torstai 22. toukokuuta 2014

ZOO-SYNTTÄREIDEN SUPERSUKLAISET SEEPRA-BROWNIET




Meillä vietettiin viime sunnuntaina Pikkuveljen 3-vuotis synttäreitä. Itse syntymäpäivä oli jo huhtikuun puolivälissä, mutta odotettiin että mies sai nakutettua uuden terassin paikoilleen, niin että saatiin hyödynnettyä myös ulkotilat juhlijoita varten. Säiden puolesta en voisi olla tyytyväisempi lykkäyksestä, +24 ja kevyt tuulenvire, eihän sen parempaa juhlasäätä olekaan!

Minä olen nämä lastenjuhlat tykännyt aina järjestää jonkun teeman mukaan (kun teema on mielessä, ideat tarjottavista vaan soljuvat päähän), enkä tehnyt poikkeusta tälläkään kertaa. Pojan kanssa kuulostelin, että eläimet voisi olla kiva juttu (jos ei toisteta viime vuoden autoja) ja niinpä meille muodostui vähän sirkuksen ja vähän eläintarhan tunnelmaa. Tarjottavien suhteen vedin huomattavasti helpommalla linjalla kuin aiempina vuosina. Vedin linjauksen oikeastaan niin, että puolet lapsille ja puolet aikuisille, toki ilman rajoitetta syödä yli rajojen! Fakta on, että lapset tykkäävät eniten kaupan kekseistä, joten kun sekä suolaisella että makealla puolella tuli eläinkeksejä vastaan, se osuus tarjoilusta oli sitä myöten selvä. Lapsia houkuttamaan tein myös annoksen pieniä herkkulihapullia ja hyvin ne kauppansa tekivätkin. Aikuisille suunnattu suolainen oli äskettäin ensi kertaa kokeilemani vuohenjuusto-parsakaalipiiras, joita tein kaksin kappalein. Hedelmävadin suhteen mulla oli kunnianhimoisemmatkin suunnitelmat mielessä, mutta vesimeloni osoittautui puolimädäksi, joten ehkä sitä sittten seuraavissa juhlissa... Hedelmät muuten olivat kovassa suosiossa, ja siitä löytyi helposti mussutettavaa ihan pienimmillekin vieraille.

Pandakakku onnistui yli odotusten, mutta siitä enemmän seuraavalla kerralla. Nyt keskitytään seepra-browniehein. Tai ehkä ne seepran raidat olivat vain omassa mielikuvituksessa, mutta ihan kelpo makupaloja nämä olivat. Jos rakastaa suklaata, rakastaa näitäkin. Suklaan määrässä ei nimittäin ole säästelty! Yhdistelin kahta ohjetta: Pirkka 5/2014 tuorejuustobrownieiden päällistä ja Ruokahommia -blogista löytämiäini Nigel Slaterin brownieita.  Brownie pohja on todella tuhti. Jos haluaa sellaista valuvaa täyteläistä suklaata, niin tästä sitä saa - jos tekee annoksen tarpeeksi pieneen vuokaan (ehkä 20x30cm), niin että paloista tulee paksut ja tarjoilee sen tuoreeltaan. Minä venytin saman määrän taikinaa isompaan vuokaan (n. 25x40cm) ja tarjosin palat jääkaapituksen jälkeen. Hyviä myös näin! Ei sitä brownien valuvuutta, mutta helposti syötävää, maistuvaa ja sanoinko jo, suklaista! Kummin siis vain.


Seepra brownies - suklaapalat
3 dl sokeria 
250 g voita 
250 g 70% tummaa suklaata 
3 munaa 
1 keltuainen 
1,5 dl vehnäjauhoa 
1,5 dl kaakaojauhetta 
1 tl leivinjauhetta 
Pinnalle
200g vaniljatuorejuusto
1 kananmuna

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sekoita voi ja sokeri todella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi (tässä oli minulla tosiaankin tekemistä, meinasin lopettaa monta kertaa kesken). Laita puolet suklaasta sulamaan vesihauteeseen ja murskaa toinen puoli suklaasta karkeaksi murskeeksi. Riko munat erilliseen kulhoon ja vatkaa ne haarukalla kevyesti rikki. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Sekoita sitten jatkuvasti hitaasti tai keskinopeudella vatkaten munaseos voi-sokerivaahtoon vähän kerrallaan. Kun seos on tasaista, sekoita mukaan lastalla kääntelemällä sulanut suklaa. Siivilöi mukaan jauhoseos ja lisää lopuksi suklaarouhe. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. 

Sekoita tuorejuusto ja kananmuna keskenään varovasti lusikalla - älä vatkaa, ettei seos löysty liikaa. Lusikoi seos laikuiksi brownietaikinan päälle. Pidä veistä pystysuorassa borwnien pintaan nähden ja tee pintaan seepran raitoja siten että tuorejuustoseos sekoittuu osin taikinaan.

Paista kakkua uunissa n. 20-25 minuuttia ja kokeile haarukalla kakun keskeltä. Jos kakku on tahmaista, mutta ihan raakaa taikinaa ei tartu haarukkaan, kakku on valmis. Parempi jättää kakku mielummin vähän liian löysäksi kuin paistaa liian kypsäksi, sillä se jähmettyy jäähtyessään.


4 kommenttia:

  1. Justhan vasta luin että hän syntyi;D
    Onnea pikkumiehelle ja hienot kekkerit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se vaan on kolme vuotta vierähtänyt, uskomatonta!! :)
      Kiitos paljon Jael <3

      Poista
  2. Osaatko sanoa kuinka nuo browniet kestää pakastamisen? :-) tarkoitus olis leipoa vastaavia ylioppilasjuhliini, mutta mitenkään en ehdi tehdä kaikkea edeltävänä iltana.Näiden ei kuitenkaan tarvitsis olla pakastimessa kuin pari päivää, joten mitä luulet, onnistuisko? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Viivi, pahoittelut viivästyneestä vastauksesta!! Olisit tietysti nyt viikonloppuna leiponut... Toivottavasti ehtii vielä. Tosin ihan varmaa en osaa pakastuksesta sanoa, kun en ole sitä kokeillut. Mutta luulisin että kestävät myös sen. Kannattaa varmaan pakastaa yhtenä tasona (ei latoa paloja päällekkäin) etteivät sulaessa tartu toisiinsa. Ihania juhlia ja onnea tuoreelle ylioppilaalle :)

      Poista