lauantai 26. syyskuuta 2009

Makoisaa kasvis-fetapiirakkaa

Näitä ns. peruspiiraita on monia, mutta tämä on meistä harvinaisen maistuva versio. Tekeekö sen kaurahiutaleet tai tuorejuusto, joita emme ole itse ennen vastaavissa piiraissa käyttäneet – en tiedä, mutta todella herkullista tämä on. Aika alkoi käydä perjantain myöhäisiltapäivästä vähiin ja tyttösen toinen kummitäti lupautui ritarillisesti (voiko näin sanoa naisesta?) naurettavan pienellä varoajalla paistoapuun. Kiikutimme siis illalla tarveaineet sekä reseptin kummilaan ja saimme juhlapäivänä kaksi aamulla leivottua piirasta vielä lämpimänä tarjoilupöytään! Kiitos vielä miljoonasti avusta! Tämä tuntui olevan ainakin oman kummitätini suosikki tarjoiluiden joukosta.

Kun itse testasimme piirakkaa joitakin viikkoja ennen kastajaisia, emme alkuperäisen ohjeen (Maku 4/09) mukaan esikäsitelleet parsakaalia mitenkään. Kaalit vaan raakana piiraan pohjalle ja muut täytteet päälle. Parsakaalin nuput jäivät paistonkin jälkeen hivenen rapsakoiksi (raaoiksi) ja niissä oli vielä tuoreen vihanneksen tuntu. Kastepiirakkaan parsakaalit esikeitettiin, jolloin ne olivat ehdottoman kypsiä, pehmeitä ja helppoja syödä. Hra Patalintu piti enemmän keitetystä versiosta, itse ehkä aavistuksen verran enemmän keittämättömästä. Kumpikin tapa tuottaa täyteläisen ja äärimmäisen makoisan piiraan, joten siitä vain testaamaan oman maun mukaan!

Kasvis-fetapiirakka (8-12 annosta)
Pohja
2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
100g voita
½dl vettä
Täyte
250g kirsikkatomaatteja halkaistuna
200g fetaa kuutioina
200g parsakaalin nuppuja
1dl mustia oliiveja
2 kananmunaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g ranskankermaa
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
Sekoita keskenään kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon pehmeä voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 225C asteisessa uunissa, alimmalla tasolla noin 10min.
Levitä piirakkapohjalle parsakaalit sekä suurin osa kirsikkatomaateista, oliiveista ja fetakuutioista. Vatkaa munat, tuorejuusto, ranskankerma ja pippuri kulhossa. Kaada seos kasvisten ja juuston päälle. Ripottele pinnalle vielä loput tomaatit, oliivit ja feta. Paista 225C asteessa 20-30min. Koristele paiston jälkeen tuoreella basilikalla.

2 kommenttia:

  1. Minäkin tumpelo leipoja onnistuin tekemään erittäin maukasta piirakkaa tällä ohjeella. Ei voi muuta sanoa ku että nam! Pitänee pistää muutama muukin resepteistänne omaan testiin. Tuo kesäkurpitsakeitto nimittäin ainakin vaikutti myös tarpeeksi helpolta meikäläisen kokeiltavaksi. :)

    VastaaPoista
  2. Jee, onneksi olkoon herkkutuloksesta ja kiva että kiinnostuit testaamaan ja huippua että innostuit kommentoimaan! =)
    Sitten vaan seuraava ohje kehiin! :)

    VastaaPoista