keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Jugurttia, mansikkaa, hunajaa = kesän ensimmäinen mansikkakakku

Tätä mansikkakakkua tehtiin pari viikkoa sitten kun saatiin pari kovasti odoteltua vierasta kylään. Tai no toinen nyt on meillä ollut tuttu näky jo vuosia, mutta toinen saatiin nyt ensivisiitille. Vietettiin mukava kahvihetki kesän ensimmäisen mansikkakakun äärellä, joka tuntui kaikille hyvin maistuvan. Hra Patalintu erityisesti tykästyi kakun makumaailmaan, sillä sitä ei todellakaan voi haukkua liian makeaksi. Kakkua onkin sen puolesta helppo ottaa toinenkin, ja ehkä kolmaskin pala - onko se sitten hyvä juttu vai ei ?;) Tuolla kertaa kakun päällä komeilivat Portugalin mansikat, jotka olivat ihan yllättävän makeita ja maistuvia mehevän tuoksunsa lisäksi, mutta kyllähän kakku siitä vaan paranee kun saa kotimaiset punaposket päälleen. Sellainen huomio tuli esiin, että kannattaa mainita kakun täytteen olevan jugurttia kermavaahdon sijaan, sillä kermavaahtoa odottavalle ensimmäinen lusikallinen tuntuu hivenen oudolta =) Tämä kakku sopisi loistavasti myös aiemmin postatun sinappisen kesäaterian päätökseksi, jos vain syöjillä on vielä masuissa tilaa. Resepti on poimittu ja hieman muokattu Glorian R&V 5/09




Mansikka-jugurttikakku
pohja
150g kanelikeksejä (LU Bastogne)
1dl Wiener Nougat rouhetta (saa valmiina pusseina leivontahyllystä)
75g voita
täyte
400g kreikkalaista paksua jugurttia (Total)
200g maustamatonta tuorejuustoa
2-3rkl juoksevaa hunajaa
(2tl vaniljasokeria)
2 liivatelehteä
2rkl limettimehua
päälle 1l mansikoita
Rouhi keksit esim monitoimikoneessa. Sulata voi kattilassa ja sekoita se keksimurskan ja Wiener nougat rouheen joukkoon. Vuoaa irtopohjavuoan (24cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin noin tunniksi, jotta pohja kovettuu.
Yhdistä jugurtti, tuorejuusto ja hunaja. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5min. Kuumenna limettimehu, purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne limettimehuun. Jäähdytä liivateseosta hetki ja sekoita se sitten täytteeseen. Levitä täyte keksipohjalle. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia. Koristele piirakka viipaloiduilla mansikoilla. Voit valuttaa päälle vielä vähän hunajaa, minä ripottelin samaa karkkirouhetta kuin mitä laitoin pohjaan.


8 kommenttia:

  1. Ilmoittaudun myös herra Patalinnun lailla tämän kakun ystäväksi, liekö syykin sama?! ;) Hyvin siis maistui useampikin pala, suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Jep, aion tehdä nyt lauantaiksi, prinsessahäiden kahvipöytään. Pitää panna suut makiaks!

    VastaaPoista
  3. Anu, kiva kuulla (vielä varmistus) :) Hyvää tämä kyllä oli, siitä ei pääse mihinkään!

    Anna, tässä kieltämättä on näöltään jotain prinsessamaista :) Muistin muuten juuri, että lisäsin kakkuun itse vielä vaniljasokeria, lisäsin sen nyt myös ohjeeseen kun aiemmin unohtui.

    VastaaPoista
  4. Näyttääpä hyvältä mansikkakakulta. Harmi kun noille mansikoille joita vielä pakkasessa on, on jo paikka varattu puuron päällä;) Vaan toisaalta, onnistuisikohan koristelu lainkaan siististi pakastemansikoilla, jotka tahtoo enempi vähempi vetistyä sulatessaan? Mä en tykkää lisäksi käyttää liivatetta, mutta agaragarilla sen korvais... Oottekos Patalinnut käyttäneet korvikeliivatetta missään? Jos, niin miten lopputulos onnistui?

    VastaaPoista
  5. Ei taida tosiaan oikein pakastemansikoista olla kakun koristeeksi. Ellei laita ja syö jäisenä ;)
    Ei olla kokeiltu agaragaria, vaikka mielessä on kyllä ollut. Meillä ei ole varsinaista liivateongelmaa, joten on menty helpoimman kautta. Mutta pakko myöntää, että olin ihan tyytyväinen kun tähän kakkuun ei mennyt kuin 2 liivatelehteä, monen hyydykekakun 6-10 lehden sijaan.

    VastaaPoista
  6. Nam! Mä olin jo valmistautunut henkisesti tekemään taas sen kääertortun Prinsessahäihin, mutta pitää harkita uudelleen :). Ulkomaiset mansikat ei ole mun juttu, mutta pitää korvata ne jollakin.

    VastaaPoista
  7. ... pensasmustikat on muuten ihania just nyt. Vaikka mansikkakakku näyttää jumalaiselta.

    VastaaPoista
  8. Helena, eilen söin rasiallisen (tai osani siitä) kotimaisia mansikoita, olivat aivan ihania! Supermakeita jo nyt, yllätyinkin hieman. Kyllähän ne on niiiin eri asia kuin nuo ulkolaiset, vaikka niihinkin tosiaan tulee aina ihan alkukesästä sorruttua kun ei muuta vielä ole.

    Nelle, vahvistan, pensasmustikat on just nyt hyviä. Nekin kyllä tähän varmaan sopisi :)

    VastaaPoista