keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Sinappinen kesäateria

Viime lauantaina korkattiin todellakin kesä meidän ruokarintamalla. Koko ilta-ateria tihkui kesän makuja ja tuoksuja ja oli aivan äärettömän herkullinen! Puhuttiinkin, että näitä voidaan tänä kesänä tehdä aina parin viikon välein ja varmasti maistuu :D Sinänsä yksinkertaisia juttua, mutta aromit oli hyvin kohdillaan ja kun perunasalaattiin saatiin tällä kertaa jo Ruotsalaiset uudet perunat ja salaatinkin ainekset olivat jo pitkälti kotimaista tuotantoa, niin kyllä kelpasi herkutella. Ohjeet löytyivät viimekesäisestä Glorian R&V:n numerosta 5/2009, miten lie jääneetkin aiemmin testaamatta. Jotain muutoksia tehdessä aina tulee, tässä meidän versiot. Tätä kokonaisuutta suosittelemme lämmöllä!


Tämä salaatti voi hyvinkin olla tämän kesän suosikkisalaatti. Mansikoihin salaatissa on tullut törmättyä ennenkin, lehdissä tai telkkarissa, mutta itse emme ole mansikkaa oikein osanneet ruokaisaan salaattiin ennen silti ajatella. Nyt päätettiin kokeilla ja ihanaa oli! Portugalin mansikat olivat yllättävän makeita ja niiden kova rakenne sopi tällaiseen salaattiin erinomaisesti. Basilika sopi mansikoihin täydellisesti ja avokado sekä juusto toivat salaattiin ihanaa kermaisuutta ja pehmeyttä. Makoisa kastike kruunasi kokonaisuuden. Kasviksia voi laittaa syöjien ja maun mukaan vapaasti, kuten salaattiin yleensäkin. Kastiketta riittää isompaankin annokseen.


Mansikka-avokadosalaatti
Sekasalaattia, meillä jäävuori, frisee ja punainen salanova
kirsikkatomaatteja puolitettuina
kurkkua kuutioina
mansikoita neljäsosina
avokado pieninä kuutioina
1rkl sitruunamehua avokadon päälle pirskotteluun
basilikan lehtiä
kermajuustoa (meillä Juustoportin luomu)
Kastike
3rkl oliiviöljyä
1rkl valkoviinietikkaa
1tl dijonsinappia
1rkl kuivattua yrttisekoitusta (provence tms)
2tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lado salaattiainekset tarjoilukulhoon. Kaada kastike salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.


Meidän vappuinen perunasalaatti oli kastikkeen osalta hyvin samantapainen kuin tämäkin, mutta koska eroa kuitenkin vähän löytyy, niin näpytetään tämäkin versio talteen. Rakuuna oli tuoreena yrttinä meille (tietääksemme) uusi juttu ja oikein miellyttävä tuttavuus. Sopi uusien perunoiden kanssa erinomaisesti - niin, että emme edes osanneet kaivata tilliä joka jäi ostamatta! Tosi hyvää ja täydellistä noiden kanojen kera.

Lämmin perunasalaatti
700g uusia perunoita (kastike oli ohjeistettu 1½kg:lle pottuja)
3 kevätsipulia hienonnettuna (alunperin salottisipulia)
1dl hienonnettua rakuunaa
1tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
Kastike
1rkl valkoviinietikkaa
2tl dijonsinappia
2tl karkeaa dijonsinappia
3rkl oliiviöljyä
2rkl saksanpähkinäöljyä
2tl juoksevaa hunajaa
Pese perunat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Lohko kypsät perunat. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Laita perunat, sipuli ja yrtit kulhoon. Kaada kastike päälle ja sekoita varovasti. Mausta suolalla ja pippurilla tarvittaessa. Tarjoile lämpimänä tai haaleana.


Pääruoan porsaankyljykset muuttuivat meidän käsittelyssä borilerin rintafileiksi. Marinadi toimi äärettömän hyvin (myös) kanalle, eikä siitä oikeastaan mitään korjattavaa löytynyt. Paitsi että broiskunfileet maistuivat lämpimänä, niin viipaloitu file maistui myöhemmin hyvin myös kylmänä lounassalaatin parina.

Hunaja-sinappisilatut broilerin rintafileet
3-4 Broilerin rintafilettä
1½rkl dijonsinappia
3rkl karkeaa dijonsinappia
4rkl juoksevaa hunajaa
3rkl worcestershiren kastiketta
3rkl vähäsuolaista soijaa
Sekoita marinadin ainekset keskenään kulhossa: Kääntele fileitä marinadissa niin että kaikki peittyvät, peitä kulho kannella tai kelmulla ja laita se jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Kuumenna parilapannu tai grilli. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois lihojen pinnasta ja sivele vähän oliiviöljyä pintaan. Paista pannussa fileisiin molemmin puolin kunnon raidat ja anna sitten hautua kannen alla keskilämmöllä kunnes kanat ovat kypsiä, n.10-15min.



Lisäys 16.6.
Jos ateria kaipaa jälkiruokaa, niin varsin sopiva päätös saattaisi olla tämä mansikka-jugurttikakku
Tai mascarponella maustettu hedelmäsalaatti

5 kommenttia:

  1. Kiva salaatti.Mansikat tosiaankin sopivat ihanasti salaatteihin;täällä kun on puolen vuoden mansikkakausi tulee niitä paljonkin laitettua salaatteihin.Ja mun mielestä erityisesti balsamietikkapohjainen kastike tuo ihanasti niiden maun esille.

    VastaaPoista
  2. Tosi ihana kesäinen menu, kopioin heti odottamaan mökkeilykauden avajaisia ensi viikonloppuna! Ajattelin kyllä kokeilla kyljyksiä.
    Kiitos hienosta ruokablogista, piipahdan aika usein katsomassa ohjeitanne.
    terkuin A-K

    VastaaPoista
  3. Yaelian, balsamico varmasti sopiikin! Sitä on tullut mansikoiden kanssa jälkiruoassa kokeiltua ja hyvää oli :) Meille mansikat on aina ollut makea herkku, mutta ihania olivat siis näinkin!

    A-K, kiitos kommentista! Ai että, olispa hauskaa päästä mökille. Näillä kyllä kelpaa varmasti uutta mökkikesää juhlistaa! :)
    (Alkuperäisessä ohjeessa oli 10x200g porsaankyljystä ja tuplana nuo kaikki marinadin aineet, jos teitä on vaikka isompi porukka ;D.)

    VastaaPoista
  4. Oli tultava kiittämään ihanasta menu ideasta, kiitos!
    Oli kyllä onnistuneet maut, kyljykset tosi hyviä, perunasalaatti nii-in hyvää ja mansikkasalaatti nam!
    Jälkkäriksi meillä tehtiin iso kulho hedelmäsalaattia tuoreista hedelmistä ja päälle nokare kermavaahtoa. Tämä menu kyllä toistetaan kesän aikana.

    terkuin A-K

    VastaaPoista
  5. A-K, tosi kiva kuulla että ateria oli onnistunut! Tosi hyvältä kuulostaa teidän jälkkärikin, sopii hienosti kesään :) Meillä olis tänne tulossa tähän menuun sopiva jugurttimansikkakakku, kunhan jostain sais hetken sen ylöskirjaukseen. Ei tänään eikä huomenna mut toivottavasti jo tiistaina!

    VastaaPoista