maanantai 15. helmikuuta 2010

Honey, honey

Meillä ei ole paljon leivottu tai syöty pullaa. Jos jotain tulee leivottua, niin jotenkin pulla ei koskaan käy mielessäkään, ei kai vaan olla varsinaisia pullaihmisiä. Vaikka kyllähän hyvä pulla on oikeasti ihan tosi hyvää. Sellaiset juuri uunista tulleet, pohjasta hieman kärähtäneet ja pinnalta rapeat, mutta muuten pehmeät korvapuustit - eihän parempaa olekaan.


Kun joku ystävällinen eilen muistutti, että ystävänpäivän lisäksi on myös laskiainen, alkoi yhtäkkiä tehdä ihan älyttömästi mieli laskiaispullaa. Yksi sellainen on yleensä joka vuosi tullut syötyä kun niitä on hankittu työpaikalle tai käyty jossain kahvilassa, mutta tänä vuonna näin ei ole päässyt käymään. Eihän siinä sitten muu auttanut kuin kipaista kauppaan ostamaan hiivaa ja muita tykötarpeita ja laittaa taikina kohoamaan. Ohjetta vilkuilin Myllyn Paras luomuvehnäjauhopussin kyljestä, mutta vähän jouduin ja päädyin sitä muuttamaan. Hunajaa meillä ei ollut kuin puoli desiä, joten käänsin sokerin ja hunajan mittasuhteet toisinpäin. Alkuperäisessä ohjeessa hunajaa siis desi ja sokeria vain puoli. Hunaja kyllä sopi pullan makeutukseksi aivan loistavasti, joten ensi kerran varmaan tulee se koko desi taikinaan laitettua. Ohjeessa sanottiin myös jauhoja tarvittavan kilon verran, mutta minusta taikina oli ihan täydellistä kun sain yhden vajaan pussin sinne laitettua. Taikina kohosi varmaan lähes nelinkertaiseksi ja pullat olivat ihanan kuohkeita ja pehmeitä. Juuri sellaisia kuin laskiaispullien pitää ollakin.



Hunajainen pullataikina (16 laskiaispullaa)
n.810g (-1kg) luomuvehnäjauhoja
4dl luomumaitoa
50g hiivaa
½dl juoksevaa hunajaa
1dl sokeria (tai 1dl hunajaa ja ½dl sokeria kts. yllä)
½tl suolaa
1rkl kardemummaa
1 luomukananmuna
150g voita
Lämmitä maito kattilassa kädenlämpöiseksi ja sulata hiiva siihen. Sekoita joukkoon hunaja, sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhot taikinaa tunnustellen. Se ei saa mennä liian jäykäksi tai lopputuloksena on kivikovat pullat. Tuon 800 gramman kanssa ei tuosta tosin ole vielä mitään pelkoa. Lisää pehmeä voi taikinaan alustuksen loppuvaiheessa. Jätä taikina kohomaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. Muotoile pullat ja jätä ne kohoamaan pellille liinalla peitettynä vielä puoleksi tunniksi. Voitele pullat rikotulla kananmunalla ja ripottele päälle raesokeia tai mantelilastuja. Paista 225C asteessa noin 15(-20)min.

La(i)skiaispullien hyökkäys

Herra Patalintu laittoi omaan pullaansa kermavaahdon lisäksi vadelmahilloa, minä täytin omani hillolla ja mantelimassalla.
H-y-v-ä-ä! Tosin, vedimme molemmat sisuksiimme paiston jälkeen kaksi muhkeaa pullaa ja siinä taisi tulla taas oma pullakiintiö joksikin aikaa täytettyä. Näitä löytyy siis pakkasesta jos joku tuttu sattuu ulkoilulenkillään tai kauppareissulla yllättäin kylään pistäytymään :D

5 kommenttia:

  1. "Kyllähän hyvä pulla on oikeasti ihan tosi hyvää."

    Maistuivat sellaisenaan ilman laskiaiseen kuuluvia täytteitäkään, kiitos lomapäivän pullakahveista! :)

    VastaaPoista
  2. Kiva että maistui! Vaikka valitsitkin olla ottamatta täytteitä... ;) Mukavaa loman jatkoa, ja tervetuloa toisille :)

    VastaaPoista
  3. Miks tän hunaja pullan kanssa käytetään myös normi sokeria? Tuleeko ton pullan koostumuksesta outoa tms jos menee pelkällä hunajalla? t. jansse

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nytpä en kyllä osaa varmasti vastata. Itse ajattelisin että hunajassa on niin vahva oma makunsa, että se peittää kaiken muun jos laittaa sitä pelkästään. Mutta en tiedä vaikuttaisiko koostumukseenkin. Koitapa ja kerro miten kävi! :) Puolita vaikka taikina niin ei mene paljon hukkaan jos ei onnistukaan.

      Poista
    2. Jossain törmäsin nyt sellaiseen tietoon, että koska hunajassa on vettä, niin ihan täysin sokerin korvaajaksi siitä ei ole juurikin rakenteen takia.

      Poista