syötiin siis ilman mitään kastiketta... ;) Kastiketta tulee tällä ohjeella ihan hurja määrä, riittäisi varmaan kymmenelle parsanipulle. Me muutimme ohjeessa olleet kuppi-mitat deseiksi ja silti soosia oli ihan liikaa. Kannattaa siis pienentää määriä edelleen reippaasti jos tarkoitus on syödä vain pieni alkupala. Annan ohjeistama valkosipulin kynsien pehmentäminen kuumassa vedessä muuten toimi hyvin. Valkosipulin pistävä terävyys todellakin katosi, maku oli pehmeä, eikä seuraavanakaan päivänä tunnu yletöntä valkosipulin makua suussa. Pitää muistaa jatkossa muidenkin "raaka" reseptien yhteydessä. Meillä ei nyt ollut kunnollisia leivänmuruja ja käytimme ihan tavallista korppujauhoa. Ihan hyvin sekin toimi, mutta voi helposti kuvitella kastikkeen olevan täydellistä kun korvaa nuo korppujauhot jollain maukkaammalla... Ihan puhtaan valkoisen kastikkeen saa tietenkin, jos käyttää mantelijauhoon kuorittuja manteleita.

Kermaisa mantelikastike grillatulle parsalle
1dl jauhettuja manteleita
1/3dl kevytmaitoa
1dl vettä
½dl leivänmuruja (meillä korppujauhoa)
2-3 valkosipulinkynttä
1rkl sherryetikkaa
½dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Sekoita mantelijauho, maito ja vesi keskenään kupissa ja laita kuppi jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.
Viipaloi valkosipuli ohuen ohuiksi lastuiksi, laita ne kuppiin ja kaada niiden päälle kiehuvaa vettä. Anna liota 15min niin valkosipulin maku pehmenee miellyttäväksi.
Sekoita mantelimaito, valkosipulit, leivänmurut ja sherryetikka tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella (me käytimme jälkimmäistä). Kaada oliiviöljy joukkoon ohuena nauhana koneen ollessa käynnissä. Mausta suolalla ja pippurilla. Säilytä kastike tarvittaessa jääkaapissa, mutta tarjoile huoneenlämpöisenä. Nautiskele grillatun parsan kera. Anna muuten omassa ohjeessaan esikeitti parsoja 3min ennen grillausta pannulla, mutta me emme näille ohuille herkkupaloille kokeneet siihen tarvetta.

2 kommenttia:

  1. Voi, parsaa, ihanaa.

    Pohdin vain sitä, onko parsa jostain syystä pakko lyhyesti keittää? Siis ei kypsymisen takia. Tällaisen tiedon luin eräästä kokkikirjasta, mutta en saa googlesta irti vastausta. Ihania, ohuita parsoja olette löytäneet. Parsa on niin tuoretuote, ettei sitä kovin monen säilytyspäivän jälkeen innosta enää ostaa.

    VastaaPoista
  2. Rauna, parsa on tosiaan saatava tuoreena ja ohuena. Näitä Hästön parsoja voidaan lämpimästi suositella jos ensi keväänä osuu kohdalle!

    En kyllä usko, että parsa pakosti keittoa tarvitsee. En ole koskaan moisesta kuullut, enkä itsekään löytänyt asiasta mistään mitään mainintaa kun yritin etsiä. Monessakin ohjeessa ja esim (en) wikipediassa parsa grillataan ilman keittämämistä. Mutta korjaa tieto jos vielä jostain löydät vahvistuksen ja perustelut :)

    VastaaPoista