perjantai 7. marraskuuta 2008

Thaimaan lentokenttätuliaisia

Vajaa vuosi sitten rouva oli työmatkalla Aasiassa ja Bangkokin lentokentältä tarttui sitten kuvissa näkyvää maustetahnaa käsimatkatavaroihin. Paketissa oli kaksi yksittäispakattua pussia punaista currytahnaa, merkinnällä HOT. Koska olemme pitäneet, varsinkin herra, tulisista ruuista, niin sehän kuulosti varsin mainiolta. Tarjolla olisi ollut myös medium versio, mutta ei kai se nyt todellisille vahvojen mausteiden ystäville mitään tarjoa...

Toinen pussukka oli nyt vielä jäljellä ja viimeinen käyttöpäivä läheni uhkaavasti, joten kokkasimme Thaicurrya paketin ohjeen mukaan erään arki-illan piristykseksi. Ihan älyttömän hyvää, ja ihan älyttömän tulista! Alkuperämaasta ostettuna ”hot” siis tosiaan on hot, vaikka täältä ostetuista tuotteista kyseisellä merkinnällä voi usein olla montaa mieltä... Onneksi sentään älysimme lisätä sekä tomaattien että viinirypäleiden määrää paketin ohjeeseen nähden (klikkaamalla kuvat kasvaa, mutta jos ei jaksa kikkailla, niin kerrottakoon, että kirsikkatomaatteja ei olisi sen mukaan tarvittu kuin 2 ja viinirypäleitä 5). Mutta tulisuudesta huolimatta tästä erottui paljon herkullisia aromeja ja ehdottomasti ostamme lisää samaa tahnaa jos siihen vielä törmäämme (tosin ehkä kuitenkin mediumina).

Internet kertoi että BlueElephant-tuotteita löytyisi muualtakin päin maailmaa kuin Thaimaasta, ja melko yllättävästi lähimmät paikat olisivat Kööpenhamina ja Moskova! No, eipä ole niihin nyt reissuja sen enempää tiedossa kuin Aasiaankaan, joten hetki voi mennä ennenkuin tämän maustetahnan avulla kokkaamme. Onneksi kaupoista löytyy muita punaisia currytahnoja, jotka ovat ainakin lähes yhtä maistuvia. Kuvat eivät nyt vastaa Thai (tai mitään muutakaan) käsitystä kauneudesta, mutta tämä oli paras mihin pimeässä ja kovin nälkäisinä pystyttiin.

Punainen Thai Curry
1rkl ruokaöljyä
35g punaista currytahnaa (n. 4rkl)
250ml kookoskermaa
250g grillattua broileria
1 iso chili viipaleina (me onneksi tämä unohdettiin)
6 kirsikkatomaattia puolikkaina
14 viinirypälettä
1 prk ananaspaloja
1rkl kalakastiketta (jätettiin pois kun ei siitä tykätä)
1rkl sokeria
Tuoretta (thai)basilikaa
Lämmitä öljy pannussa. Lusikoi currytahna mukaan ja paista n.3minuuttia kunnes aromit erottuvat. Lisää kookoskerma ja kiehauta. Lisää vielä kana, tomaatit, viinirypäleet, ananas, chili sekä sokeri ja hauduta n.5 minuuttia. Koristele basilikalla ja tarjoile riisin kera.

10 kommenttia:

  1. no aika samanlaista tosiaan! teidän hedelmäinen versio vaikutti oikein raikkaalta, täytyykin kokeilla joskus.

    tuo punainen currytahna on kyllä yllättävän ärtsyä. minulla on vielä opettelemista sen kanssa.

    jos tosiaan haluatte samanmerkkistä tahnaa, niin voin kyllä tuoda teille (jos sellainen tulee vastaan). olen meinaten loppukuusta suuntaamassa Moskovaan.

    VastaaPoista
  2. Hedelmät tosiaan sopivat mainiosti tähän tulisuuteen :)

    Kiitoksia kovasti tarjouksesta! Eihän siitä voi kieltäytyä, mielellään tahnaa ostamme jos siihen satut törmäämään. :) Mutta tosiaan vain jos osuu kohdalle ikäänkuin vahingossa!

    VastaaPoista
  3. Ajattelin myös tarjoutua trokaamaan, olen menossa Köpikseen taas parin viikon päästä. Mahtaakohan olla myös miedompaa versiota esim. vihreästä currysta? Thaimaalainen hot ei ehkä sovi mun suulle, mutta tekisi mieli kokeilla laittaa itse kookoskanacurrya. Jos on muita vinkkejä, otan mielelläni vastaan.

    VastaaPoista
  4. Wow, kiitos myös Rauna tarjouksesta! Jos osut tahnojen äärelle niin toki ostamme innolla jonkun pussukan :)

    Katselin vielä noita nettisivuja tarkemmin ja siis sekä Köpiksessä että Moskovassa tällä Blue Elephantilla on ravintolat, joten siellä pääsisi maistelemaan myös oletettavasti melko aitoja kokkauksia. Vihreääkin curry tahnaa näin siellä Bankokissa, ja vaikka en sitä silloin ostanut niin kokeeksi ottaisimme sitäkin mielellään jos siis kohdalle osuu. Muistaakseni niitä ei ollut tarjolla kuin mediun hot, hot ja very hot. Sen hotin kokemuksella, very hottia en kyllä ehkä uskaltaisi edes kokeilla... Medium olisi siis varmaankin paras vaihtoehto, ja vihreä tahna tosiaan miedompi kuin punainen.

    Kyselin jokin aika sitten Bangkoklaiselta kollegaltani ohjetta Green Chicken Curryn tekoon (hän kun oli aiemmin maininnut sen olevan oma lempiruokansa). Ohjeistus alkoi: "Muista varmistaa että kookosvesi (coconut water) on ehdottomasti tuoreesta kookoksesta, muuten lopputulos ei ole oikein!" Curry tahnan pitää olla "good quality" ja pinnalle ehdottomasti viipaloitua tuoretta vihreää chiliä, että annoksesta tulee kaunis. Eli tahnan jälkeen sitten tuoreiden kookospähkinöiden metsästykseen! :)

    VastaaPoista
  5. Hei,

    Ei osunut nyt mahdollisuutta hankkia tällaisia viime reissulla, en oikein ehtinyt kauppoihin. Ehkä ensi kerralla onnistuu paremmin. Vähän harmittaa, sillä olisin itsekin halunnut, tosin tuota vihreää currya. Sain kuitenkin syödä hyvästä thai takeawaysta hankittua suosikkiani, vihreää currya, kanaa, riisiä, vihanneksia ja kookosmaitoa. Jos on lisää vinkkejä tällaisen valmistukseen, otan mielelläni vastaan ja kokeilen, kun saan jostain hyvälaatuista currya.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Rauna todella paljon currytahnan muistamisesta vaikka sitä ei nyt löytynytkään! Jos saadaan lisävinkkejä tuon tuoreen kookospähkinän lisäksi, niin kirjoitellaan varmasti talteen! :) Meillähän ei täällä vielä olekaan vihreän curryn (alkeellisintakaan)ohjetta, pitää yrittää korjata tilanne mahd. pian.

    VastaaPoista
  7. Oi, vihreäcurryohjeita ja -vinkkejä vesi kielellä odottelen.. Kävin ostamassa työmatkan varrelta olevasta thaimaalaisesta Happiness-paikasta herkkuani, kohta päästään maistamaan. Samalla Alkon myyjien suosittelemaa rieslingiä, saas nähdä, miten käy yhteen. Hyvä tapa aloittaa itsenäisyyspäivänvietto. :)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Joo, nimi jäi vähän kesken, sormet lipsui. Viiniä nautittu vain puolikas lasi, joten vika taitaa olla synnynnäinen.

    VastaaPoista
  9. en valitettavasti löytänyt tahnaa minäkään, tai siis ei osunut kohdalle. kirjoitinkin jo Sipuliimme että kai teidän on sitten pakko lähteä itse metsästämään sitä Köpiksestä tai Moskovasta ;). suosittelen kumpaakin!

    VastaaPoista
  10. Rauna, hyvältä tosiaan kuulosti sinun viikonlopun aloitus :) toivottavasti jatkui samaan maistuvaan malliin!

    Hyppysellinen, kiitos sinullekin muistamisesta. Meidän pitää tosiaan varmaan yrittää joku matka jonnekin kehittää, että saataisiin mausteet päivitettyä.

    Todella paljon mieltä lämmitti jo alunperin nämä teidän molempien tarjoukset. Ihania kanssabloggaajia olette!

    VastaaPoista