maanantai 19. huhtikuuta 2010

Mausteista kalaa ja etelän hedelmiä

Edellisestä lohiateriasta oli todellisuudessa jo pari viikkoa ennen viime postausta. Nyt viikonloppuna syötiin taas lohta erittäin erinomaisilla lisukkeilla, joten tässä heti perään toinenkin kalamerkintä. Tekisi mieli syödä muutakin kalaa, mutta kalatiskillä niitä ruskeita tonnikaloja, sameita siikafileitä ja painuneita kuhia katsellessa loheen tulee päädyttyä melkein hävettävän usein. Siinä on ilmeisesti menekki sen verran parempaa kuin muissa kaloissa, että tuoreus on lähes aina taattu. Tällä kertaa olimme suunnitelleet ostoslistan Hullujen päivien edullisen tonnikalan ympärille, mutta oltiin liikkeellä sen verran myöhään, että jäljellä olevat tunapalat olivat vähintäänkin epäilyttävän näköisiä. Ei siinä sitten jaksettu alkaa miettiä kokonaan uutta ruokalajia, vaan vaihdettiin vain kala siihen loheen. Kala maustettiin ennen pannulla paistoa samaan malliin kuin vuosi sitten aivan mielettömän hyvän tonnikala-aterian yhteydessä ja oikeasti yllätti miten hyvin sama mausteseos sopi myös loheen.Meille kävi nyt oikein hyvin se, että kalan oma maku ei tullut läpi paljoakaan. Lohifileet pyöriteltiin siis molemmin puolin mausteseoksessa, jossa oli:
1tl sokeria, ½tl valkosipulirouhetta, 1½tl mustapippuria, ½tl hienonnettuja caffirlimetin lehtiä, ½-1tl suolaa, 1 maustemitta savupaprikajauhetta, ½tl kuivattuja chilihiutaleita.


Kookosriisiä ei jostain syystä ole tullut tehtyä aiemmin, vaikka kookos ja lime kuuluvat molempien suosikkeihin. Ai että tämä riisi oli hyvää ja sopi todella hyvin tähän kokonaisuuteen. Tätä tehdään jatkossa usein nyt kun tuli kotonakin kokeiltua!

Kookos-lime-riisi
3dl kookosmaitoa
1dl vettä
2dl jasminriisiä
1-2tl limen kuorta
½ limen mehu
½-1tl suolaa
Mittaa ja huuhtele riisi ja laita ne kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kiehauta neste, laita kansi päälle, ota virta pois, pyöräytä riisiä hieman lusikalla ettei se juutu pohjaan ja anna riisin tekeytyä kuumalla levyllä noin 10min. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää limen kuori ja mehu.

Myös tämä mango salsa miellytti suuresti. Mango ei ollut ihan niin kypsä kuin voisi toivoa (milloinkas se Suomessa olisi, ainakaan heti ostopäivänä), mutta näin kalan kanssa tarjotessa mangon lievä kirpeys ei haitannut. Kypsä avokado pehmensi salsan tunnelmaa ja minttu raikasti suun. Ei tarvitse miettiä tehdäänkö tätä settiä joskus (pian) uudestaankin. Ihan varmasti!

Mango salsa
2 iso mango pieninä kuutioina
1 avokado pieninä kuutioina
3 kevätsipulia hienonnettuna
2-3rkl tuoretta minttua hienonnettuna
½ limen mehu
1 maustemitta chilihiutaleita
hyppysellinen suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
hyppysellinen sokeria (ei varmaan tarpeen jos mango on mehevän kypsä)
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja nauti.

4 kommenttia:

  1. Herkullinen ateria.Mango ja avokaado yhdessä on ihana yhdistelmä,olen tuollaisesta samantapaisesta postaillutkin joskus kauan sitten.Namskis!

    VastaaPoista
  2. Tämä oli tosiaan älyttömän hyvää! Enpä olekaan huomannut, tai vaan enää muistanut, tuota sinun salaattia. Tosi hyvältä näyttää sekin! Siemeniä tähän voisikin hyvin lisätä. Hra Patalintu ei välitä kauheasti tuoreesta korianterista, joten se ei varmaankaan valitettavasti pääse kokeiluun.

    VastaaPoista
  3. Pitää vielä tulla tätäkin kommentoimaan, sillä tuo mango-avocadosalsa ihastutti ihan tosissaan. Piti oikein selitellä itselleen kaupassa, miksi mango-avocadosalsaa pitäisi tehdä kaksi kertaa viikon sisään (onhan noi raaka-aineet kuitenkin hiukan kalliihkoja). Hyvin sain itseni vakuutettua asiasta ja salsaa mutusteltiin tyytyväisesti ensin tonnikalalasagnen kyljessä ja parin päivän päästä sitten tortillojen kera. Ja kyllä oli hyvää!

    VastaaPoista
  4. Laika, eikös vaan olekin hyvää! =) Totta, raaka-aineet ei ole ihan halvimmasta päästä, mutta jotenkin sitä vaan ei voi vastustaa... Kiva kun olet löytänyt tännekin! :)

    VastaaPoista