perjantai 22. marraskuuta 2013

MEHEVÄ JA MAUKAS BROILERITAKINE

Heti ensimmäiseksi myönnän, että otsikko on harhaanjohtava. Takinehan* on nimitys ennemminkin tietynlaiselle ruoanvalmisusastialle, kuin ruoalle, ja tätä ruokaa ei tehty takinessa. Mutta olisi tehty, jos meidän takine olisi ollut tarpeeksi iso! Ja on se takine sentään tuolla kuvassa mukana. Ruoka tehtiin siis tavallisessa uunivuoassa, mutta hieman tötteröksi muotoillun folion alla hauduttaen, ajatuksena että ruoan kosteus ja mehevyys olisi samanlainen kuin takinessa haudutetun. Ja kyllä se hyvin onnistuikin. Broilerinkoivet eivät ole meidän lempiherkkua, mutta tällä tavalla valmistettuna niistä tuli aivan erinomaisia. Broilerinkoivet leikkasin pienempiin osiin; ensin nivelen kohdalta ja sitten vielä reisipalan keskeltä kahtia. Ei mitään lempipuuhaani (meillä mies käsittelee yleensä aina raa'at lihat), mutta onnistuin ilman suurempia ongelmia! Kysennettynä liha irtosi luista helposti ja maistui maukkaalle. Laitoin mukaan reilusti hedelmiä, joista irtosi liemeen paljon hyvää makua ja äärimmäisen pehmeiksi haudutettuina maistuivat ihanalta broilerin ja couscousin kera. Ruoan ohessa nautittiin myös kanelilla ja kuminalla maustettua porkkanasalaattia, samaa kuin aiemmin postatun naudanlihatakinenkin parina. Hyvää, mehevää ja lämmittävää ruokaa. Täydellistä koleaan syys- tai talvisäähän!
Hedelmäinen broileritakine
n 1 kg kanan koipi-reisi-paloja
n.3dl kuivattuja sekahedelmiä (aprikoosi, luumu, taateli, viikuna, omena...)
1 iso sipuli
suolaa
2-3rkl oliiviöljyä
1 kanelitanko
2 vihreätä kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl (savu)paprikapulveria
5 kokonaista kuivattua neilikkaa
3 kuivattua chiliä
Muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä
Liota kuivattuja hedelmiä vedessä vähintään pari tuntia. Murskaa kuivat mausteet karkeasti morttelissa. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne rikki. Sekoita kaikki mausteet astiassa jossa aiot marinoida kanan (huom ei vielä suolaa tässä vaiheessa) ja oliiviöljy. Paloittele kana sopivan kokoisiin paloihin ja kieritä niitä marinadissa. Anna kanan maustua useampi tunti, tai yön yli jääkaapissa tiiviisti peitettynä. Kääntele paloja pari kertaa maustamisen aikana, niin että ne maustuvat tasaisesti. Ota kana ulos jääkaapista reilu puoli tuntia ennen sen valmistusta. Mausta kana joko puolelta suolalla. Kuori sipuli ja leikkaa se isoiksi lohkoiksi. Sekoita sipuli ja liotetut hedelmät kanan sekaan, ja kaada kaikki paistoastiaan. Pane kansi päälle, tai vuoraa foliolla. Anna hautua n.2 tuntia, kunnes liha on niin mureaa että itsestään irtoaa luista. Tarkista ruoan maku, ja lisää siihen tarvittaessa suolaa.
Keitä couscous pakkauksen ohjeen mukaan, mausta nokareella voita.

* edit 03/14 oli pakko muuttaa takine K-lla G:n sijaan, tänne jatkuvasti satelevien robottikommenttien vuoksi. Toivottavasti tämä poistaa ongelman, tai pitää vielä poistaa koko postaus.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti