keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Tavallista herkumpi lasagne

Sunnuntaisin on mukava syödä laatikkoruokia. Niiden tekemiseen ja hauduttamiseen on reilusti aikaa ja koska määrä väkisinkin on melko iso, niistä jää vielä mukavat annokset uudelleen lämmitettäväksi seuraavalle viikolle. Tällä kertaa halusimme lasagnea, mutta kaipasimme kuitenkin jotain vaihtelua perinteiseen ”bolognese” malliin. Ei sillä, että sitäkään liian usein tekisimme, mutta uutta on aina virkistävä kokeilla. Niinpä pienensimme jauhelihan määrää ja lisäsimme reilusti erilaisia kasviksia ja sieniä joukkoon, munakoisot tosin meinaavat viedä pääosan. Nämä nimenomaiset kasvikset pelasivat tosi hyvin yhteen, mutta jos vaihtelua kaipaa tai muuten ei kyseisistä pidä, niin niitähän on helppo vaihdella. Jauhelihankin varmaan voisi korvata esim. samalla määrällä jotain papuja ja sillä päästäisiin täysin kasvisversioon. Ehdottomasti (pienen) vaivansa arvoinen - ai että tämä oli hyvää! Tulee ehdottomasti kuulumaan sunnuntairuokiemme joukkoon mahdollisesti jopa useammin kuin klassinen sukulaisensa – vaikka sekin on huippuhyvää. Aiemmin postaamamme ricotta-pinaattilasagne on kyllä myös tosi herkkua. Kotitekoiset lasset taitavat upota vatsaan laidasta laitaan hyvin helposti :)


Munakoiso-jauhelihalasagne
1 punainen paprika (250g) pieninä kuutioina
1 iso sipuli pieneksi hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä pieneksi hienonnettuna
100g ruskeita herkkusieniä viipaleina
Oliiviöljyä
250g naudan jauhelihaa
60g aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
400g tlk tomaattimurskaa
2rkl chiliketsuppia
Rouhittua mustapippuria
Suolaa
½tl kuivattua yrttisekoitusta (Provence)
½tl kuivattua oreganoa
½tl kuivattua basilikaa
(kuivattuja chili hiutaleita)

400g munakoiso 1cm paksuisina viipaleina
75g pakastepinaattia
Lasagnelevyjä

Keitä munakoiso viipaleita reilussa kiehuvassa vedessä n. 1 minuutti tai kunnes ne ovat kypsiä. Pyyhi ne kuivaksi talouspaperilla ja laita sivuun odottamaan. Kuumenna oliiviöljy pannussa ja kuulota sipuleita, sieniä ja kuivattuja yrttejä keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää jauheliha ja ruskista, mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita seuraavaksi joukkoon paprikakuutiot sekä aurinkokuivatut tomaatit ja hauduttele pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, pari ruokalusikallista chiliketsuppia sekä chilihiutaleita maun mukaan. Anna hautua vähintään 15 minuuttia.

Bechamel
3rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
5dl kevytmaitoa
2½dl juustoraastetta + ½dl pinnalle (meillä Allerum 17%)
Ripaus valkopippuria
Ripaus muskottipähkinää
Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja ruskista hetki. Kaada joukkoon vähitellen lämmin maito ja kiehauta kunnes kastike sakenee. Mausta valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Ota pois liedeltä ja lisää joukkoon reilu pari desiä juustoraastetta.

Voitele uunivuoka öljyllä. Kannattaa valita reilumpi vuoka, meillä vähän jännitettiin pysyykö kaikki tavara vielä uunissa vuoan sisällä (pysyi, mutta oli kyllä ääriään myöten täynnä). Levitä pohjalle ohut kerros jauhelihakastiketta. Levitä päälle lasagnelevyjä (meillä mahtuu juuri 3 rinnakkain). Kauho päälle jauhelihakastiketta, asettele kerros munakoisokiekkoja ja levitä ohut kerros bechamel kastiketta. Sitten taas lasagnelevyt, jauhelihakastike, munakoisot, mikrossa sulatettu pinaatti (eli pinaattia tulee vain yksi kerros)ja bechamel. Meillä mahtui vielä yksi kerros ensimmäisen kierroksen mukaan, mutta siitä jätimme pois bechamelin ja ripottimme sen sijaan viimeisten munakoisojen päälle hiukan juustoa. Asettele siihen vielä yhdet lasagnelevyt ja piilota ne bechamelkastikkeella. Ripota pinnalle juustoraastetta (lisäksi myös hieman paremsania) ja paista uunissa 180C asteessa 40-50 minuuttia. Ihan noin tummaksi ei tarvitse pintaa päästää kuin meillä, vaikka ei sekään herkuttelua haitannut.

8 kommenttia:

  1. Olen innostunut kasvisversiosta, johon laitan tomaattikastikkeen sekaan tummaa soijarouhetta. Lisäksi laitan yhteen kerrokseen pestoa ja toiseen fetaa. Lasagnelevyjen sijaan käytän tummaa mafalda cortaa

    http://www.melodiafood.co.uk/products/pasta/short-cuts/mafalda-corta-product.html

    jotka keitän erittäin al denteksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä Pia! Pesto ja feta kuuluvat suosikkeihimme, joten lopputulos olisi varmasti mieleen. Soijarouhetta emme olekaan itse kokeilleet, vaikka monesti on ollut ajatuksissa. Pitänee laittaa ohjeesi testiin :)

    VastaaPoista
  3. Tästä on kyllä kaupan kuivat eineslasagnet kaukana, tosi upea, mehevä pläjäys!

    VastaaPoista
  4. Ent-tu, kiitos kommentista =)

    Tulikin juuri tänään testattua työpaikan lounasruokalan valmislasagne ja se oli kyllä harmillisen kaukana mehevästä tai herkullisesta.

    VastaaPoista
  5. Liemipottu on niitä harvinaisia Uusmaalaisia tapauksia, me ollaa nimittäi Espoosta ja mummilt oon oppinut :) Se on niinku kiusaus ilma uunia yms, hyvää ja napparaa :)

    VastaaPoista
  6. Heh, loistavaa - tämä tuli kyllä yllätyksenä! Eipä olla ennen Espoolaisiin perinneruokiin törmätty, oltais voitu vannoa että liemipottu tulee jostain Oulun suunnalta :)
    Tämän seurauksena tuli opittua muutakin uutta. Oli pakko googlettaa Vantaan perinneruoka ja sellainen jopa oikeasti löytyy: lohikeitto! Yhtä suuri yllätys oli myös se...

    VastaaPoista
  7. hyvän näköistä kieltämättä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista Nelle :) Hyvää se olikin. Pitäisikin tehdä uudemman kerran, makuhermojen iloksi ;)

    VastaaPoista