sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Tulista ja makoisaa: fajitas

Meillä tehdään fajitaksia, tai tortilloja, millä nimellä niitä nyt kukakin haluaa kutsua, aina silloin kun tekee mieli jotain maukasta ja raikasta, suolaista ja makeaa & tulista ja pehmeää. Fajitaksissa yhdistyvät nämä kaikki, kun täytteet valitsee kaikkea sopivasti yhdistellen. Nämähän ovat tuttu juttu varmaan kaikille, joten sen kummemmin ei systeemiä tarvitse varmaankaan valottaa. Mieluisat täytteet tortillalätyn sisään, lätty rullalle ja syömään. Jokapäiväisen leivän Jams olikin juuri sopivasti tehnyt kaavakuvat siitä kuinka lätty kannattaa taitella ettei kaikki ruilahda syödessä syliin. Kannattaa vilkaista jos systeemi ei ole ennestään tuttu.


Meille fajitaksissa tärkeintä on hyvä salsa ja guacamole, tai kuokkis kuten sitä itse kutsumme, ja ne tehdään AINA itse. Kaupan valmistahnoissa vaan ei ole ikinä löytynyt oikeaa makua, tai oikeaa potkua tai oikeaa koostumusta tai... Salsan peruskivenä ovat ehdottoman mehevät tomaatit, ja kuokkis ei onnistu jos avokado ei ole kypsää. Niiden valinnassa kannattaa siis olla tarkkana.

Tomaattisalsa
5-6 kypsää mehevää tomaattia
1 keskikokoinen paprika (punainen)
1-2 kesäsipulia (talvella toimii hyvin myös ruohosipuli, tai tavan sipulia voi hieman ensin kuulottaa jos on liian väkevää)
8-15 jalopeno-viipaletta tai 10-20 peppadewta (näistä ei koskaan tiedä kuinka tulisia ovat, joten kannattaa laittaa jokunen, maistella välillä ja lisätä jos potkua ei vielä löydy tarpeeksi)
½-1tl sokeria
savusuolaa maun mukaan
Leikkaa paprika puoliksi ja laita se kuoripuolet ylöspäin uuniin grillivastuksen alle (250C), kunnes kuoret “kuplivat” ja ovat mustuneet (15-20min). Laita puolikkaat hetkeksi kylmään veteen, jotta ne jäähtyvät käsittelykelpoisiksi. Irrota kuoret (lähtevät helposti kun paprika on tarpeeksi paahtunut) ja hienonna paprika veitsellä mahdollisimman hienoksi “mössöksi”. Poista tomaateista kannat ja sisus ja pilko ne veitsellä mahdollisimman hienoksi silpuksi. Hienonna myös sipuli ja jalopenot yhtä hienoksi. Jos tomaateista tuntuu irtoavan liikaa nestettä voit laittaa ne sekoitus- /tarjoiluastiaan siivilän kautta, että salsa ei jää liian vetiseksi.
Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta suolalla&sokerilla. Voit myös lisätä esim. Tabascoa tai cayennejauhetta, jos kaipaat enemmän tulisuutta. Voit myös vetää kevyesti sauvasekoittimella jos haluat salsasta mössömäisemmän.


Guacamole
1 iso tai 2 pientä kypsää(!) avokadoa
2-3 mehevää tomaattia
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
½-1 limen mehu
2 maustemittaa cayennejauhetta
suolaa
Poista avokadosta kuoret sekä kivi. Poista tomaateista kannat ja sisus. Tomaattin lihaa saa olla kutakuinkin yhtä paljon kuin avokadoa. Laita kaikki ainekset (paitsi cayenne ja suola) sekoituskulhoon ja vedä kevyesti sauvasekoittimella. Kuokkikseen saa jäädä sattumia, joten älä sekoita liian tasaiseksi. Mausta suolalla ja cayennella mieleiseksi. Limen mehu estää avokadon tummumisen, mutta jos epäilyttää, voit pitää avokadon kiven seoksessa tarjoiluun asti.


Näiden lisäksi meillä oli maustamattomia kanasuikaleita, jotka paistettiin pannussa (mausteeksi suolaa ja mustapippuria) ja lopussa mukaan kaadettiin purkki GoGreenin Salsa Mixiä (kideny-papuja, maissia ja tomaattia). Myös salaatti, kurkku, tuore ananas sekä kermaviili kuuluvat mukaan. Ja tietysti hieman maissilastuja dippailuun! Tortillalätytkin olemme usein tehneet itse, mutta nyt ei jaksettu. Lisätään niiden ohje ja kuvat tänne, kun seuraavan kerran ryhdymme lätynpaistoon.


Que aproveche!

9 kommenttia:

  1. Tämän setin ehdottomasti parasta antia on nimenomaan kuokkis ja salsa! Toimii kaikkien täytteiden maustajina!

    Tuota avocadojen kypsyyttä en oo vieläkään oppinut kunnolla tunnistamaan, mutta miten onnistuisin ananaksen kanssa?

    VastaaPoista
  2. Kypsän ananaksen tunnistus on hivenen haastavaa, kuten avokadojenkin, mutta viime aikoina meillä on hyvin onnistunut näillä vinkeillä:
    - pinta on jo kellertävä, ei vihreä, ja antaa painamalla hieman periksi. Se ei saa olla kuitenkaan liian pehmeä eikä väri tumma (ruskea), koska silloin pilaantuminen on jo alkanut.
    - Ananas tuoksuu ananakselle(!), joten nenä vaan kiinni siihen hedelmään jo kaupassa :D
    - Jos nämä tunnusmerkit eivät täyty ja ananas on jo kotona, se kannattaa laittaa seisomaan nurinpäin lehtiruusukkeelleen ja antaa kypsyä huoneenlämmössä muutamia tunteja - pari päivää. Tämä on hyvin toiminut, ja me laitammekin ananakset aina nurinpäin seisotukseen heti kaupasta tullessa edes hetkeksi, vaikka se jo kypsältä vaikuttaisikin. Tämä vinkki tuli muistaakseni sieltä Espanjan suunnasta ;)

    Nyt on (K)kaupoissa ollut tarjolla "extra sweet" ananaksia noin euron kilohintaan, ja niitä meille on kannettu ahkerasti edullisen hinnan ja makeuden vuoksi. Tänäkin viikonloppuna meni kaksi :D

    VastaaPoista
  3. Hyviä lisäkkeitä, itse tortillalätyistä en kauheasti välitä,mutta lisäkkeet ovat herkkua! Ja tuoreet ananakset, nam! Niitä söinkin runsaasti taannoin Helsingissä,kun olivat niin halpoja.Täällä ei noita isoja tuontiananaksia ole, vaan täällä kasvatettuja pikku ananaksia,jotka ovat sikakalliita...

    VastaaPoista
  4. Yaelian, aika erikoista - olisin kuvitellut, että siellähän niitä ananaksia vasta saakin, helposti ja edullisesti! Näin sitä oppii joka päivä uutta :)

    VastaaPoista
  5. Ananas on trooppinen kasvi, ja täällä on semitrooppinen ilmasto. Ananaksen kasvattaminen täällä vaatii tiettyjä olosuhteita,jotka voivat olla kalliita. Venezuelassa asuessani taas joka nurkassa oli ananasta, suoraan puista ja helkkarin hyvää!

    VastaaPoista
  6. Niinhän se tietysti menee. Sitä vain niin helposti ajattelee, että etelä on etelä sen kummemin miettimättä, että onhan noita ilmastovyöhykkeitä jokunen...

    Venezuelan ananakset ovat tosiaan varmasti jotain ihan toista. Omilta kaukomatkoiltakin tulee usein melkein ensimmäisenä mieleen kaikki ne ihanaiset hedelmät, joiden vertaa ei täältä vain saa vaikka ihan tyydyttävään joskus päästäänkin.

    VastaaPoista
  7. Kiitos perusteellisesta vastauksesta! Luulisi noilla vinkeillä onnistuvan ananaksen oston! Ei muuta kuin ostoksille! :)

    VastaaPoista
  8. Opin kerran että ananas on kypsä ja tuore kun lehden saa helposti irti ja sen lehden tyvi on valkoinen

    VastaaPoista