keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Lammaspaimenen nautaista piirasta

Katseltiin joku viikko sitten televisiosta joltain BBC:n kanavalta Masterchef goes largea ja siinä oli neljällä finalistilla tehtävänä kokata Brittien armeijan harjoitusleirillä lumisessa Skotlannissa koko joukkueelle ulkosalla kelpo eväs harjoituspäivän päätteksi. Yksi ryhmä päätyi sitten tekemään Englantilaista lammaspaimenen piirasta (shepherd's pie), eli kotoisammin jauheliha-perunamuussivuokaa, joka näytti varsin helpolta, maukkaalta ja ravitsevalta ja upposi myös armeijaporukkaan hyvin. Pari päivää myöhemmin hra Patalintu törmäsi samaan ruokaan jossain vanhassa Maku-lehdessä ja niin se päätyi muokattuna sitten meidänkin ruokalistalle, kun ulkoilupäivän jälkeiseen kovaan nälkään tarvittiin jotain helppoa, maukasta ja ravitsevaa.


Ruoan voi tehdä paistoa vaille valmiiksi jääkaappiin vaikka jo edellisenä päivänä, niin ruoan saa sitten ulkoilun päälle nopeasti ilman mitään vaivaa pöytään. Innostuin pursottamaan osan muussista oikein ruusukkeiksi paistoksen pinnalle, mutta sehän ei toki ole välttämätöntä maun kannalta. Tosin aika hauskoja nappuloita noista ruusuista tuli paiston jälkeen, ja sinänsä lisäsivät tämän muuten hyvin yksinkertaisen ruoan houkuttelevuutta. Kyllä tätä voi ihan oikeasti suositella!

Edit 14.2. Lisättiin jauheliha-kasvisseokseen vielä 2dl kasvislientä ja ai että se teki hyvästä vielä parempaa. Hieman kuivahko vuoka muuttui todella mehveäksi ja makuakin tuli roimasti lisää! Nyt tätä vasta voikin suositella :)

Shepherd's Pie (n.4 annosta)
1 sipuli hienonnettuna
1rkl öljyä
400g naudan jauhelihaa (tämän pitäisi tietysti oikeasti olla lammasta)
250g pakaste kruunu vihanneksia (kukkakaali, parsakaali, porkkana)
100g pakasteherneitä
2-3rkl worcestershirenkastiketta
½tl suolaa
kunnon rouhaisut mustapippuria myllystä
2dl kasvislientä
800g perunoita
2-3rkl voita voita
½-1tl suolaa
perunoiden keitinlientä
1dl maitoa
Kuori ja keitä perunat suolatussa vedessä. Kaada ylimääräinen vesi pois ja muussaa perunat. Ole huolellinen että siihen ei jää möykkyjä jos aiot pursottaa muusin vuoan päälle. Sekoita joukkoon maito ja voinokareet. Tai käytä jostain muusta ruoasta yli jääneet muussit, niin pääset vielä helpommalla.
Kuumenna öljy pannulla, kuulota sipulit ja paista jauheliha kypsäksi. Lisää kasvissekoitus pannuun ja mausta. Kaada vielä lopuksi kasvisliemi joukkoon, niin seos muuttuu kastikemaisemmaksi.
Kaada jauhelihaseos öljytyn uunivuoan pohjalle. Levitä jauhelihan päälle perunamuussi. Pursota osa muussista päälle ruusukkeiksi tai tee pintaan kuvioita haarukalla. Paista 200C asteisessa uunissa noin 20min.

4 kommenttia:

  1. Hei, nyt mä löysin tänne! :) Ihanaa! Mä olen ruokafriikki, tosin niin että seuraan himona telkkariohjelmia, ja himottelen kuvilla, mutta kokkaan ilman ohjeita... Ja siis täytyy onnitella teitä, jaatte herrana ja rouvana ruokahimon!
    Enivei, wanhana irkuissa aikaa viettäneenä shepard's pie on tosiaan tuttu. Pitäisikin itsekin tehdä joku kerta. Ja vinkkinä, että tehtiin siellä samaan tyyliin myös "Fisherman's pie"ta eli kalamiehen piirasta. Kalana käytettiin "monk fish" en tiedä mitä on suomeksi, paistettiin pannulla ja tehtiin sille valkoinen juustokastike (chrddarista). Jos en ihan väärin muista laitoimme kastikkeeseen valkosipulia ja perusmausteet tietty. Oli hyvää!! Pitäisi sekin ruoka herätellä kotona henkiin. Kalaksi kelpaa varmaan mikä vaan vähän maukkaampi, esim ihan lohi...

    VastaaPoista
  2. Moi Helena, kiva kun löysit tännekin ja kiitos kommentista!! :)
    Hienoa tuo ilman ohjeita kokkaaminen. Sitäkin harrastetaan, mutta useimmiten katsotaan jostain alkua ja sävelletään sitten loppu oman maun mukaan. Niinkuin täällä näkyy :)

    Etsittiinkin muuten tän shepherd's pien yhteydessä myös tuon "kalapiiraan" ohjetta, mutta ei sit vielä päästy kokeiluasteelle. Tuliko teillä niiden kalojen ja kastikkeen päälle vielä perunamuussikin? Miten mä muistelen jotain taikina juttua..? En enkuissa sitä koskaan itse kokeillut. Ja laitatko kalat paloina vai ihan fileenä, paloina varmaan? Täällä harmittaa kun Cheddarin löytäminen on niin kiven takana, ja on vielä hurjan kallistakin. Mut juuston voisi varmaan helposti korvata muullakin. Monkfish on muuten merikrotti :)

    VastaaPoista
  3. Joo, kalan ja kastikkeen päälle tuli perunamuussi samaan tapaan kuin shepard's piessa. Voitaikinakansi laitettiin "Kidney pie"n päälle. Kidney pie tehtiin munuaisesta, maksasta ja naudan lihasta, sipulin kanssa ja kastike oli tumma kirkas lihaliemipohjainen paksuhko kastike. Se olisi muuten ollut todella hyvää, mutta munuaiset on suurinpiirtein ainoita asioita mitä mä en oikein nautinnolla pysty syömään. Maksa-liha-versioina toi olisi ihan kokeilemisen arvoinen...pitääkin ottaa työn alle. Se voitaikina kansi toimii muuten hyvin suolaisen ruuan kantena, mukaan vaan sitten keitettyjä perunoita- erinomaista jos sitä kastiketta on tarpeeksi :)

    Kalapiiraaseen joo kalat laitettiin paloina, varmaan siksi että paistettiin ne kevyesti pannulla voissa ja valkosipulissa (miksei se fileenäkin toimisi??). Ja toki cheddarin voi korvata! En mä mielestäni täällä löydä samanlaista cheddaria, joten käyttäisin jotain ihan perusemmental-mozzarella raasteseosta kastikkeen maustamiseen. Miksei joku sulatejuustokin toimisi hyvin, tai savujuusto tai tai... :)

    VastaaPoista
  4. Thanks :) Pitää alkaa testailemaan, varmasti saa kyllä helpolla hyvää!

    Sisäelimiin me ei kumpikaan kosketa, ei edes maksaan. Joten kidney piet, haggisit yms saa ihan rauhassa olla mitä on...
    Voitaikinaan me ollaan kääritty mm. hirveä (löytyy täältä hirvi-tunnisteen alta) ja se oli hirveän (en voinut taaskaan vastustaa) hyvää :)

    VastaaPoista