maanantai 22. syyskuuta 2008

Suppilokeittoja

Viimeiset kolme viikonloppua ovat kuluneet sienestäessä, sieniä peratessa ja sitten sieniruokia tehden ja maistellen. Ihanaa! Säätkin ovat lopulta surkean kesän jälkeen suosineet, joten eihän sieltä metsästä meinaa millään malttaa lähteä pois kun vielä saalistakin on ihan mukavasti löytynyt. Ainoa harmillinen puoli ovat ne kamalaakin karmeammat hirvikärpäset, jotka nekin onneksi nyt viime viikonloppuna olivat huomattavasti vähentyneet. Tai sitten meidät on jo tarkkaan tutkittu ja todettu isännäksi kelpaamattomiksi...
Tämän vuoden sienet ovat keskittyneet kantarelleihin (jee!) ja suppilo-/kosteikkovahveroihin. Rouskujakin on tullut sen verran että niillä varmaan melko hyvin talven pärjää. Herkkutatit meitä ovat harmillisesti vältelleet, niin että ainoatakaan kunnollista emme ole tänä syksynä löytäneet. Vielä on yksi pussillinen edelliskesältä pakkasessa tallessa, joten se mietitään varmaan sitten tarkkaan missä tilanteessa ne nautiskellaan.
Helsingin Sanomilta pystyi nyt syksyllä tilaamaan veloituksetta Syyssato-resepti lehden, josta löytyi seuraavat kaksi herkullista suppilovahverokeitto-ohjetta (pienin muutoksin tässä, kuten yleensä). Ensimmäinen on ehkä himpun verran suosikin asemassa, vaikka tylsemmältä kuvassa näyttääkin. Molemmat kuitenkin pääsevät pysyvästi meidän keittiössä tehtävien sieniruokien joukkoon.

Tomaattinen suppilovahverokeitto
1rkl öljyä
3dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita
1 punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 keskikokoista ylikypsää tomaattia pieneksi kuutioituna
8dl vettä
1 kasvisliemikuutio
100g mustaa Koskenlaskija-sulatejuustoa
2rkl Maizenaa (maissitärkkelysjauhoja)
1dl maitoa
Pari rouhaisua mustapippuria
Lehtipersiljaa silputtuna
Kuulota puna-ja valkosipulia sekä sieniä muutaman minuutin verran kattilassa keskilämmöllä. Lisää tomaatit, vesi ja kasvisliemikuutioa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sulatejuusto ja anna keiton kiehua 20 minuuttia. Sekoita kylmä maito ja maissitärkkelys keskenään ja suurusta keitto. Mausta pippurilla ja persiljalla ja keitä hetki. Tarjoa leivän kera.

Suppilovahverokeitto leipäkupissa
4 siivua pekonia pieninä kuutioina
1 punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
3 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita (tai muita sieniä)
1 pieni paprika pieninä kuutioina
100g valkosipulituorejuustoa
7dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1dl ruokakermaa (5%)
2rkl Maizenaa
4 isoa sämpylää
Paista pekonia kattilassa muutama minuutti että se hieman ruskistuu. Lisää joukkoon puna- ja valkosipuli ja kuulota hetki. Lisää sienet ja keitä kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon paprika, vesi ja kasvisliemikuutio. Lisää myös juusto ja keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Sekoita kylmä ruokakerma ja maissitärkkelys ja suurusta keitto. Keitä muutama minuutti. Leikkaa sämpylöistä yläosa pois ja koverra pohjaosaan kolo. Nosta sämpylä syvälle lautaselle ja täytä kolo sienikeitolla. Meillä ei ollut sämpylöitä vaan pieni tomaattileipä, jonka leikkasimme puoliksi ja koversimme tyhjäksi. Toimi myös hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti