No ohhoh, johan on aikaa vierähtänyt. Edellinen postaus on näköjään itsenäisyyspäivältä ja sen jälkeen ovat viikot, joulut, uudet vuodet ja loppiaiset kiiruhtaneet ohitse. Loppuvuosi meni kakenlaisessa kiireessä, eikä ruokaa kertakaikkiaan tullut paljon tehtyä. Saati sitten että mikään olisi päätynyt blogiin asti. Alkuvuosi taas ei heti herättänyt kokeilunhalua, vaan olemme kokkailleet lähes pelkästään vanhoja tuttuja, jo aiemmin hyviksi todettuja reseptejä käyttäen. On tuolta taukoajalta muutama ohje rästissä, mutta palataan niihin vasta myöhemmin.
Aloitamme nyt uudella innolla Kiinalaisen uuden vuoden innoittamina Kiinalaisilla ohjeilla, jotka on oikeasti kokattu eilen. Ihan tuoretta tuotantoa siis. Nyt alkava vuosihan on Härän vuosi, jota pidetään pohdinnan, sadonkorjuun ja varovaisten päätösten aikana. Härän vuosi symboloi työn teon avulla saatavaa vaurautta, joten nyt kannattaisi panostaa työhön saavuttaakseen tuloksia. Härän vuonna syntyneen henkilön pitäisi olla rauhallinen, kärsivällinen, järjestelmällinen sekä väsymätön työntekijä. Herra Patalintuun kyseiset ominaisuuden sopivatkin melko hyvin, joten kenties näissä on jotain perääkin. :) Emme tiedä kuuluuko horoskooppieläintä syödä, mutta meillä nyt ainakin maisteltiin pikapaistettujen kasvisten ohella naudanlihaa mustapapukastikkeessa. Tästä ei varmaankaan ole kuitenkaan perinteeksi, sillä useat vuosieläimet tuottanevat ei oota paikallisissa ruokakaupoissa. Lohikäärme lienee enemmän kuin haastava missä vaan... Kokeilemamme ohjeet olivat molemmat äärettömän helppoja ja nopeita sekä erittäin maistuvia. Molemmat tosin mietimme, että kumpaankin ohjeesen voisi ensi kerralla lisätä hieman tuoretta chiliä eikä hitunen inkivääriäkään ehkä olisi pahitteeksi. Ohjeet on poimittu Suuresta Aasialaisesta Keittokirjasta.
Pikapaistetut kasvikset
1 porkkana ohuina suikaleina
1 pieni punainen paprika parin sentin lohkoina
100g vihreitä papuja, poista kannat ja kärjet ja leikkaa puoliksi
1 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
100g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
1½tl maissijauhoja (maissitärkkelystä)
1dl kanalientä
1tl seesamiöljyä
1tl sokeria
2tl soijakastiketta
Sekoita maissijauhot pieneen määrään (jäähtynyttä) kanalientä. Lisää loput liemestä, seesamiöljy, sokeri ja soijakastike. Kuumenna öljy wokissa tai paksupohjaisessa paistinpannussa. Lisää porkkana ja pikapaista kovalla lämmöllä 30 sekuntia. Sekoita joukkoon valkosipuli ja lisää loput kasvikset sekä sienet ja pikapaista kovalla lämmöllä 2 min. Kasvisten pitää jäädä rapeiksi ja kiinteiksi. Kaada liemiseos pannuun ja sekoita kunnes kastike kiehahtaa ja sakenee. Tarjoa heti riisin kera.
Naudanlihaa mustapapukastikkeessa
2 rkl säilöttyjä mustapapuja huuhdottuna ja hienonnettuna (tai valmista mustapaputahnaa)
1 keskikokoinen sipuli suikaloituna
1 pieni punainen paprika parin sentin paloina
1 pieni vihreä paprika parin sentin paloina
2tl maissijauhoja (maissitärkkelystä)
1¼dl lihalientä
2tl soijakastiketta
1tl sokeria
2rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
Pari rouhaisua mustapippuria
250g ohueksi viipaloitua naudanpaistia
Sekoita maissijauhot jäähtyneeseen lihaliemeen, lisää soijakastike ja sokeri. Kuumenna wokissa 1rkl öljyä. Lisää valkosipulit, mustapippuri, sipuli ja paprika ja pikapaista kovalla lämmölllä 1 min. Ota pois wokista. Lisää wokkiin loput öljystä. Lisää liha ja pikapaista kovalla lämmöllä 2 min, kunnes liha vaalenee. Lisää mustapavut, lihaliemiseos ja kasvikset ja sekoita kunnes kastike kiehahtaa ja sakenee. Tarjoa heti riisin kera.
Kävijälaskurin mukaan olemme onnistuneet kadottamaan kutakuinkin kaikki lukijamme, ja ihan aiheellisesti niin. Nyt tarkoituksena on kuitenkin jälleen aktivoitua, joten toivottavasti edes jokunen löytää tänne takaisin kommentteineen. Jokatapauksessa, hyvää uutta vuotta – sekä länsimaisen, että Kiinalaisen kalenterin mukaan! Mitä kaikkea tämä vuosi tuokaan mukanaan, selviää aikanaan.
Hyvää uutta vuotta teillekin! :-)
VastaaPoistaMolemmat ohjeet kuulostavat tosi hyviltä. Pitää varmasti kokeilla näitä, nam!
Kiitos Hippu! :o)
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti ottaa testiin. Mutta pieni chilin lisäpotkaisu ei tosiaan ehkä ole pahitteeksi jos/kun chilistä tykkää :)
Ehdinkin jo kaipailla uusia paivityksia! Terveisia taalta ei ihan Kiinasta asti! ;)
VastaaPoistaJesh, nyt olisi tarkoitus selvitä ilman viikkoa pidempiä taukoja. Saa piinata jos mitään ei ala kuulumaan :)
VastaaPoistaTerveisiä kovasti kaikille sinne ei ihan Kiinaan ;)
Pöperö näytti hyvältä, mutta mulla on teille oikeestaan haaste toimitettavana. Tarkemmat toimintaohjeet löytyy Meriselityksistä.
VastaaPoistaHauskaa, että Patalintu palasi tauolta. :)
VastaaPoistaLueskelin tätä muutama ilta sitten ja alkoi niin kovasti tehdä mieli kiinalaista. Harmi, ettei ollut sopivia aineksia, houkutus oli suuri. Enpä ole tehnyt kiinalaista ruokaa itse enkä edes aiemmin harkinnut asiaa, mutta kun ihan lähellä ei ole kiinalaisravintolaa niin itsetehty olisi hyvä ja kukkarollekin maistuva vaihtoehto.
KC ja Rauna, kiitos kommenteista! :)
VastaaPoistaKC, vastaamme haasteeseen mahd. pian. Kuva on jo tarkistettu, että on julkaisukelpoinen ;)
Palasimme Rauna juu tauolta, vielä kun töissä tajuaisivat, että tässä olisi ihmisillä parempaakin tekemistä... ;) Nämä meidän kiinalaiset ohjeet ovat ainakin tosi helppoja ensikokeiluunkin. Ja maistuvia ja nopeitakin vielä! :)