perjantai 25. syyskuuta 2009

Kastejuhlan lohikakku

Kuten ehkä säännölliset lukijat ovat voineet huomata, juustokakut tekevät meillä kauppansa ja niiden tekemisestä nautitaan. Joten kun kohdalle osui lohijuustokakun ohje (Maku 4/09), oli itsestään selvää, että sitä tarjotaan Pikku E:n kastejuhlissa, varsinkin kun voileipäkakut eivät ole koskaan kuuluneet kummankaan meidän suosikkeihin. Paitsi että kakku oli varsin näyttävä, se oli myös hurjan maistuva! Siitä tuli useitakin kiitoksia pitkin kahvitarjoilua ja myös kastejuhlan jälkeen. Hra Patalintu onnistui epähuomiossa ohittamaan kakun tarjoilupöydässä ennenkuin oli liian myöhäistä ja kaikki palaset olivat jo löytäneet paremman sijoituspaikan, eikä siis ennättänyt maistamaan sitä ollenkaan. Hyvä niin, sillä Rva Patalintu sai siten hyvän tekosyyn tehdä kakkua pian uudelleen (ihan kuin sitä ei muuten tehtäisi...)!


Lohijuustokakku (16 annosta)
Pohja
180g hapankorppuja
75g sulatettua voita
½dl ruohosipulia hienonnettuna
Täyte
4 liivatelehteä
350g kylmäsavustettua kirjolohta pieninä kuutioina
1 hienonnettu punasipuli (meillä käytettiin vajaa 1dl ruohosipulia vieraan sipuliallergian vuoksi)
1 ruukku tilliä hienonnettuna
2½dl vaahtoutuvaa kasvirasvasekoitetta (tai kuten meillä: 2dl luomukermaa + ½dl ranskankermaa)
200g katkarapu tuorejuustoa
200g maustamatonta tuorejuustoa
½dl sitruunamehua
mustapippuria
Koristeluun
100g kirjolohen mätiä
1dl ruohosipulia hienonnettuna
1 pienehkö punasipuli kuutioituna

Jauha hapankorput hienoksi esim. monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja ruohosipulisilppu. Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 26cm) pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia. Painele hapankorppuseos vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
Upota liivatelehdet kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi.
Vaahdota kerma ja tuorejuusto kulhossa. Kääntele vaahdon joukkoon sipulit, lohi ja tilli. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi, ota pois liedeltä ja liuota puristetut liivatelehdet mehuun. Jäähdytä hieman ja kaada seos täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Mausta mustapippurilla. Levitä täyte hapankorppupohjan päälle tasaisesti. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Irrota kakku varovasti vuoasta tarjoilulautaselle. Koristele kakku mädillä, ruohosipulilla ja punasipulilla.

Kakkua on vielä jäljellä. Missä hra Patalintu?

5 kommenttia:

  1. Tosi hienon näköinen voileipäkakku,nam!

    VastaaPoista
  2. Jäi muuten mullakin testaamatta, joten vinkkejä otetaan vastaan kun tätä seuraavan kerran on tarjolla! :)

    VastaaPoista
  3. Ai hitsi, miten säkin Anu onnistuit tän ohittamaan vaikka siinä on mätiä pinnalla!? Hyvät syyt pitää uudet kakkukestit pian siis vaan lisääntyy! Suolaista ja makeaa... :)

    VastaaPoista