lauantai 26. kesäkuuta 2010

Juhannusaaton herkuttelua

Oltaisiin päästy juhannuksena mökillekin, mutta päätettiin olla menemättä sateen uhan ja käytännön järjestelyiden sekä hurjan tavaravuoren mukana roudaamisen (alle 1-vuotiaan kanssa) pelottamana. Jäätiin siis kotiin, mikä ei ole mielestämme ollenkaan huono vaihtoehto, varsinkin kun muutaman minuutin kävelyllä pääsee mm. Helsingin puolelle pellon laitaan lehmiä ihmettelemään. Kaiken lisäksi ystävämme kutsuivat meidän juhannusaatona luokseen grillaamaan, joten emme jääneet siitäkään huvituksesta paitsi, vaikka kaupungissa oltiinkin. Meillä oli kerrassaan mukava juhannusaattoilta ja herkullinen Amerikka-teemainen ateria. Ah ja voih sitä vatsan pömpötyksen määrää kaiken tuon herkuttelun jälkeen.


Aloitimme suussasulavilla maissiletuilla ja maissisalsalla creme fraichen kera nautittuna


Pääruoaksi jokainen kokosi oman mahtavan deluxe-hampurilaisensa, 
brasilialaisen sisäfilepihvin ryydittäminä.


Täytteeksi grillattiin pihvin lisäksi ananasta, tomaattia ja sipulia, sujautettiin siivu cheddaria, salaatinlehdykkä ja kruunattiin koko komeus emännän tekemällä hampurilaiskastikkeella. Tarjolla oli myös "ranskanperunoita" sekä raikasta salaattia, jonka minimozzarellapallot ja viinirypäleet tekivät hyvin kauppansa Pikku E:lle. Pihvikin maistui pienenä nokareena pienelle kyllä.


Pienen sulattelun jälkeen emäntä kantoi pöytään vielä huikeat marja trifle -annokset, joiden maku ei jäänyt yhtään ulkonäkönsä jälkeen. Harmi vaan kun kaikki olivat jo niiiin täynnä, että annoksesta ei ihan täysin rinnoin kyennyt nauttimaan. Pohjalla oli appelsiinimehulla ja tilkalla limoncelloa kostutettua sokerikakkua, välissä kerma-vaniljavaahtoa (en muista oliko muutakin), Lu bastogne keksimuruja ja päällä pensansmustikoita ja mansikoita.


Pikku E ihastui paistinlastaan ja kanniskeli sitä 
pitkän tovin mukanaan, minne vain kolmisen viikkoa 
sitten opitut askeleet veivätkään.

Me hoidimme alkupalapuolen. Paistoimme paikan päällä paksuja maissilettuja, joihin, kuten myös niiden kera tarjottavaan maissisalsaan, löytyi ideat amerikkalaisia alkupaloja googlettamalla. Mieleen tuli kesäblini-vertaus, samanhenkisiä, mutta kuitenkin ihan erilaisia. Varmana yhteistekijänä maistuva maku ja annosten pikakatoaminen lautasilta. Puolitin lettutaikinassa kaikki muut ainekset paitsi kananmunan, ja tällä ohjeella saimme 12 lettua, eli kolme per ruokailija, joka oli juuri sopiva määrä alkupalaksi. Jos siis mielit tarjottavaa useammalle, tuplaa jauhojen ja piimän sekä öljyn määrä. Letut ovat amerikkalaisten pancakesien tyyliin paksuja, ruokasoodalla kohotettuja, ja tuo kuohkeus tuntui mukavalta salsan kera nautittuna. Ihan varmasti tehdään useasti uudelleenkin, oli loppumenu amerikkalainen tai ei. Iso Nam, koko aterialle!

Paksut maissiletut
1 luomu kananmuna eroteltuna
2,4 dl luomupiimää
1rkl (oliivi)öljyä
½dl venäjauhoja
1tl ruokasoodaa
½tl suolaa
½tl sokeria
1,8dl maissijauhoja
Vatkaa munan valkuainen kovaksi vaahdoksi ja nosta se hetkeksi syrjään odottamaan. Riko keltuainen kevyesti ja sekoita joukkoon piimä sekä öljy. yhdistä jauhot, sooda, suola ja sokeri ja sekoita ne piimäseokseen. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Anna taikinan nousta n.10min. Paista kuumalla rasvatulla lettupannulla molemmin puolin kauniin kullankeltaisiksi. Tarjoile kuumana creme fraichen ja maissisalsan kera.

Maissisalsa
1½dl keltaista maissia
1 pieni tomaatti, ilman siemeniää pieninä kuutioina
1 pieni (kesä)punasipuli hienonnettuna
½ pieni punainen paprika pieninä kuutioina
1 pieni punainen chili hienonnettuna
1 limen mehu
2rkl tuoretta lehtipersiljaa (tai korianteria) hienonnettuna
2rkl ruohosipulia hienonnettuna
1tl ruokosokeria
ripaus suolaa
rouhaisu mustapippuria
hyppysellinen jauhettua kuminaa
Sekoita ainekset keskenään. Tarjoile heti tai anna maustua jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön vähintään 15min ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Ompa upeita annoksia! Tuo maissilettu-herkkuruoka näyttää todella hyvältä. Ja tykkään siitä, että annoksien ulkonäköön on selkeästi panostettu!

    VastaaPoista
  2. Kaunis kiitos! Pakko myöntää, että tällä kertaa onnistuivat ruoat niin maualtaan kuin ulkonäöltään nappiin. Niin meidän kuin isäntien toimesta! Osansa tunnelman välitykseen tuonee myös uusi kameraputki ja kamera käytön jatko-opiskelu... ;)

    VastaaPoista