sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Linssiunelma

Syksyiseen kasvisruokakyselyymme antoi myös Choco-chilin Elina oivan vinkin: linssiversio shepherd's piesta. Lihaisaa piirasta on tehty aiemmin, täällä, ja siitä kovasti pidetty, mutta nyt on pakko sanoa että tämä kasvismalli vei voiton. Ihanat aromit joita ruokaa odotellessa ympärillä leijui varmistivat ruokahalun, eikä maku tuottanut pettymystä. Punaviiniä meillä ei ensimmäisellä testikerralla ollut, joten päätin lorauttaa tilkan punaviinietikkaa (huomattavasti vähemmän kuin mitä viiniä olisi tullut) ja se toi mukaan mukavaa kirpeyttä. Margariinin sijaan laitoin voita ja kaurakerman korvasin ruokakermalla. (Yhtä ruokaa varten ei viitsi ostaa purkkeja joille ei ehkä myöhemmin ole käyttöä.) Siinä meillä kävi moka, että yhtään ajattelematta käytettiin purkkilinssejä, siis valmiiksi keitettyjä. Jäipähän vähän turhaa nestettä vaikka veden määrää valmiiksi pienennettiin... Kuivalinssejä siis! Tätä muuten taidetaan tehdä tänäänkin kun ainekset juuri sopivasti löytyvät valmiiksi kaapista. Slurps.

Shepherd's pie linsseistä

3rkl oliiviöljyä
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienottenuna
3 pientä porkkanaa pieninä kuutioina
2 lehtisellerin vartta pieninä kuutioina
4dl vihreitä linssejä huuhdeltuna
2 laakerinlehteä
1 kasvisliemikuutio
7dl vettä
1dl punaviiniä (tai 1rkl punaviinietikkaa)
tuoretta timjamia
1kg perunoita
2,5dl ruokakermaa
50g voita
suolaa

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Kaada suurin osa vedestä pois. Lisää kerma + voi ja muussaa perunat. Lisää suolaa tarvittaessa.
Kuulota sipuleita öljyssä. Lisää porkkanat sekä sellerit ja paistele n.10min kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää linssit, laakerinlehdet, kasvisliemikuutio, punaviini, timjami sekä vettä. Lisäile vettä vähitellen, ettei kastike jää liian vetiseksi. Anna kiehua kunnes linssit ovat kypsiä.
Kaada linssikastike uunivuoan pohjalle. Levitä päälle perunasose. Paista 200C asteisessa uunissa n.30min tai kunnes pinta saa hieman väriä.



7 kommenttia:

  1. Tämä ruoka olisi kyllä mainio linssien ensimmäiseen kokeiluun mutta...harmi kun ei oikein pakki meinaa kestää perunaa tällä hetkellä. Tuo muussiin uunitus on huippujuttu. Ja pinta on kaikista parasta :)
    Onko sulla mitään hyvää ohjetta linssikokeiluun missä ei olisi perunaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hitsi, eipä sitä kyllä sitten tee mieli kokeilla. Tuo linssikastike voisi olla kiva lisuke ihan sellaisenaan. Vaikka (valkoisen) kalan kera, tai mitä keksiikin :)

      Tämä maalaissalaatti on ollut huippuhyvää joka kerta kun sitä on tehty http://patalintu.blogspot.fi/2011/10/kesa-kielella.html
      Kolmen sipulin kastike on ihan ehdoton sen kanssa! Fetan voi jättää poiskin, vaikkakin meistä se tekee tästä täydellisen ;) Sinihomejuusto voisi kyllä sopia myös mainiosti. Ollaan tehty tätä myös talvella talvijuureksista. Ne on pilkottu samaan tyyliin kuin kuvassa, laitettu uunipellille ja paahdettu kevyesti öljyllä siveltynä reilu 30min uunissa. Todella hyvää niinkin.

      Poista
    2. Uunijuurekset on ihan meidän lemppareita! Pitääkin lisätä kauppalistaan linssejä ja pistää testaukseen. Kiitos taas vinkistä :)

      Poista
    3. Ollos hyvä :) Toivottavasti maistuu!

      Poista
  2. Heipä hei :) Kiitos haasteesta, tulen kurkkimaan!

    VastaaPoista
  3. Meillä löytyi sunnuntai-iltana vain jauhelihapaketti ja perunasäkki jääkaapista ja jonkilaisen "köyhän" shepherds pie -version tein siitä tämän ohjeen innoittamana. Mut ehdottomasti täytyy kokeilla noilla linsseillä. Ja tuon mainitsemasi linssisalaatin taidan laittaa pikimmiten kokeiluun. Jonkinlainen linssikaipuu on nyt iskenyt, tykkään itse linssikeitosta, mutta mies ja 3v. ei niinkään... Kokeiltiin myös vähän aikaa sitten tuota paahtopaistiohjetta, oli hyvää! Itse tykkäsin ehkä enemmän siitä puolukkamarinodusta, jonka ohje on teiltä myös bongattu. Samaisen puolukkamenuun salaattiohje kuuluu myös nykyään meidän keittiön vakiosalaattivalikoimiin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kiva soveltaa kun löytyy inspiraatio jostain :) Mulle maistuu myös linssit tosi hyvin, harmittavan harvoin niitä kuitenkin syödään. Jotenkin aina miettii ensin jotain muuta, eivät ole vielä selkäytimessä... E tykkää linsseistä, V ei ole kovin innostunut. Ai niin se puolukkapaisti, onkin itsellä ihan unohtunut. Kiitos muistutuksesta salaatteineen kaikkineen :)

      Poista